Karla Alma, Ievas Kauliņas, Kārļa Krūmiņa un Valter Sīļa izrāde "Leģionāri" turpina pulcēt pilnas zāles ne vien Rīgā, bet arī citās pilsētās Latvijā un ārpus tās. Arī šosezon izrāde tiek spēlēta gan mājās, Ģertrūdes ielas teātrī, gan cituviet, t.sk. 2012.gada rudenī izrāde piedalījās XXII. Starptautiskajā teātra festivālā "Baltijskij dom" Pēterburgā, decembrī sekoja viesizrādes Tartu un Tallinā, 2013.gada februārī "Leģionāri" viesojās Valmieras drāmas teātrī, bet jau martā devās uz Maskavu, kur piedalījās Starptautiskajā teātra festivālā "Zelta maska".

No 9. līdz 12.aprīlim izrāde tiks spēlēta Rīgā. Savukārt vasarā tā atkal dosies viesturnejās – uz Itāliju un Somiju.

Izrāde "Leģionāri" ir līdzsvara meklējumi mūžīgajai dilemmai starp indivīda un sabiedrības brīvību. Vai cena, ko maksājam par vispārējo labumu, nav pārāk augsta? Dzīva diskusija divu jaunu cilvēku starpā atklāj gruzdošo zemslāni – aizvainojumu par pāri darījumu un pieviltu uzticēšanos. Taču jautājums paliek atklāts – kurš ir pievīlis kuru, un – kāpēc?

1945. gada maijā Zviedrijā ieradās aptuveni trīs tūkstoši Vācijas bruņotajiem spēkiem piederīgu militārpersonu. Saskaņā ar Zviedrijas iestāžu datiem kopumā internēja 167 baltiešu karavīrus, starp viņiem - 7 igauņus, 11 lietuviešus un 149 latviešus. 1945. gada 2. jūnijā PSRS sūtniecība Stokholmā iesniedza Zviedrijas Ārlietu ministrijai verbālnotu, kurā pieprasīja Zviedrijas viedokli par tās teritorijā internētajām "vācu vai vāciešu kontrolē bijušām militārpersonām".1945. gada 14. novembrī kāds Zviedrijas Ārlietu ministrijas ierēdnis par lēmumu izdot baltiešu karavīrus informēja Lietuvas vēstnieku Stokholmā, un šī informācija kļuva zināma Zviedrijas sabiedrībai, kas izraisīja plašus protestus.1946. gada 25. janvārī kuģis "Beloostrov" atstāja Trelleborgas ostu. PSRS iestādēm tika izdoti 146 baltiešu karavīri. Kopā ar leģionāriem izdoti tika arī divi latvieši - civilpersonas.

Iestudējuma autori: Karls Alms (Somija), Ieva Kauliņa, Kārlis Krūmiņš, Valters Sīlis. Spēlē: Karls Alms, Kārlis Krūmiņš. Režija: Valters Sīlis

Izrāde 2011./2012. gada sezonas "Spēlmaņu naktī" saņēma balvu par labāko Gada latviešu autora darba iestudējums, kā arī tika nominēta Gada režisora un Gada aktiera balvām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!