Oktobrī Rīgā norisinājās nu jau tradicionālais Jaunās mūzikas festivāls "Arēna", kas iepriekšējos gados priecējis klausītājus ar tādu izcilu komponistu kā Stīva Reiha un Ģērģa Ligeti skaņdarbu atskaņojumiem "Rīgas Kamermūziķu" un Rīgas Festivāla orķestra izpildījumā, arī 2005, gada festivālā tika piedāvāti vairāki izcili muzikālie baudījumi, savukārt Francijā startē apjomīgs latviešu kultūras festivāls "Pārsteidzošā Latvija".
Oktobrī dažādās Francijas pilsētās startē festivāls "Pārsteidzošā Latvija" – daudzpusīgs Latvijas kultūras festivāls, kurā par centrālo notikumu izvēlēta ceļojošais projekts "Runājošie akmeņi". Festivāla organizatori lēš, ka "Pārsteidzošās Latvijas" pasākumi, no kuriem krietna daļa turpināsies arī 2006.gadā ir pārsteiguši Franciju. Starp daudzajām festivāla norisēm pieminēšanas vērtas ir franču kritiķu uzslavas guvušās Latvijas operas un baleta viesizrādes, projekts "Runājošie akmeņi", fotogrāfa Andreja Granta izstāde "Latvija. Mainīgā un nemainīgā realitāte", Gustava Kluča darbu izstāde, Latvijas mākslinieku izstāde "Spriedze", Latvijas Animācijas filmu programma un JRT viesizrādes.

Kopumā Latvija francūžus pārsteidza ar 40 izrādēm, 39 koncertiem, 24 latviešu mākslinieku izstādēm. Festivāla laikā tika demonstrētas 39 filmas. Notika vairākas grāmatu prezentācijas un latviešu literatūras lasījumi. Tāpat festivāla ietvaros notika semināri, konferences, lekcijas un vēl citi pasākumi. Un, kā liecina Latvijas Ārlietu ministrijas līdz decembra vidum apkopotā informācija, festivāla "Pārsteidzošā Latvija" pasākumus Francijā kopumā apmeklēja vairāk nekā 53590 cilvēki.

Savukārt no 2. līdz 16. oktobrim Rīgā notika gadskārtējais Jaunās mūzikas festivāls "Arēna 2005". Festivālā "Arēna 2005" muzicēja gan pašmāju mākslinieki - Latvijas Radio koris, "Rīgas Kamermūziķi", "Sinfonia concertante", Rīgas Festivāla orķestris, pūtēju orķestris "Rīga", gan viesi - "The Pearls Before Swine" no Zviedrijas, "Hortus Musicus" no Igaunijas, "Windkraft Tirol" no Austrijas, pasaulslavenais orķestris "London Sinfonietta" no Lielbritānijas un mūzikas un akustikas izpētes institūta IRCAM pārstāvji no Francijas.

Festivāla ietvaros pirmatskaņojumus piedzīvoja Gundegas Šmites, Selgas Mences, Ērika Ešenvalda un citu autoru opusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!