Foto: Publicitātes attēli
Latvijas Mākslinieku savienība laikā no 15. aprīļa līdz 19. maijam rīko ikgadējo starptautisko mākslas festivālu "Mākslas dienas 2013. Mākslinieka monologs", portālu "Delfi" informē pasākumu organizatori.

Latvijas Mākslinieku savienība festivālu Mākslas dienas rīko kopš 1959. gada. Festivāls ir kļuvis par ikgadēju tradīciju, kas uzsver vizuālas mākslas nozīmi Latvijas kultūrā.

Šogad festivāla organizatori akcentē divus pasākumus Mākslas dienas 2013. Mākslinieka monologs programmā: izstādi " Mākslas dienas 2013. Mākslinieka monologs" un Starptautisko Mākslas simpoziju.

Izstāde "Mākslas dienas 2013. Mākslinieka monologs" atspoguļos vienu no Mākslas dienu galvenajiem uzstādījumiem – bezkompromisu atbalstu profesionālās mākslas attīstībai, atsakoties no uzspiestiem gaumes standartiem vai stila "pareizībām". Izstāde norisināsies laikā no 2013. gada 15. aprīļa līdz 19. maijam un to veidos divas ekspozīciju zonas – Latvijas Mākslinieku savienības galerijā un Vidzemes tirgus Gaļas paviljonā.

Izstādes Mākslas dienas 2013. Mākslinieka monologs atklāšana 15.aprīlī pulksten 18.00 Latvijas Mākslinieku savienības galerijā, 11. novembra krastmalā 35, Rīgā.

Starptautiskais Mākslas simpozijs ir jaunums ikgadējā mākslas festivāla ietvaros un tajā šogad piedalīsies mākslinieki no Igaunijas, Lietuvas, Krievijas, Polijas, Slovākijas un Vācijas Mākslinieku asociācijām, Latvijas Mākslinieku savienības, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas, pārstāvot mākslas veidus – glezniecību un tēlniecību. Simpozija mērķis ir veicināt starptautisko sadarbību starp māksliniekiem, bagātinot katra dalībnieka un viņu pārstāvēto organizāciju kopējo kultūrvidi. Mākslinieki simpozija laikā no 15. līdz 21. aprīlim Vidzemes tirgus Gaļas paviljonā radīs lielformāta gleznas un veidos tēlniecības darbus alumīnija materiālā. Metālliešana norisināsies Latvijas Mākslinieku savienības darbnīcās, Gaujas ielā.

Simpozijā radītie darbi tiks eksponēti izstādē Vidzemes tirgus Gaļas paviljonā un būs pieejami apskatei no 2013. gada 22. aprīļa līdz 19. maijam.

Izstādes "Mākslas dienas 2013. Mākslinieka monologs" lielformāta mākslas darbu ekspozīcijas un Starptautiskā Mākslas simpozija izstādes atklāšana 21.aprīlī pulksten 16.00 Vidzemes tirgus Gaļas paviljonā Brīvības ielā 90, Rīgā. Pasākumā igauņu mākslinieki Raits Rosins un Karls - Kristjans Nagels veidos performances, šādi norādot uz mākslas veidu daudzveidības nepieciešamību un sintēzi.

Festivāls "Mākslas dienas 2013. Mākslinieka monologs" norisināsies pasaulē zīmīgos datumos, jo tā atklāšana paredzēta 15. aprīlī, kas tiek atzīmēta kā Starptautiskā Mākslinieku diena. Festivāls ilgst vairāk nekā mēnesi, noslēdzoties dienu pēc ikgadējās un sabiedrībā jau zināmās Muzeju nakts. Mākslas dienu 2013 galvenā tēma Mākslinieka monologs aicina uzdot jautājumus par mākslas un kultūras norisēm Latvijā un mākslinieka, kā indivīda, vietu tajā. Atklājot šos mākslas svētkus un atzīmējot "Mākslas dienas 2013. Mākslinieka monologs" arī starptautiskā līmenī, festivāla organizatori vēlas atgādināt to, ka māksla, kā vitāli nepieciešama un plaukstoša nozare, skar ikvienu. Mākslas dienas bieži centušās panākt šķietami neiespējamo – tie ir svētki balstīti uz ideāliem un atsevišķu personību entuziasmu, kas nerimstoši aicina māksliniekus un sabiedrību kopumā domāt par kultūru Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!