Foto: F64
Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fonds sadarbībā Nacionālajiem Bruņotajiem spēkiem un Rīgas Pieminekļu aģentūra 2011. gada 11. novembrī - Lāčplēša dienā - rīkos ziedojumu telefonakciju LTV1 programmā, kas veltīta Rīgas Brāļu kapu restaurācijai, portālu "Delfi" informē Rīgas Latviešu biedrības pārstāvji.

Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja ziedot Brāļu kapu noslēdzošās sienas, kuras centrā paceļas "Māte Latvija", restaurācijai. Projekta patrons ir Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš.

LTV1 tiešraidēs, kas sāksies plkst. 18.40 un pēc "Panorāmas", plkst. 21.25, skatītājiem būs iespēja iepazīt būtiskus vēsturiskus notikumus par to, kā radās Brāļu kapu veidošanas iecere un kā notika ansambļa celtniecība, kā padomju laikā vajadzēja gudri nosargāt kultūras pieminekli un kā arī šodien Latvijā uzturēt dzīvu nacionālo varoņu ideju. Akcijas laikā tiks stāstīts par Brāļu kapu atjaunošanas, uzturēšanas un restaurācijas darbiem. Tiešraidē piedalīsies vēsturnieki, mūziķi un sabiedrībā pazīstamas personas. Ikviens iedzīvotājs tiks aicināts, piezvanot uz numuru 90006480, ziedot vienu latu Rīgas Brāļu kapu atjaunošanas darbiem.

Restaurācijas pirmajā posmā paredzēts atjaunot Brāļu kapu noslēdzošas sienas, kurā uzstādīti Latvijas pilsētu, apriņķu vēsturiskie ģerboņi un četri senlatviešu karavīru tēli, kas simbolizē Latvijas novadus – Kurzemi, Zemgali, Vidzemi un Latgali, kreiso daļu. Aprēķināts, ka, lai restaurētu un atjaunotu noslēdzošas sienas kreiso daļu, izmaksas var sasniegt 74 tūkstošus latu. Restaurācijas gaitā šūnakmens plāksnes no sienas jānoņem, jāprotezē, jālīmē un jāliek no jauna kopā, stiprinot ar metāla stieplēm. Darbus paredzēts veikt no 2012. gada maija līdz oktobra beigām.

Atdzīvinot 1935. gadā iedibināto tradīciju, kad katra Latvijas pilsēta veica līdzmaksājumu noslēdzošās sienas "Pilsētu ģerboņu galerijas" izveidei, fonds aicinājis pašvaldību vadītājus atbalstīt restaurāciju un piešķirt dotācijas 1000 latu apmērā, lai atjaunotu savas pilsētas vai novada ģerboni. Aicinājumam līdz šim atsaukušās divas pilsētas: Jelgavas dome jau ziedojusi ģerboņa restaurācijai, savukārt Gulbenes domes nākamā gada budžetā plānota dotācija šim mērķim.

Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fonda valdes priekšsēdētāja Mirdza Stirna: "Rīgas Brāļu kapi ir Latvijas nacionālās neatkarības izcīnīšanas, valstiskās identitātes un nacionālās pašapziņas simbols ar izcilu kultūrvēsturisku vērtību. Šogad aprit 75 gadi kopš 1936. gada 11. novembrī tika atklāts tēlnieka Kārļa Zāles veidotais Brāļu kapu ansamblis. Lai veiktu unikālā pieminekļa saglabāšanu un novērstu bojājumus, pienācis brīdis aicināt talkā ikvienu ziedot savu artavu. Būsim pateicīgi ikvienam ziedotājam! Lai Rīgas Brāļu kapi allaž būtu vieta, kur pulcēties Latvijai nozīmīgās dienās, atceroties kritušos varoņus, un vieta, kur rast spēku nākotnei! "

Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fonds turpinās vākt ziedojumus, katru gadu vienai Brāļu kapu noslēdzošās sienas daļai, līdz visa siena būs restaurēta. Visas sienas restaurācijai būs nepieciešami 350 500. – tūkstoši latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!