Foto: Publicitātes foto
Ar pasaulslavenā laikmetīgās mūzikas ansambļa "Ictus" (Beļģija) diviem video projektiem - operu un dokumentālo filmu - 25.oktobrī noslēgsies jaunās mūzikas festivāls "Arēna", portālam "Delfi" pavēstīja festivāla organizatori.

Kinoteātrī "K. Suns" svētdien 16:00 tiks rādīta ansambļa "Ictus" un Tuvo Austrumu Mūzikas fonda Palestīnas kopprojekta ietvaros tapusī dokumentālā filma "The Exchange", savukārt Lielajā Ģildē 19:30 notiks Fausto Romitelli video operas "An Index of Metals" atskaņojums.

Foto: Publicitātes foto
Dokumentālajā filmā "The Exchange" (Apmaiņa) fiksēts ceļojums ar kravas mašīnu cauri reģionam, kas jau ilgstoši saistīts ar izraēliešu un palestīniešu konfliktu. Tomēr tā nav dokumentālā filma par politisko situāciju, tā neanalizē un nenosoda nevienu no iesaistītajām pusēm, tas ir niansēts vērojums no malas, tiecoties ieskatīties dziļāk, ielūkoties cilvēku sirdīs un mūzikā, kas atklāj viņu domas un jūtas. Pieturas punkti šajā ceļā ir Ramallaha, Gaza, Nācerete, Nablusa un Telaviva, kā arī konkrētu cilvēku stāsti par dzīvi un sapņiem, miera pilnu nākotni saviem bērniem, stāsti par mūziku un muzicēšanas tradīcijām, kas tiek nodotas no paaudzes paaudzē.

Fausto Romitelli (1963-2004) pēdējais opuss - video opera "An Index of Metals" tapa septiņu nedēļu laikā un pirmizrādi piedzīvoja 2003. gada 3. oktobrī Luvras teātrī, neilgi pirms komponista nāves. Fausto Romitelli atpazīstams kā viens no interesantākajiem un savdabīgākajiem vārdiem itāļu laikmetīgajā mūzikā.

Foto: Publicitātes foto
"An Index of Metals" (Metālu indekss / katalogs) mērķis ir "tradicionālo" operas formu pārvērst uztveres pieredzējumā, iesviežot klausītāju liesmojošā vielā, kas raisa apsēstību un transu. Tas ir laju rituāls, līdzīgs sešdesmito gadu gaismas izrādēm vai mūsdienu reiva pasākumiem. "An Index of Metals" ir vardarbīgs, abstrakts stāstījums, kuram nepiemīt operai raksturīgais mākslīgums - šeit noris kristīšana caur iegremdēšanos, skaņas un gaismas transs.

Kenkas Lekovičas librets ir transformēts, pārceļot to no vienas valodas otrā. Soprāna un vienpadsmit apskaņotu instrumentu skanējums ar kontrapunktu palīdzību rada "piesārņotu" tembru. Trīs autonomas filmas tiek projicētas uz trim ekrāniem un aizņem visu vizuālo telpu. Gan elektroakustisko, gan vizuālo eksperimentu un galarezultātu veidošanas etapi notiek sadarbībā ar nelielu mākslinieku un tehniķu grupu no "Centre du Fresnoy" - tās sastāvā ir Leonardo Romoli (video), Paolo Pačini (elektroniskā mūzika, video un režija), Frančesko Džiomi (elektroniskā mūzika) un Fausto Romitelli (kompozīcija). Šī grupa arī izstrādājusi darba telpiskos aspektus un organizē video, skaņas un gaismas procesus darba izpildījuma laikā. Iesudējumā piedalās Donatēna Mišela-Dansaka / Donatienne Michel-Dansac (soprāns), diriģents Žoržs Elī-Otors / Georges Elie-Octors un ansamblis Ictus.

Briseles laikmetīgās mūzikas ansambļa "Ictus" darbību atblasta Flāmu kopiena. Ansambļa repertuāru veido vienīgi modernā mūzika, skaņdarbi, kas tapuši laika posmā no 1950. gadam līdz pat mūsdienām, īpaši akcentējot visjaunāko skaņu mākslu un tās pirmatskaņošanu. Ansamblis tika dibināts sadarbībā ar horeogrāfu Vimu Vandekeibusu un kopš 1994. gada "">

Regulāra ir arī ansambļa sadarbība ar skaņu režisoriem, jo "Ictus" repertuārā būtiska loma ir elektroakustiskajai mūzikai un dažādām citām ar mūsdienu tehnoloģijām saistītām sfērām. "Ictus" patīk runāt ar klausītājiem, iesaistīties diskusijās, uzrunāt arī jaunu auditoriju un to izglītot, veidot dažādas meistarklases un radošas ekspedīcijas. Viņu darbībā ietilpst arī jauno mūziķu un komponistu izglītošana un piesaiste, veidojot dažādus projektus.

"Ansamblis 'Ictus' viesojies visdažādākajās koncertzālēs teju visā pasaulē, uzstājies arī uz prestižām skatuvēm un koncertējis daudzos ievērojamos festivālos, šogad tiem piepulcējas arī jaunās mūzikas festivāls 'Arēna'! Atšķirībā no vairuma mūsdienu mūzikas, 'An Index of Metals' pārņem klausītāja ķermeni ar tā sajūtu un baudu pārsātinātības palīdzību. 'An Index of Metals' nav mēģinājums atsvaidzināt operas žanru, pievienojot iestudējumam vizuālos elementus; tas nav arī tīri multimediāls projekts, kurā katrs mākslinieks sniedz savu artavu kopējā stāstījumā. Tā ir pilnīgi jauna koncepcija," stāsta festivāla "Arēna" direktors Raimonds Melderis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!