Jaunā Rīgas teātra (JRT) Mazajā zālē 10.decembrī pirmizrādi piedzīvos brāļu Presņakovu lugas "Spēlējot upuri" iestudējums Ilzes Olingeres režijā, portālam "Delfi" pavēstīja JRT pārstāvji.

Galvenais varonis Oļega un Vladimira Presņakovu kriminālajā komēdijā jeb spēlē ar bailēm - jaunais cilvēks Vaļa nēsā beisbola cepuri ar personāžiem no animācijas seriāla "Dienvidparks". Turklāt Vaļam ir īpašs darbs - viņš policijas izmeklēšanas eksperimentos izvēlējies spēlēt upura lomu. Kāpēc?

Edgars Samītis šī jaunā cilvēka vārdiem prāto: Es spēlēju cietušos… lai pats izbēgtu… Izspēlēt nāvi savā ziņā ir izdarīt pretpoti, jo patiesi šausmīgais ir tikai nezināmais. Un, protams, – nāves iezīmētajam ne no kā nav bail, jo spēlēt un spēlēties taču nav kaitīgi?!

Apstākļu sakritībā Vaļam nākas sadzīvot ar darbabiedriem – izmeklētāju Kapteini, kurš neiztur un pasaka, ko domā par mūsu basketbolu; seržantu Sevu, kurš izdomājis stāties vēsturniekos; virsseržanti Lolu, kura sapņo par kinooperatores slavu un apsūdzētajiem, kuriem ir liktenīgās dzimšanas dienas pie Igora, liktenīgais caurvējš, abonoments baseinā un klasesbiedru saiets "a-la" japāņu restorānā.

Varbūt viss notiktu citādi, ja kādu vakaru Vaļam nebūtu parādījies "īsts tēva gars", bet turpat nākošajā dienā māte lūdz nopirkt baltmaizi, jo Pēteronkulis "nāks ciemos". Ja Olga, mīļotā meitene nebūtu gatava uz visu, varbūt tad viss būtu citādi? Pāri tam visam mūžīgā bufetniece, baseina darbiniece dzied dziesmu par sirdi, kas atdota suņiem. Un kas gan cits lai viņai piedzied, ja ne mūsdienu ģimenes pavards – televizors.

Ātra, aktīva, vitāla izrāde, kur paralēli Presņakovu lugas stāstam izrādes veidotāji piedāvā citu krāsu paleti: dzīvi kā neierobežotu iespēju lauku un visas citas krāsas bez melnās.

Lugā vilktas šodienas paralēles ar Hamletu. Jaunais cilvēks beisbola cepurē, protams, nespēj tikt līdz augstajai drāmai ar filosofisko izvēli: būt vai nebūt? Bet varbūt tieši šī neparastā tiekšanās pēc patiesības viņu padara par mūsdienu jaunās drāmas varoni, par jauno laiku Hamletu?

"Spēlējot upuri" ir vispazīstamākā Jekaterinburgas dramaturgu, brāļu Presņakovu luga. 2003.gadā sarakstītā luga ieguvusi plašu starptautisku rezonansi Eiropā, ASV, Austrālijā. Pēc lugas materiāla uzņemtā filma (Kirila Serebrjaņņikova režijā) Krievijā kļuva par kinematogrāfisku sensāciju, iegūstot galveno festivāla "Kinotaurs-2006" prēmiju, kā arī Pirmā Romas kinofestivāla "Gran-prix". 2007.gadā brāļi Presņakovi izdod vēl vienu lugas un kinoscenārija rimeiku - romānu "Изображая жертву".

Brāļi Presņakovi necenšas uzņemties nācijas gara izteicēju lomu. Viņi meistarīgi montē sirsnīgo ar šaminošo, filozofiju ar satīru, literāro valodu ar ielas slengu, līdz pat necenzētai leksikai. Traģiskas un pat šauminošas situācijas viņi spēj pārvērst farsā. Realitāte tiek transformēta groteskā, bet netiek aizvesta līdz vispārpieņemtai parodijai. Smiekli caur asarām – tā ir brāļu Presņakovu talanta zīme.

"Tas ir vareni, ka luga ir apceļojusi pasauli un uzņemta kino. Laiks to padarījis vēl vērtīgāku, un tā joprojām iedarbojas uz seismiski aktīvajiem mūsu apziņas punktiem. Viens cikls noslēdzies, tagad šo tekstu ir iespējams izlasīt citādāk. Brāļi Presņakovi vairākkārt uzsver, ka 'Spēlējot upuri' nav luga par Krieviju un krieviem, tās tēmas un problemātika ir universālas jebkurai mūsdienu pilsētvidei, un katrā valstī to nepieciešams piemērojot lokālajai situācijai. Tas, kas patlaban notiek Latvijā, sublimējas izrādes tēlos absolūti identiskās un vēl sakāpinātākās proporcijās. Ko es daru? Kāpēc es to daru? Ar ko mana dzīve būs jēdzīgāka par manu vecāku dzīvi? Kā būt godīgam pret sevi un citiem, ja viss apkārt notiekošais šķiet imitācija, bezjēdzība un nonsenss?" - jautā režisore Ilze Olingere. "Kopā ar mākslinieci Katrīnu Neiburgu, JRT aktieriem un mūziķi Aini Rudzīti izrādē izmantojam dažādus mūsdienu teātra paņēmienus vienlaikus atgriežoties nabadzīgā spēles teātra estētikā. Un skatuves būs daudz televizoru, spēles un saspēles kolorītos, ikdienā atpazīstamos sociālos tipāžos. Veselā saprāta robežās mēģināsim smieties par visu, arī par šausmīgo. Orientieris ir brāļu Presņakovu kādā intervijā paustais kredo: tās ir mūsu domas par laiku, kurā dzīvojam…"

Izrādē lomās - Edgars Samītis, Gatis Gāga, Kaspars Znotiņš, Andis Strods, Ivars Krasts, Varis Piņķis, Sandra Zvīgule, Inga Alsiņa, Liena Šmukste, Jana Čivžele. "Spēlējot upuri" izrādes notiks 11., 15. un 23.decembī un 12., 13., 22. un 23. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!