Kritiķi ilgi gaidītajai Dena Brauna bestsellera "Da Vinči kods" ekranizācijai pēc pirmizrādes Kannās veltījuši smagu kritiku.
125 miljonus ASV dolāru izmaksājušās Rona Hovarda filmas beigas sagaidīja tikai vairāki neapmierināti svilpieni, un starp 2000 skatītāju filmas dramatiskākajos momentos pat atskanēja smiekli.

Holivudas žurnāls "Daily Variety" raksta, ka grāmatā izklāstītais stāsts "pārmērīgi burtiskajā kinoversijā ir kļuvis garlaicīgs un drūms".

Hovards un filmas scenārists Akiva Goldsmans "sazvērējušies, lai izspiestu jebkādu humoru no šīs melodrāmas, atstājot skatītājiem pārmērīgus dialogus, kas nav īsti aprobežoti, bet ir tik tuvu tam, cik varētu gaidīt ar šādu provokatīvu materiālu".

Saudzīgs pēc filmas noskatīšanās nebija arī ASV laikraksta "The Boston Globe" kritiķis Pīters Brunete.

"Toms Henkss bija kā zombijs, labi, ka tur bija Ians Makellens. [Filma] bija pārspīlēta, tur bija pārāk daudz mūzikas un pārāk daudz uzspēlētas gradiozitātes," aģentūrai AFP sacīja kritiķis.

"Dramatiskākajā brīdī starp žurnālistiem atskanēja smiekli. Ne skaļi smiekli, bet ķiķināšana, un es domāju, ka tas izsaka visu," piebilda Gersons Da Kuna no "The Times of India".

Pats Hovards noraidīja kritiku, norādot, ka filma paredzēta kā vienkārša izklaide.

"Es neesmu lasījis šos komentārus, un es nezinu, vai kāda no tām varbūt ir mazliet pozitīvāka," preses konferencē Kannās paziņoja Hovards.

Ar "Da Vinči kods" pirmizrādi trešdien atklāts 59.Kannu kinofstivāls.

Tajā pašā laikā Katoļu kinoasociācijas ģenerālsekretārs Marks Ellens pēc pirmizrādes noskatīšanās atvieglots pavēstīja, ka filma ir tik neticama, ka tā nerada nekādus draudus katoļu ticībai.

"Tur nav nekā, par ko satraukties pat [katoļu organizācijas] "Opus Dei" locekļiem," norādīja Ellens. "Opus Dei" Brauna romānā attēloti kā galvenie katoļu sazvērnieki.

"Man patiešām patika grāmata, kā spraigs romāns. Bet nav godīgi tādā veidā jaukt kopā faktus un izdomu. Lai arī kā filmas stāstam es ne uz brīdi nenoticēju un tas pilnībā diskreditē šo teoriju," sacīja Ellens.

Jau ziņots, ka režisora Rona Hovarda veidotās filmas "Da Vinči kods" ("The Da Vinci Code") pirmizrāde Latvijā paredzēta 19.maijā kinoteātrī "Coca-Cola Plaza".

Romānā "Da Vinči kods", kurš pārdots jau 40 miljonos eksemplāru, aprakstīta globāla sazvērestība, kas saistīta ar leģendu par Svēto Grālu. Grāmatā stāstīts, kā katoļu baznīca noslēpusi faktu, ka Jēzum Kristum un Marijai Magdalēnai bijis bērns, kura pēcnācēju līnija sniedzas līdz mūsdienām.

Citviet pasaulē filma, kuras pamatā ir Dena Brauna grāmata, raisījusi asas diskusijas. Vairāki katoliskās baznīcas kardināli pat ieteikuši katoļticīgajiem atturēties gan no grāmatas lasīšanas, gan no filmas skatīšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!