Foto: LETA

Ceturtdien preses konferencē Dailes teātrī kultūras pasākumu organizatori "Art Forte" izziņoja 2013.gada teātra festivāla "Zelta Maska" programmu.

Preses konferencē piedalījās teātra kritiķe un festivāla “Zelta maska” eksperte Kristīna Matvijenko no Maskavas, pazīstamais Krievijas teātra kritiķis Aleksandrs Vislovs, Latvijas Kultūras akadēmijas rektors Jānis Siliņš, Liepājas teātra valdes loceklis Herberts Laukšteins, Dailes teātra direktors Andris Vītols, “ART Forte” valdes priekšsēdētāja, festivāla “Zelta Maska Latvijā” vadītāja Jūlija Ločmele, kā arī sponsoru pārstāvji.


Festivāls “Zelta maska Latvijā”, kas notiek kopš 2006.gada, iekļauts Latvijas un Krievijas Kultūras ministriju starpvalstu kultūras apmaiņas programmā. Tas ir viens no lielākajiem divu valstu kultūras projektiem, kura mērķis ir Latvijas publikai piedāvāt labākās Krievijas dramatiskās, baleta, operas un leļļu izrādes - Krievijas Nacionālās teātra prēmijas “Zelta maska” laureātus un nominantus. Kā arī veicināt plašu un profesionālu viedokļu apmaiņu abu valstu teātra jomas darbinieku starpā.

Šogad festivāla galvenajā programmā tiks piedāvāta Antona Čehova drāma “Bez nosaukuma” Jaroslavļas drāmas teātra iestudējumā; Maskavas O.Tabakova teātra izrāde “Gads, kurā nepiedzimu”, kas veidota pēc Viktora Rozova lugas; Maskavas A.Puškina teātra iestudējums “Mātes druva”, kas veidots, dramatizējot Čingiza Aitmatova tāda paša nosaukuma noveli; kā arī Frīdriha Šillera traģēdija “Viltus un mīla” Ļeva Dodina iestudējumā un Sanktpēterburgas Mazā dramatiskā teātra izpildījumā - šajā izrādē rīdziniekiem būs iespēja uz skatuves redzēt Krievijas teātra megazvaigznes: Kseniju Rapoportu, Elizabeti Bojarsku, Daņilu Kozlovski.

Festivāls “Zelta Maska Latvijā” tradicionāli notiks trīs Latvijas pilsētās. Rīgā izrādes būs skatāmas Dailes teātra lielajā un mazajā zālē. Liepājas teātrī tiks izrādīta Aitmatova luga “Mātes druva”, savukārt ventspilnieki kultūras namā “Jūras vārti” varēs apmeklēt Čehova lugas “Bez nosaukuma” Jaroslavļas drāmas teātra iestudējumu. Izrādes Rīgā, Liepājā un Ventspilī būs skatāmas šoruden no 16. līdz 24.oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!