Foto: DELFI
Devītais jaunās mūzikas festivāls "Arēna" šogad norisināsies no 15. līdz 24. oktobrim, šoreiz piedāvājot piecus koncertus, kuros iepazīstinās arī ar vairāku komponistu darbu pirmatskaņojumiem.

Gan latviešu, gan ārvalstu komponistu skaņdarbu pirmatskaņojumi notiks Latvijas Radio kora koncertā "Ziemeļu balss", kas 20.oktobrī norisināsies Sv.Ģertrūdes baznīcā, pirmdien notikušajā preses konferencē žurnālistiem stāstīja Latvijas Radio kora diriģents Kaspars Putniņš.

Šajā koncertā Latvijā pirmatskaņojumus piedzīvos četri skaņdarbi, bet pasaules pirmatskaņojumus piedzīvos trīs skaņdarbi.

Latvijas Radio koris pirms aptuveni trīs gadiem iesaistījās jaunā projektā "Concrescence", kuru vadīja norvēģu komponists Lase Toresens. Projekta norises laikā regulāri tika organizētas meistarklases, kas ilga no trīs līdz piecām dienām, un šajā laikā Latvijas Radio kora dziedātāji izcilu vokālo pedagogu vadībā apguva virstoņu dziedāšanu, kā arī mikrotonālu dziedāšanu, kas sakņojas skandināvu tradicionālajā vokālajā mūzikā. Šogad, noslēdzieties "Concrescence" projektam, tapuši jaundarbi, kas ataino meistarklašu pieredzi, liekot Latvijas Radio kora dziedātājiem iestudēt jaunas grūtības pakāpes pirmatskaņojumu, stāstīja Putniņš.

Latvijas Radio kora koncerta programmā būs iekļauti Līgas Celmas, Mārtiņa Viļuma, Gundegas Šmites, Kristapa Pētersona, igauņu komponista Poivo Tuleva, Toresena un zviedru komponistes Kārenas Renkvistas darbi.

Festivāla mākslinieciskā vadītāja Gundega Šmite pastāstīja, ka festivāls "Arēna" šogad turpinās pagājušajā gadā iesākto virzienu, kad fokuss tiek likts nevis uz viena komponista daiļradi, bet gan uz konceptuāli tematisku ievirzi, ļaujot parādīt laikmetīgās mūzikas izteiksmes daudzveidīgākā un tematiski plašākā un tomēr specifiski konkretizētā amplitūdā.

Šogad festivāla tēma ir "Kultūras arhetips. Laiks", fokusējoties uz laikmetīgo mūziku, kas saistīta ar tradicionālo kultūru. "Arēna" programmā iekļautie darbi atspoguļo plašu un daudzveidīgu kultūras arhetipu un laika traktējumu, informēja festivāla mākslinieciskā vadītāja.

Kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" diriģents Normunds Šnē pauda prieku, ka, neskatoties uz grūtajiem apstākļiem, festivāls šogad notiek. "Šādi apstākļi liek vairāk koncentrēties uz saturu nevis uz spožu viesmākslinieku piedalīšanos. Šogad festivālā liela iespēja dota izpausties latviešu izpildītājmāksliniekiem," sacīja Šnē.

Festivāla atklāšanas koncerts "Pasaules spoguļi" notiks 15.oktobrī Lielajā ģildē ar "Sinfonietta Rīga", saksofonista Jana Maksimoviča un Šnē piedalīšanos. Koncertā skanēs korejiešu komponistes Unsukas Činas darbs "Gougalon" kameransamblim, komponistes Diānas Rotaru "Shakti" saksofonam un kamerorķestrim, kā arī beļģu bundzinieka Daniela Denī grupas "Univers Zero" opusu pārlikumi kamerorķestrim.

"Sinfonietta Rīga" diriģents stāstīja, ka 80.gadu beigās Beļģijā izveidojās grupa "Univers Zero", kuras viens no līderiem ir Denī. Jau kopš tiem laikiem Šnē uzrunājis šīs grupas darbs un pirms kāda laika uzzinot, ka grupa aizvien vēl koncertē, viņš personīgi uzrunājis Denī, piedāvājot sadarbību. Sadarbības rezultātā beļģu bundzinieks radījis opusu pārlikumus speciāli kamerorķestrim "Sinfonietta Rīga". Festivāla "Arēna" laikā Rīgā viesosies arī pats Denī.

21.oktobrī festivāls "Arēna" Spīķeru koncertzālē piedāvās koncertu "Daoisms ūdens traukā", kas būs veltīts Ķīnas komponistam Taņam Duņam. Koncerta pirmajā daļā tiks demonstrēta dokumentālā filma par Duņu "Taoism in the bowl of water", bet koncerta otrajā daļā skanēs komponista darbi. Šajā koncertā sitaminstrumentus izpildīs Uģis Krūskops, Elīna Endzele, Rihards Zaļupe un Mārtiņš Miļevskis, alta flautu izpildīs Ilona Meija, čellu spēlēs Eriks Krišfelds, kā arī piedalīsies dziedātāja Gunta Davidčuka.

Šmite informēja, ka arī šogad "Arēna" rīkoja jauno komponistu kompozīciju konkursu. Konkursā, kura tēmā šogad bija "Latvijas skaņas kods", tika saņemti deviņu komponistu skaņdarbi. Pēc žūrijas vērtējuma uz jauno komponistu kompozīciju konkursa finālu, kas notiks 22.oktobrī Spīķeru koncertzālē, izvirzīti pieci skaņdarbi.

Devītais jaunās mūzikas festivāls "Arēna" noslēgsies 24.oktobrī ar koncertu "Imadžinārie kosmosa pulksteņi", kas notiks Spīķeru koncertzālē. Šajā koncertā pirmatskaņojums gaidāms komponista Dzordža Kramba skaņdarbs "Night of the Four Moons". Tāpat šajā koncerta programmā iekļauta Salvatores Šarīno darbs "Fabricca degli incantessimi". Koncertā piedalīsies itāļu flautists Mario Karolli un "Sinfonietta Rīga" kameransamblis.

Jaunais mūzikas festivāls "Arēna" pirmo reizi notiks 2002.gada rudenī, kad festivāla īpašie viesi bija pasaulslavenais igauņu komponists Arvo Pērts un džeza leģenda Džo Zavinuls. Savukārt 2003.gada "Arēnas" viesis bija britu komponists Gevins Braiars, 2008.gadā - Heincs Holigers.

2002.gadā festivāls saņēma Latvijas Kultūras ministrijas prēmiju par veiksmīgu konceptuālo risinājumu mūsdienu mūzikas popularizēšanā. 2003.gadā festivāls kļuva par Eiropas Jaunās mūzikas organizāciju apvienības biedru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!