Foto: stock.xchng
Otrdien, 27. martā ar dažādiem pasākumiem visā Latvijā Starptautisko Teātra dienu atzīmēs gan profesionālie gan arī amatieru teātri.

Centrālais Teātra dienas notikums - Lilitas Bērziņas un Harija Liepiņa balvu pasniegšana norisinājās dienu iepriekš – 26. martā, un balvas saņēma Nacionālā teātra aktrise Lolita Cauka un Dailes teātra aktieris Artūrs Skrastiņš.

Tāpat pasākumā tika piešķirta Helēnas Tangijevas – Birznieces balva, pie kuras šogad tika baletdejotājs, pedagogs-repetitors un horeogrāfs Vladimirs Cukānovs.

Svinot Starptautisko Teātra dienu, 27. martā Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvos politiskais kabarē "100 grami Žurkas", ko šogad veido režisors Valters Sīlis. Ceremoniju, tāpat kā pērn, vadīs neatkarīgais aktieris Jānis Skutelis, bet piedalīsies "mūsu aktieri, mūsu politiķi, mūsu mūzikas zvaigznes".

Pēc Teātra dienas izrādi vēl varēs noskatīties 28. un 31. martā, kā arī 1.; 14.; 15.; 19.; 23. un 28. aprīlī.

Ar Raimonda Paula dziesmu koncertu "Miers un Bērziņš" svētkus šogad sagaidīs Dailes teātrī. Koncertprogrammā piedalīsies aktieri Andris Bērziņš, Harijs Spanovskis, Jānis Paukštello un Raimonda Paula v.nos. Ceremonijorķestris, kā arī aktrises Ieva Pļavniece, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Ērika Eglija un Inita Dzelme.

Programmu "Miers un Bērziņš!" iespējams noklausīties un noskatīties arī 28. martā, 3., 24. un 25. aprīlī, kā arī 22. maijā.

Savukārt Valmieras teātris svētkus sagaidīs sportiskā garā un dažādās disciplīnās sacentīsies ar Valmieras Valsts ģimnāzijas sportiskākajiem pārstāvjiem, Valmieras pilsētas domes deputātiem un "Basketbola kluba Valmiera" komandu.

Teātra dienas pasākums sāksies pulksten 16.30 teātra foajē ar VVĢ pūtēju orķestra "Si bemol" sveicienu, bet uz sportošanas norises vietu aktieri un citi teātra darbinieki dosies antīkajos automobiļos, sagādājot svētku prieku gan pilsētniekiem, gan viesiem.

Svētku izskaņā Valmieras teātrī varēs noskatīties izrādes "Acālija" un "Bezkaunīgie veči".

Savukārt Liepājas teātrī 27. martā tiks apbalvoti skolēnu vizuālās mākslas uzvarētāji, kas šogad par godu Liepājas teātra 105. dzimšanas dienai radīja teātra kostīmiem un grima mākslai veltītus mākslas darbus.

Olimpiādes uzvarētāji tiks paziņoti Starptautiskajā teātra dienā – 27. martā – pēc izrādes "Runcis zābakos", kur viņus sveiks izrādes varoņi – Runcis, Karalis, Princese un Marķīzs.

Starptautisko Teātra dienu 1961. gadā izveidoja Starptautiskais Teātra Institūts (International Theatre Institute UNESCO). ITI nacionālie centri un teātra cilvēki visā pasaulē to ik gadus atzīmē 27. martā. Par godu šiem svētkiem tiek organizēti neskaitāmi nacionāli un starptautiski pasākumi. Viena no nozīmīgākajām tradīcijām ir Starptautiskās Teātra Dienas Vēstījuma pasaulei publicēšana, ar kura palīdzību, ITI UNESCO izvēlēta ietekmīga, pasaulē pazīstama persona dalās savās pārdomās par tēmu Teātris kā miera kultūra.

Video: Nacionālā teātra apsveikums Teātra dienā
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!