Klajā laists kapelas "Maskačkas spēlmaņi" jaunākais dubultalbums "Ļipa kust", kurā iespēlētas tautas danču melodijas, portālu "Delfi" informē kapelas vadītājs Ansis Ataols Bērziņš.

Maskačkas spēlmaņi 'Doncuot Gouju'

$sound_file = 'http://www.delfi.lv/temp/audio/MaskackasSpelmani_DoncuotGuoju.mp3';include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc";?>

Albuma 'priekšāstādīšanas sarīkojums' notiks ceturtdien, 10. decembrī, 19.00 saietu namā "Vijoļšķūnis", Rīgā, Krasta ielā 31. Pasākumā paredzēts izdejot albumā iespēlētos dančus gan šobrīd iedejotajos, gan oriģinālajos variantos. Dejošana notiks maiņas apavos vai basām kājām. Ieeja bez maksas.

Albums sastāv no divām blīvplatēm un grāmatas ar Sniedzes Grīnbergas danču aprakstiem un Maritas Grases zīmējumiem. Albumā iekļauti 33 folkloras kustības apritē esoši vai bijuši danči – gan zināmāki, gan nezināmāki. Ar Latvijas Esperanto asociācijas gādību apraksti tulkoti arī esperanto valodā.

"Ļipa kust" ir "Maskačkas spēlmaņu" ceturtais albums. Tāpat kā iepriekšējais – "Pāri jumtam", arī šis ir ierakstīts pēc iespējas saglabājot dabīgu, nepārveidotu skaņu: ieraksts veikts ar diviem kondensatormikrofoniem pa taisno divos kanālos telpā ar dabīgu revirberāciju, visiem vokāliem un instrumentiem skanot vienlaicīgi.

Kā priekšvārdos raksta "Maskačkas spēlmaņu" vadītājs un šī albuma redaktors un sastādītājs Ansis Ataols Bērziņš: "... tā ir oda mūsu jaunībai un tanī dancotajiem dančiem - pirmajās "Baltikās" nodancotām un negulētām naktīm, danču klubam VEF Sarkanajā zālē "Saviešu" pavadījumā, vēlāk - Virsnieku namā zem Gorbačova bildes, kādu laiku arī zem Latviešu biedrības, Zeļļu gaitenī, Olaines vidusskolā un no tās braucošajā elektriskajā vilcienā, "Čaikas" tamburos, braucot no Viļņas ar igauņiem un Rēveles – ar leišiem, jā, tā ir mūsu oda tiem laikiem, tādiem, kādus droši vien vairs nepiedzīvosim. Un ne tikai tāpēc, ka paši esam palikuši vecāki un kūtrāki, bet arī tāpēc, ka tas bija īpašs laiks ar savādāku uztveri un no tās izrietošu rīcību."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!