Foto: Publicitātes foto
Sestdien, 20.oktobrī, pulksten 19 Rīgas Mākslas Telpā ar vienīgo koncertu Latvijā uzstāsies Jaunās mūzikas festivāla ”Arēna” īpašie viesi - leģendārā grupa no ASV ”Bang on a Can All-Stars!”, portālu ”Delfi” informē festivāla rīkotāji.

Šīgada festivāla īpašie viesi ir ASV avangarda kulta grupa ”Bang on a Can All-Stars”, kuru laikraksts ”New York Times” nosaucis par vienu no daudzsološākajām un perspektīvākajām mūziķu apvienībām ASV. Ar savu nepārspējamo muzikalitāti, vispasaules turnejām un godalgotajiem ierakstiem viņi ir kļuvuši par vieniem no ietekmīgākajiem laikmetīgās mūzikas vēstniekiem pasaulē. 2004. gadā prestižais amerikāņu mūzikas žurnāls ”Musical America” piešķīra grupai nozīmīgāko muzikālo nomināciju ASV – ”Gada muzikālā vienība. Šogad grupa svin 25.gadskārtu un ar šo programmu dodas pasaules koncertturnejā, kuru uzsāka prestižajā Ņujorkas koncertzālē ”Carnegie Hall”.

”Deivids Lengs, Maikls Gordons, Stīvs Reihs, Džūlija Volfe un Braiens Īno ir komponisti, kuru vārdi neprasa komentārus. Viņu radītie skaņdarbi grupas ”Bang on a Can All-Stars” izpildījumā viennozīmīgi būs viens no spilgtākajiem muzikālajiem notikumiem šajā rudenī,” vēsta festivāla ”Arēna” organizatori.

Grupu ”Bang On A Can” 1987. gadā izveidoja trīs (post-)minimālisma komponisti – Džūlija Vulfa, Deivids Lengs un Maikls Gordons, ar pārliecību, ka neviens cits nedz spēj, nedz arī var atskaņot laikmetīgo mūziku labāk par tās autoriem. Šobrīd ”Bang on a Can” no komponistu ansambļa ir pārtapis plašākā projektu sērijā un sabiedriskā organizācijā, kas veicina jaunās mūzikas popularizēšanu, galveno uzsvaru liekot uz koncertdarbību un vēlmi pārsteigt, aizkustināt un provocēt. Nu šis sešu mūziķu kopums ir ieguvis kulta grupas statusu, pateicoties savām spējām brīvi un nepiespiesti šķērsot dažādu žanru robežas, klejojot starp azartisku džeza brīvību un pārbaudītām klasiskās mūzikas vērtībām, hipnotisku minimālisma izteiksmi un tautas mūzikas tīrradnību, rokmūzikas tiešumu, un vienmēr – ar nenogurstošu vēlmi eksperimentēt.

Programmā:

Deivids Lengs (David Lang) Sunray (2006)
Maikls Gordons (Michael Gordon) For Madeline (2009)
Džūlija Volfe (Julia Wolfe) Big Beautiful Dark and Scary (2002)
Stīvs Reihs (Steve Reich) Electric Counterpoint (1987)
Braiens Īno (Brian Eno) Music for Airports: 1/1 (1978)
Luiss Andrīsens (Louis Andriessen) Workers Union (1975)

Jaunās mūzikas festivāla "Arēna" programma

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!