Foto: Publicitātes foto
Jaunās mūzikas festivāla ”Arēna” turpinājumā, piektdien, 19. oktobrī plkst. 19.00 Rīgas Sv.Jāņa baznīcā notiks unikāls koncerts ”Šekspīra sapnis”, kurā Latvijas Radio kora dziedātāji izpildīs dažus no pasaulē sarežģītākajiem skaņdarbiem ar ģeniālajiem Viljama Šekspīra sonetiem, portālu ”Delfi” informē festivāla organizatori.

Koncertā koris izpildīs programmu, kas aptvers gan Anglijas ”zelta” – Tjūdoru laika mūziku, gan šovasar jauno komponistu meistarklasēs Cēsīs tapušos skaņdarbus, gan divu jauno latviešu komponistu – Ērika Ešenvalda un Kristapa Pētersona, speciāli šim koncertam tapušo skaņdarbu pasaules pirmatskaņojumus. Runājot par savu skaņdarbu, Kristaps Pētersons uzsver: ”Šekspīra dzeja ir absolūti pašpietiekama, tai mūzika nav vajadzīga, tāpēc strādājot pie skaņdarba es centos iet prom no teksta un iedziļināties tā būtībā. Mans skaņdarbs saucas ”INCESSANT JEALOUSY”, kas nozīmē – nepārtraukta greizsirdība. Tomēr, kā jūs redzat, šī nepārtrauktība ir nosvītrota, kas nozīmē, ka greizsirdībai ir jābūt, bet ne visu laiku...”

Latvijas Radio kora galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava par šo uzstāšanos teic: ”Koncerts ir pats aktuālākais un pats jaunākais, kas kora mākslā šobrīd ir uzrakstīts, jo ir opusi, kas ir tikai nedēļu veci, bet ir tādi, kas tapuši Viljama Šekspīra laikā. Klausoties šos skaņdarbus nevar vien beigt brīnīties, kā šis senais radošais mantojums var atstāt tik ārkārtīgi spēcīgu inspirējošu spēku, kas joprojām nebeidz iedvesmot mākslas rašanās procesu arī mūsdienās.”

”Koncerts ”Šekspīra sapnis” ir tiešs piemērs sadarbībai ar jaunajiem komponistiem. Tā priekšvēsture ir šovasar Cēsīs notikušās jauno komponistu meistarklases sadarbībā ar jaunās mūzikas institūtu IRCAM Ulysses Platform, kurās šogad rezidējošo mūziķu lomā iejutās Latvijas Radio koris. Meistarklasē piedalījās deviņi jaunie komponisti un viņiem katram bija jāraksta skaņdarbs Radio korim, par pamatu izmantojot Šekspīra sonetu. Kopā ar izciliem pasniedzējiem – igauņu mistiķi Toivo Tulevi, Mikaēlu Levinasu un Viljamu Brūku – meistarklašu laikā tika radīti desmit skaņdarbi, no kuriem trīs labākie tiks atskaņoti 19. oktobra koncertā,” stāsta Latvijas Radio kora diriģents Kaspars Putniņš.

Koncerta programmā iekļauti Viljama Bērda, Viljama Brūka, Lases Tūresena, Mikaēla Levinasa, Tomasa Tomkina, Oskara Herliņa, Kristapa Pētersona, Ērika Ešenvalda un citu komponistu skaņdarbi.

Biļetes uz šo un citiem festivāla ”Arēna” koncertiem var iegādaties visās ”Biļešu servisa” kasēs un koncertu norises vietās. Festivāla programma šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!