Jaunais Rīgas teātris 31. janvārī un 1. februārī viesosies festivālā "Lessingtage" (Lesinga dienas)Hamburgā, Vācijā, kur skatītājiem piedāvās Alvja Hermaņa iestudēto izrādi "Melnais piens", portālu "Delfi" informē JRT sabiedrisko attiecību speciāliste Dagnija Grīnfelde.


Izrāde tiks demonstrēta "Thalia Theater" (Talijas teātris), kas ir viens no trim valsts teātriem Hamburgā. To 1843. gada novembrī dibināja Šarls Moriss Švarcenbergers (Charles Maurice Schwartzenberger, zināms arī kā Chéri Maurice), nosaucot komēdijas mūzas Talijas vārdā. Teātra galvenā ēka atrodas Hamburgas vecpilsētā.

Šobrīd "Thalia Theater" trupa ir viena no slavenākajām Vācijā un iestudē vidēji deviņas jaunas izrādes ik sezonu. Teātra repertuārā iekļauti gan klasiķu – Viljama Šekspīra, Fridriha Šillera, Gotholda Efraima Lesinga, Antona Čehova, Johana Volfganga fon Gētes, Sofokla, Albēra Kamī, gan laikmetīgu autoru darbi. Teātrī strādājuši tādi režisori kā Liks Persevals (Luk Perceval), Dimitrs Gočevs (Dimiter Gotscheff), Jans Bose (Jan Bosse); teātris dāvā iespēju sevi apliecināt arī talantīgiem jauniem režisoriem.

Festivāls "Lesinga dienas" Hamburgā notiks jau ceturto reizi, tā dibinātājs ir "Thalia Theater" intendants un mākslinieciskais vadītājs kopš 2009. gada Joahims Lukss (Joachim Lux). Festivāls pievēršas jautājumiem par toleranci, kultūras atvērtību un identitāti strauji mainīgā sociālajā realitātē, kas ir arī G. E. Lesinga darbu pamatā. Šos jautājumus iztirzās ielūgtās ārvalstu izrādes, koncerti un diskusijas.

Festivālā viesosies starptautisku atzinību guvušas izrādes no Krievijas, Grieķijas, Šveices, Latvijas, Ķīnas.

Hermaņa iestudētais "Melnais piens" ir stāsts par latviešu īsto identitāti – laukiem, jo tikai laukos latvieši atšķiras no citiem.
"Īsti lauki ir tikai tur, kur tiek piekopts lauku dzīvesveids. Jeb kā Latvijā pieņemts - tiek turēti mājlopi. Kad pēdējā latviešu vecmāmiņa būs atdevusi savu pēdējo govi, - īstā Latvija būs aizgājusi pagātnē. Tāpēc izrāde ir arī par govīm," – tā teikts izrādes pieteikumā. Šim iestudējumam materiālus JRT aktieri vākuši divus gadus.

Izrādē piedalās Liena Šmukste, Jana Čivžele, Iveta Pole, Sandra Zvīgule, Kristīne Krūze, Elita Kļaviņa un Vilis Daudziņš. "Melnais piens" pirmizrādi JRT piedzīvoja 2010. gada 8. aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!