Foto: Kadrs no video
Šonedēļ ar koncertu Kongresu namā Latvijā atgriezās grupa "The Cavern Beatles" - tāpat kā īstie "Bītli", arī šī grupa nāk no Liverpūles un 2012. gadā izskatās gluži kā slavenā četrotne no sešdesmitajiem.

Jau iepriekš Latvijā pāris reizes viesojušās šāda veida grupas, tomēr slavenu mūziķu atdarinātāju fenomens tā kārtīgi pie mums nav "izgaršots". Tāpēc atraktīvo falšo bītlu viesošanās iedvesmoja papētīt mazliet vairāk – un, ... atklājās paralēlā pasaule, kas eksistē jau gadiem un plešas aizvien lielāka.

Atdarinātājgrupa gan nav precīzs, tomēr daudz maz trāpīgākais tulkojums angliskajam tribute band. Šādu grupu fenomens pasaulē aizvien turpina pieaugt un tas tiešā veidā ir saistīts ar pēdējo desmit gadu mūzikas biznesa un koncertu kultūras attīstību. Biļešu cenas uz slavenu grupu koncertiem turpina augt, taču tie ir izpirkti mēnešiem uz priekšu. Milzīgās arēnas un stadioni - bieži vien samaksājot pieklājīgu summu par koncerta biļeti, esi kaut kur pūļa vidū un snaiksties pāri citu pakaušiem, lai uz lielā ekrāniem ieraudzītu savu elku. Turklāt vērā ņemams ir arī tas, ka šādi atdarinātājgrupu koncerti ir iepēja radīt ilūziju par pasākumu, kurā objektīvu iemeslu dēļ nekad nebūtu bijusi iespēja nokļūt. Nesastrīdējušies Aksls Rouzs un Slešs, dzīvs Džons Lenons, Sids Višess skaidrā, jaunas, slaidas "ABBA" meitenes un veselīgi sprauns Ozijs Osborns, tie ir amizanti, bet pārliecinoši argumenti, kāpēc nebaidīties no šo mākslinieku neīstuma.

Būtiski saprast, ka atdarinātājgrupa nav gluži grupa, kas tikai precīzi atspēlē elku hītus. Tās darbs ir arī rūpīga izpēte, kurā svarīgs ir viss – apģērbs, frizūras, kustības, mīmika, komunikācija ar publiku un mūzikas instrumentu klāsts. Piemēram, jau iepriekš pieminētie "The Cavern Beatles", cik vien iespējams, cenšas izmantot tādu skatuves aprīkojumu un mūzikas instrumentus, kādus 60. gados izmantoja paši "The Beatles". "The Cavern Beatles" gan ir viens no labākajiem paraugiem, un visai iespaidīgajā "bītlu" un citu grupu atdarinātāju pulkā vērojama visai atšķirīga kvalitāte.

No Frenka Sinatras līdz "Coldplay", no visdažādāko vecumu Elvisiem Preslijiem līdz pat jaunajai popmūzikas superzvaigznei Adelei – simtiem atdarinātāju atrodami aģentūras "Fake Bands" mājaslapā, no tiem izvēlējāmies desmit interesantākos, nelielam ieskatam neparastajā atdarinātājgrupu maskarādē.

Vistuvāk īstajiem Galaheriem - 'Oasist'

Britpopa karognesēju "Oasis" atdarinātāju skaits Lielbritānijā ir līdzvērtīgs tādu klasiķu kā "The Beatles", Elviss Preslijs vai "ABBA" atveidotāju pulkam. Kopš abu brāļu Galaheru pēdējā liktenīgā strīda un "Oasis" izjukšanas "uz mūžīgiem laikiem", atdarinātājiem ir atvērusies zelta ādere.

"Oasist" tiek uzskatīta par labāko "Oasis" atdarinātājgrupu, turklāt 2007. gadā tā saņēma balva kā Lielbritānijas atdarinātājgrupa numur viens. Savā divu stundu šovā "Oasist" piedāvā ne tikai slavenās 90. gadu supergrupas lielākos hītus, bet spēlē arī singlu b-puses, retumus, akustiskās dziesmu versijas un pat šo to no Laiema Galahera jaunās grupas "Beady Eye " repertuāra.

'Coldplay' atzītie 'Coldplace'

Ne skandālu, ne izjukšanas, ne priekšlaikus mirušu dalībnieku - tomēr arī pēdējās desmitgades labie zēni "Coldplay" tikuši pie pāris atdarinātājiem. "Coldplace" arī tiek uzskatīti par labākajiem šajā jomā, turklāt tā ir vienīgā "Coldplay" atdarinātājgrupa, kuru atzinuši un svētību devuši paši oriģinālās grupas dalībnieki.

Visi "Coldplace" dalībnieki ir kaismīgi "Coldplay" fani, tāpēc ļoti lepojas ar savu spēju sniegt publikai līdzvērtīgas emocijas kā viņu elki.

'Sack Sabbath' un ņiprs Ozijs

Jaunībā bijuši kārtīgi metālisti, grupas "Sack Sabbath" dalībnieki tomēr nolēmuši pasauli iekarot kā leģendārā Ozija Osborna un "Black Sabbath" atdarinātāji.

Šobrīd esot savākts vislabākais grupas sastāvs, kas saprototies no pusvārda, tāpēc "Sack Sabbath" mērķtiecīgi iet uz labākās Ozija atdarinātjgrupas statusu.

Absolūtais Bovijs

Tikpat, cik tēlu ir bijuši mūzikas hameleonam Deividam Bovijam, tikpat dažādi ir viņa atdarinātāji. Tomēr īpaši jāizceļ projekts "Absolute Bowie", kuru jau dēvē par ģēniju un attiecīgā žanra fenomenu.

Divu stundu garajā priekšnesumā "Absolute Bowie" maina vienu kostīmu uz nākamo, un gan muzikāli, gan vizuāli piedāvā retrospektīvu ceļojumu Deivida Bovija muzikālajā biogrāfijā.

Šarmants un jauns Sinatra

Projekta "So Sinatra" priekšgalā ir dziedātājs un dziesmu autors Pols, kuram būšana par Frenku Sinatru ir maizes darbs. Lieki teikt, ka viņš ir arī liels Sinatras daiļrades pielūdzējs.

Piestrādājis pie tā, lai izskatītos un izklausītos kā Sinatra jaunībā, mūziķis ar pavadošo sastāvu nesmādē ne kāzas, ne dzimšanas dienas ne citus privātus pasākumus, līdzās nopietniem koncertiem un atdarinātājgrupu festivāliem – jā, jā, tādi tiešām arī eksistē.

Džonijs Roters un Kids Višess - 'The Sex Pistols Expierence'

Lai gan īsti panki par šādem dekoratīviem "The Sex Pistols" rauc degunus, "The Sex Pistols Expierence" ir viena no pieprasītākajām šī žanra grupām Lielbritānijā, varētu pat teikt – īstas atdarinātājgrupu zvaignes.

"The Sex Pistols Expierence" dalībnieki oriģinālās grupas ziedu laikos visticamāk vēl zelēja knupīti, taču pieaugot jau citā muzikālajā laikmetā, tas viņus nav atturējis fanot par britu pankroka prominencēm, nošķaudīties uz smīkņāšanu un radīt savas iemīļotās grupas smalku kopiju. Pārsteidzoša ir abu priekšplānā esošo Džonija Rotera un Kida Višesa vizuālā līdzība ar oriģinālajiem Džoniju Rotenu un Sidu Višesu. Tiesa abi salīdzinājumā ar cienījamajiem meistariem ir tādi pārlieku gludi un uzpucēti sarūpētajos kostīmiņos.

Kā jau pieklājas, The Sex Pistols Expierence" ir arī blakusprojekts - "Public Imitation Ltd"

Nekādu nesaskaņu - 'Guns 4 Roses'

"Guns N'Roses" ir viena no tām grupām, par kuras mūziķu strīdu izbeigšanu un atkalapvienošanos labprāt preses slejās tiek trītas mēles. Savukārt paši Aksls Rouzs un Slešs gadiem ilgi spļāvuši žulti un nav gribējuši dzirdēt ne skaņas par iespējamo "Guns N Roses" oriģinālā sastāva atjaunošanu.

Tā ir bijusi visai auglīga augsne dažādām, vienai par otru līdzīgākām "Guns N'Roses" atdarinātājgrupām, no kurām labākie paraugi ir pieprasītas gan dažādos, pat diezgan nopietnos rokfestivālos, gan baikeru saietos un tamlīdzīgos pasākumos.

Spāņu pipari – 'Californicators'

Lai gan Eiropā atdarinātjgrupu Meka ir Lielbritānija, arī citur ir gana daudz žanra pērļu. Piemēram, "Californicators" no Barselonas, kas, kā var nojaust pēc nosaukumu, savu spānisku temperamentu liek lietā visai enerģiskās "Red Hot Chili Peppers" koncertu imitācijās.

Kā liecina "Californicators" Facebook profils, grupa regulāri koncertē un piedalās dažādos tematiskajos RHCP pasākumos.

Kopē pat Adeli

Lai gan vairums atdarinātājgrupu tapušas rokmūzikas leģendām, prāvs pulciņš atrodams arī jauno un ļoti jauno mūziķu atdarinātāju sadaļā. Kā viens no lielākajiem pārsteigumiem ir dziedātāja Natālija jeb projekts "Hometown Glory", kura uzstājas kā populārā, jaunā dziedātāja Adele.

Kas tā tāda – 'Nervana'?

Salīdzinoši maz atdarinātāju ir tādām grupām, kuru dalībnieki diemžēl no šīs pasaules aizgājuši, paši atņemot sev dzīvību. Tomēr Sietlas kulta grupas "Nirvana" vārds izskan gana bieži. Tas tiek locīts, ķidāts un papildināts visādos veidos - "Nervana", "Notvana", "Novana", "Newvana", "Shirvana" ir tikai daži no atdarinātājgrupu nosaukumiem.

"Nervana" tiek uzskatīta par vienu no autentiskākajām versijām. Tomēr fanu lapās nereti tiek pausts viedoklis, ka "Kobeins kapā griežas", un visticamāk "ienīst visus šos atdarinātājus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!