Foto: AP/Scanpix

Kamēr Losandželosā "Grammy" ceremonijā šajā nedēļas nogalē pulcējās modernās un akadēmiskās mūzikas lielākās zvaignes, tikmēr kinoekrāna varenie bija devušies uz Londonu, kur Karaliskajā operā notika ikgadējā Britu Kino un televīzijas akadēmijas (The British Academy of Film and Television Arts – BAFTA) balvas "Zelta maska" pasniegšana, ko nereti mēdz dēvēt par Eiropas atbildi "Oskara" ceremonijai.


Arī BAFTA ceremonijā savu triumfa gājienu turpināja politiskais trilleris "Argo", kas jau iepriekš saņēmis virkni prestižas balvas, tai skaitā Holivudas ārzemju preses asociācijas balvu "Zelta globuss". "Argo" saņēma Britu kinoakadēmijas balvu kā labākā filma, bet Bens Afleks (attēlā pa labi) kā labākais režisors. Ar "Zelta masku" novērtēts arī filmas montāžas režisors Viljams Goldenbergs.

Labākās filmas kategorijā "Argo" pārspējusi slavenā mūzikla "Nožēlojamie" ("Les Miserables") kinoversiju, Anga Lī filmu "Pī Dzīve" ("Life of Pi"), Stīvena Spīlberga darbu "Linkolns" ("Lincoln") un Ketrīnas Bigelovas "Slepenā operācija: 30 pēc pusnakts" (" Zero Dark Thirty").

Lai gan nomināciju līdere šogad bija filma "Linkolns", kas kopumā pretendēja uz balvu 10 BAFTA kategorijās, vienīgā "Zelta maska" tika galvenās – prezidenta Abrahama Linkolna lomas atveidotājam Danielam Dejam Luisam kā labākajam aktierim galvenajā lomā.

Savukārt balvu kategorijā Labākā aktrise galvenajā lomā saņēma Emanueala Riva par darbu Mihaela Hanekes filmā "Mīlestība" ("Amour"). Šī filma atzīta arī par labāko kinodarbu svešvalodā.

Īpašu balvu kā labākā britu filma saņēma jaunākā Džeimsa Bonda sērijas filma "Skyfall"

Aktrise Anne Hataveja tika pie savas "Zelta maskas" kategorijā Labākā aktrise otrā plāna lomā par Fantinas atveidojumu filmā "Nožēlojamie", bet kā Labākais aktieris otrā plāna lomā novērtēts Kristofers Valcs par darbu filmā "Django Unchained".

Par mūža ieguldījumu šogad BAFTA ceremonijā tika godināta Tesa Rosa – britu televīzijas kanāla Channel 4 kino satura redaktore.

Viss BAFTA balvas "Zelta maska" saņēmēju saraksts atrodams Britu Kinoakadēmijas mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!