Foto: Publicitātes foto
Jaunā Rīgas teātra (JRT) Mazajā zālē 14.maijā notiks pēc Žaka Frīnsa stāstu motīviem tapušā uzveduma "Skolotājs Jāps un klase" pirmizrāde, portālam "Delfi" pavēstīja JRT pārstāvji. Izrādē lomas atveido Kaspars Znotiņš un Guna Zariņa.

Jāps, trešās klases jaunais audzinātājs, ir mazliet savāds, daudzi pat saka – traks. Taču bērniem viņš aizvien vairāk iepatīkas. Jāps un viņa klase dzīvo Holandē.

Jocīgais Jāps, kas, skaidrojot daļskaitļus, klasē cep pankūkas, šķībi dzied, plātās ar savu lielisko bēbīti, neveikli spēlē futbolu, ar konfektēm atbalsta mīlestību un kopā ar klasi lec baseinā, izrādās, spēj bērniem palīdzēt saprast pat ļoti nopietnas lietas. Skolotājs Jāps vienkārši ir simtprocentīgs!

"Es vispirms jums nedaudz pastāstīšu par sevi," viņš saka. "Mani sauc Jākobs Johanness fan Bākels, tomēr droši sauciet mani par skolotāju Jāpu. Manu sievu sauc Evelīna, un mums janvārī būs bērniņš. Mums šogad ļoti daudz kas būs jādara. Mums būs mazulim jāizvēlas vārds, mums būs daudz jāsmejas un vēl arī šis un tas jāiemācās, ja laiks paliks pāri."

Nīderlandiešu rakstnieks Žaks Frīnss (Jacques Vriens) dzīvo Māstrihtā. Kādreiz viņš bijis skolotājs un pat skolas direktors, taču tagad velta laiku tikai grāmatu rakstīšanai. Jau pati pirmā Frīnsa grāmata "Draņķa skola ar to labo klasi" (1976) stāsta par mazliet trako skolotāju Jāpu, kurš lieliski saprotas ar bērniem,ne vienmēr ir pa prātam skolas vadībai un drusku līdzinās pašam Frīnsam. Jāpa stāsti turpinās vairākās grāmatās, kas Nīderlandē iemantojušas bērnu interesi un dažādas balvas. Latviešu valodā tie izdoti Ineses Paklones sakārtotā un tulkotā krājumā "Skolotājs Jāps var visu" (liels un mazs, 2009).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!