Foto: AFP/Scanpix
85. "Oskara" balvas ceremonijas galveno balvu kā gada labākā filma saņēmusi Bena Afleka politiskā asa sižeta filma "Argo". Tā saņēmusi balvas arī par labāko adaptēto scenāriju, labāko montāžu. Šis ir viens no retajiem gadījumiem "Oskaru" vēsturē, kad labākās filmas režisors pat nav nominēts kategorijā Labākais režisors.

Kā pārsteigums ceremonijas apmeklētājiem bija sagādāts galvenās kategorijas Labākā filma pieteikums. To tiešraidē no Baltā nama paziņoja ASV pirmā lēdija Mišela Obama.

"Es nekad nedomāju, ka būšu šeit atkal," tā saņemot "Oskara" balvu savā pateicības runā teica Bens Afleks, kurš iepriekš nozīmīgo kino apbalvojumu saņēma kā labākā oriģinālā scenārija autors filmai "Krietnais Vils Hantings" ("Good Will Hunting").

Filma "Argo" vēsta par 1979. gada ķīlnieku krīzi Irānā, kur ASV vēstniecībā Teherānā gūstā tiek saņemti vēstniecības darbinieki, tomēr revolūcijas haosā sešiem amerikāņiem izdevās izbēgt. Ja bēgļus atrastu, viņiem nekavējoties izpildītu nāvessodu...

Labākā režisora balvu šoreiz saņēma taivānietis Angs Lī, kuram šis ir jau otrais "Oskars" šajā kategorijā (iepriekšējais bija par filmu "Kuprainais kalns"). Lī pie prestižās balvas ticis par savu gleznaino drāmu "Pi Dzīve" ("Life of Pi"), kas saņēma arī "Oskarus" par labāko skaņu celiņu, vizuālajiem efektiem un operatora darbu.

"Oskara" balvu kā labākā aktrise galvenajā lomā saņēma Dženifera Lorensa par Tifanijas Maksvelas lomu filmā "Silver Linings Playbook". Aktrisi ceļā uz triumfu piemeklēja arī kāds neveikls kuriozs - viņa uz skatuves paklupa un nokrita, taču tas netraucēja viņa priekam, balvu saņemot.

Savukārt kā labākais aktieris galvenajā lomā apbalvots Daniels Dejs Luiss par 16. ASV prezidenta Abrahama Linkolna atveidijumu vēsturiskajā Stīvena Spīlberga drāmā "Linkolns" ("Lincoln"). Ar šo Daniels Dejs Luiss pievienojas "Oskaru" rekordistu pulciņam jeb tiem aktieriem - vīriešiem, kuri saņēmuši trīs "Oskara" balvas.

"Oskara" balvu par labāko otrā plāna sieviešu lomu saņēmusi aktrise Anna Hataveja par Fantinas atveidojumu filmā – mūziklā "Nožēlojamie" ("Les Miserables"), savukārt aktieris Kristofs Valcs pie "Oskara" ticis par otrā plāna lomu Kventina Tarantino filmā "Atsvabinātais Džango". Jāpiebilst, ka sadarbība ar slaveno kulta režisoru Austrijas aktierim atnesusi jau otro ASV Kinoakadēmijas apbalvojumu. Iepriekš viņš "Oskara" balvu par labāko otrā plāna lomu saņēma 2010. gadā par darbu filmā "Bēdīgi slavenie mērgļi" ("Inglourious Basterds").

Kā labākā animācijas filma "oskarota" senā skotu pasaka "Drošsirde" ("Brave" ), bet jau vairākas godalgas, tai skaitā Kannu "Zelta Palmas zaru" un Eiropas kinobalvu saņēmusī Mihaela Hanekes "Mīlestība" ("Amour") novērtēta kā labākā ārvalstu filma.

Britu dziedātāja Adele, kura pagājušajā nedēļā "Oskara" ceremonijas mēģinājumu dēļ neieradās uz Britu mūzikas industrijas balvas (BRIT Awards) ceremoniju, savam balvu klāstam piepulcējusi arī "Oskara" zetīto statueti par Džeimsa Bonda jaunākās filmas "Skyfall" tituldziesmas ierakstu.

Visu kategoriju balvu saņēmēju saraksts atrodams oficiālajā ASV kinoakadēmijas mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!