Foto: LETA

Otrdien pēc intensīvām diskusijām Nacionālās apvienības (NA) pārstāvis Raivis Dzintars un kino nozares pārstāvji nerada kompromisu par finansējuma piešķiršanu projektiem, kas nav izturējuši konkursu Nacionālajā kino centrā (NKC).

Dzintars uzsvēra, ka NA uzskata - sabiedrībai ir nepieciešami asas diskusijas izraisījušie divi NA iesniegtie nacionālpatriotisko filmu projekti filmām "Dvēseļu putenis" un "Zīmogs sarkanā vaskā", savukārt kino nozares profesionāļi norādīja, ka iestājas par to, ka visiem projektiem finansējums būtu jāpiešķir konkursa kārtībā.

"Kino nozarei līdzekļu ir nepiedodami maz. Ir nepieciešams, lai finansējums būtu lielāks, īpaši valstiski audzinošām filmām, filmām, kuras dod pievienoto vērtību," tikšanās laikā sacīja Dzintars un kā piemēru minēja filmu "Sapņu komanda 1935". "Esmu pilnīgā vienprātībā ar tiem, kas apgalvo, ka šī ir daudz efektīvāka investīcija, lai noturētu latviešus savā zemē, lai latvieši atgrieztos lielākā skaitā mājās. Es domāju, ka šeit [ar kino nozares pārstāvjiem] mērķis ir kopīgs.

Finansējuma trūkst dažādu apstākļu, kuri ir visiem zināmi, dēļ, taču problēma nav tikai līdzekļu trūkumā. Tas nav ministrijas, bet gan mans kā deputāta viedoklis – problēma ir arī Nacionālā kino centra vadībā un uzticībā tai sistēmai, kura līdz šim ir pastāvējusi un tam, kā šī sistēma līdz šim ir darbojusies," sacīja Dzintars.

Kā aktuālu problēmu Dzintars minēja arī to, ka joprojām nav izstrādāta nacionālā pasūtījuma sistēma un norādīja, NA pārstāvji neesot bijuši pārliecināti, ka KNC atbalstītu nacionālpatriotisko filmu "Dvēseļu putenis" un "Zīmogs sarkanā vaskā" projektus.

Savukārt NKC direktore Ilze Gailīte-Holmberga pauda viedokli, ka sistēma, kurā dažas filmas pretendē uz finansējumu konkursā, bet citas konkursu apiet, padara filmu finansēšanas sistēmu absurdu.

Kaut arī abu iepriekš minēto projektu atbalsts ticis skaidrots ar nacionālās identitātes stiprināšanas nepieciešamību, Nacionālā Kino centra vadītāja informē, ka attiecībā uz filmu projektu tematisko ievirzi jau vairāk nekā pusgadu darbojas Nacionālā pasūtījuma darba grupa Saeimas deputāta Dāvja Stalta vadībā, kas izstrādā kārtību, kā varētu tikt atbalstīti nacionāli svarīgi projekti: gan vēsturiskās filmas, gan oriģinālliteratūras ekranizācijas, gan filmas bērniem.. "Turklāt, piemēram, pēdējos piecos gados vismaz trešā daļa Nacionālā Kino centra atbalstīto filmu - spēlfilmas, dokumentālās un animācijas filmas uzskatāmas par nacionālo identitāti stiprinošām. Piemēram, 2011. gadā ar NKC atbalstu pabeigtas un pirmizrādītas 13 Latvijas filmas, no tām sešas filmas par Latvijas un latviešu tautas vēsturi un patriotisma tēmu: "Stacija Latvieši 1937" (Dzintra Geka), "Sievu spēles" (Una Celma), "Pareizi uzlidot" (Sandris Jūra), "Mīklainais dimantu karalis" (Vladimir Ščepin), "Dancis pa trim" (Arvīds Krievs), "33 zvēri Ziemassvētku vecītim" (Laila Pakalniņa)," norādīja NKC vadītāja.

Viņa norāda, ka šogad ar NKC atbalstu ražošanā un attīstībā nonākuši 10 filmu projekti par Latvijas un latviešu tautas vēsturi un patriotisma tēmu: "4.maija republika" (Antra Cilinska), "Ārpus spēles laukuma" (Askolds Saulītis), "Dieva putniņi" (Dzintra Geka), "Lietus un vēji 2" (Pēteris Krilovs), "Mana koka stāsts" (Una Celma), "Melānijas hronika" (Viesturs Kairišs), "Savējie sapratīs" (Igors Linga), "Tie, kas uzdrošinās" (Ólafur Rögnvaldsson), "Vairāk nekā dzīve" (Gints Grūbe), "Zelta Zirgs" (Signe Baumane, Reinis Kalnaellis, Valentas Aškinis).

"Nacionālais pasūtījums varētu kļūt par sistēmu finansējuma piešķiršanai tieši ar Latvijas vēsturi un nācijas identitāti saistītiem filmu nozares projektiem, lai neatkārtotos līdzīga situācija, kurā finansējums projektiem tiek piešķirts bez kritērijiem, ekspertu dalības un līdz ar to – bez argumentēta pamatojuma," uzsver NKC vadītāja.

Trešdien filmu nozares pārstāvji tiksies ar kultūras ministri Žaneti Jaunzemi - Grendi (NA), lai turpinātu otrdien izrunātajiem jautājumiem un spriestu par kino nozares stratēģiju. Sanāksmē tiks pieņemts lēmums arī par VKKF mērķprogrammu "Nacionālā identitāte".

Jau vēstīts, ka filmu nozares pārstāvji atklātā vēstulē valsts augstākajām amatpersonām pauda sašutumu par 2013.gada valsts budžetā piešķirtajiem 25 tūkstošiem latu konkrēta komersanta filmas projekta attīstībai, ko bija iesniegusi NA. Jau 2012.gada budžeta grozījumos pēc šīs pašas partijas deputāta Imanta Parādnieka pieprasījuma tika piešķirti 12 tūkstoši latu filmas projekta "Zīmogs sarkanā vaskā" attīstībai.

Kino ļaudis uzsvēra, ka, atbalstot kādu konkrētu filmas projektu, Saeima ir radījusi pamatu aizdomām par iespējamām koruptīvām darbībām un pamatotām šaubām par atbilstošās ministrijas profesionalitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!