Foto: DELFI

Ceturtdien, 1. novembrī 50 gadu jubileju atzīmē grupas ”Red Hot Chili Peppers” vokālists Entonijs Kiedis.

Kā liecina informācija grupas mājaslapā, savā dzimšanas dienā pazīstamais mūziķis atradīsies uz skatuves – ”Red Hot Chili Peppers” koncertā Milvoki, Viskonsīnas štatā, ASV.

Antonijs Kiedis dzimis 1962. gada 1. novembrī. Baltijās valstīs allaž uzsvērta slavenā rokmūziķa senču lietuviskā izcelsme – viņa tēvs Džons Maikls Kiedis nāk no lietuviešu dzimtas, kas Amerikas Savienotajās valstīs ieceļoja 20. gadsimta sākumā.

1983. gadā, pēc vidusskolas pamešanas, Kiedis kopā ar draugiem basģitāristu Maiklu ”Flea” Balzariju, bundzinieku Džeku Aironsu un ģitāristu Hilelu Slovaku nodibināja "Red Hot Chili Peppers", radot inovatīvu rokmūziku – fankroku, ar tam laikam neierastu pankroka, psihedēlijas un funk sintēzi. Kiedis un Flea ir vienīgie kolektīva dalībnieki, kuri ”Red Hot Chili Peppers” sastāvā spēlē kopš tās pirmsākumiem un ir piedalījušies visu desmit grupas albumu ierakstā. Jaunākais albums "I'm With You" tika izdots 2011. gada augustā.

"Red Hot Chili Peppers" karjeras laikā pārdevusi vairāk nekā 85 miljonus ierakstu, ieguvusi septiņas "Grammy" balvas un saglabājusi rekordu kā grupa, kuras singli, kopskaitā 12, visilgāk ieņēmuši pirmo vietu "Billboard" alternatīvās mūzikas topā. Savukārt mūzikas kanāls VH1 "Red Hot Chili Peppers" ierindojis 100 labāko rokmūzikas mākslinieku sarakstā. Pēc ”Celebrity Networth” datiem Entonijs Kiedis ir viens no 30 pasaulē šobrīd bagātākajiem rokmūzikas vokālistiem.

Savu dzīves stāstu Entonijs Kiedis iemūžinājis autobiogrāfijā ”Scar Tissue”, kas ASV tika izdota 2004. gadā, kļūstot par vienu no gada pārdotākajām grāmatām. Tā atklāti stāsta par mūziķa dzīvi no piedzimšnas mirkļa 1962. gadā līdz pat jaunās tūkstošgades sākumam, īpašu vietu atvēlot sarežģītajām attiecībām ar tēvu, kopīgajai narkotiku lietošanai, atkarībām un cīņai ar tām.

2012. gadā pavasarī ”Red Hot Chili Peppers” tika uzņemta Rokmūzikas slavas zālē, bet tā šogad vasarā pirmo reizi Kiedis ar grupu koncertēja Baltijas valstīs – Igaunijā un savu senču dzimtenē Lietuvā.

Foto: 'Red Hot Chili Peppers' Tallinā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!