Šī gada 13. oktobrī aprit simts gadi, kopš dzimis viens no izcilākiem latviešu rakstniekiem – Anšlavs Eglītis. Viņš izteicis sevi dažādos mākslas veidos – glezniecībā, mākslas kritikā, dzejā, taču vispaliekamāko ieguldījumu atstājis prozā un dramaturģijā. Par godu cienījamā rakstnieka apaļajai jubilejai, 14. oktobrī Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē pulksten 15:00 norisināsies īpašs sarīkojums, portālu "Delfi" informēja Rīgas Latviešu biedrībā.
Anšlavs Eglītis ir izcils prozas meistars un ar saviem romāniem "Līgavu mednieki" (1940) un "Homo novus" (1946), kā arī krājumā "Maestro" (1936) publicētajiem stāstiem viņš uzcēlis nezūdošu pieminekli latviešu rakstniecībai un reizē arī Rīgai, jo spilgti atveidojis gan mūsu pilsētas ārējo veidolu, gan raksturojis tās vidi, sabiedrību, paražas un centienus. Labāk nekā plašās vēstures grāmatās viņa darbos ieraugām un izprotam pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu Rīgu, tās cilvēkus, viņu centienus, alkas un tikumus. Savukārt trimdā rakstītajos romānos "Ilze" (1959) un "Piecas dienas" (1976) Anšlavs Eglītis tēlaini raksturojis mūsu pilsētu okupācijas varas gados. Toties Rīgas teātri kā savdabīgas veltes saņēmuši Anšlava Eglīša lugas "Kosma simfonija", "Par purna tiesu", "Kazanovas mētelis", "Bezkaunīgie veči", pēc šim lugām veidotās izrādes guva vislielāko skatītāju atsaucību.

Anšlava Eglīša daiļrade pieder visai mūsu latviešu kultūrai, taču ar īpaši ciešām saitēm tā vienota ar Rīgu.

Rīgas Latviešu biedrības Literatūras un Teātra komisija par godu Anšlava Eglīša simtgadei 14. oktobrī Zelta zālē rīkos sarīkojumu. Sarīkojumā piedalīsies Rīgas teātru aktieri : Marta Grase, Anita Grūbe, Kristīne Krūze, Elita Kļaviņa, Karīna Tatarinova, Ainārs Ančevskis, Gints Grāvelis, Andis Strods, Dainis Sumišķis, Artis Robežnieks, Āris Rozentāls, Liepājas teātra aktieri: Maija Romaško, Egons Dombrovskis, Marģers Eglinskis, rakstnieks- Zigmunds Skujiņš, pianists- Juris Kļava, režisori – Aina Matīsa un Ivars Lūsis. Sarīkojuma vadītāji - Ēriks Hānbergs un Viktors Hausmanis.

Sarīkojuma programmā:

  • Viktora Hausmaņa un Ērika Hānberga priekšlasījumi

  • Rakstnieka Zigmunda Skujiņa eseja par Anšlavu Eglīti

  • Dokumentālu kadru demonstrēšana – intervija ar Anšlavu Eglīti

  • Fragmentu izspēle no lugām : "Kazanovas mētelis", "Pa purna tiesu"

  • Fragmentu lasījumi no A.Eglīša romāniem : "Līgavu mednieki", "Homo novus" un novelēm

  • Anšlava Eglīša vēstules latviešu kultūras darbiniekiem

  • A. Eglīša dzejas lasījumi

Ieeja sarīkojumā brīva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!