Svētdien, 11.septembrī Dzejas dienu ietvaros paredzēts pasākums bēerniem Brīvdabas muzejā, dzejnieku pēcpusdiena, grāmatu tirdziņš kā arī vēe daudz un dažādi interesanti pasākumi Rīgā un Jūrmalā.
  • Rīgā
  • Plkst 12:00 Brīvdabas muzejā notiks Dzejas dienu 2005 pasākums bērniem „Vārdu spēles „Mūsmājās”.

    Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mākslas jaunie absolventi Brīvdabas muzejā būs sarūpejuši "priekšā nesumu" pašiem mazākajiem - tādiem, kas pazīst skolu un pat mammām un papiem.

    Tā ir neliela kompozīcija, izmantojot O. Vācieša, J. Baltvilka, I. Zanderes un citu bērnu dzejnieku dzeju. Kompozīcija veidota analoga dabas ritumam, pieskaroties visiem gadalaikiem, ar īpašu akcentu uz dabu. Dzeja pietuvināta animācijai - bildei, izmantojot dramatiskā teātra un leļļu teātra tehnikas elementus, tadējādi padarot to tveramāku, impresionistiskāku un interesantāku tieši bērniem un ne tikai...

    Plkst. 15:30 brīvdabas kafejnīcā pie Pareizticīgo Katedrāles Esplanādē notiks dažādās valodās rakstošo Latvijas dzejnieku pēcpusdiena.

    Tajā piedalīsies tādi dzejnieki kā Amanda Aizpuriete, Milena Makārova, Sergejs Moreino un Jurijs Sadlovskis.

    Plkst. 18:30 – 19:30 apmeklētājiem būs iespēja uzkavēties Raiņa un Aspazijas memoriālajā mājā Baznīcas ielā Raiņa dzimšanas dienas novakarē.

    Viena stunda dzejnieka mājā. Dzimšanas dienas novakare. Muzeja vadītājas Gaidas Jablovskas priekšlasījums par Baznīcas ielas ēku vēsturi un Raiņa un Aspazijas mājas nākotnes vīzijas ieskicējums: “Vai Latvijai vajadzīgs Raiņa un Aspazijas muzejs?” Raiņa dzeja aktieru Ievas Mūrnieces un Haralda Ulmaņa izpildījumā.

    Vakara turpinājums pie Raiņa pieminekļa Esplanādē.

    Plkst. 19:00 Esplanādē notiks grāmatu tirdziņš, kurā piedalīsies pārstāvji no Latvijas izdevniecībām. Šeit būs iespēja iegādāties šo izdevniecību Atēna, Pētergailis, Neputns, Nordik, Tapals, Jaunā Daugava izdotās grāmatas.Tāpat arī dzejas lasītājiem tiks piedāvāta vienreizēja iespēja apmainīties ar līdzatnestajiem dzejas krājumiem, tādā veidā savu veco, izlasīto iemainot pret citu. Šāda veida grāmatu apmaiņa iecerēta kā turpmāko Dzejas dienu tradīcija, tādā veidā veicinot sabiedrības interesi par dzeju.

    Plkst. 20:00 jau tradicionāli pie Raiņa pieminekļa Esplanādē tiks atklātas Dzejas dienas 2005 un pasniegta Dzejas dienu balva par labāko dzejas krājumu un atdzeju.

    Jau tradicionāli 11.septembrī plkst. 20:00 pie Raiņa pieminekļa Esplanādē Dzejas dienu 2005 atklāšanas pasākumā tiks pasniegta arī Dzejas dienu balva – mākslinieka Jura Gagaiņa kaltais Pegaza pakavs. Šī balva ir augstākais novērtējums dzejniekiem Latvijā, kas tiek pasniegta par labāko dzejas krājumu un atdzeju. Žūrijas vērtējumam tika iesniegti 16 dzejas krājumi un 6 atdzejojumi.

  • Jūrmalā
  • Plkst. 06.46 no rīta „Rainim -140”. Agrajā rīta stundā notiks Raiņa dzimšanas dienas sagaidīšana saullēktā pie Raiņa priedēm, Pumpuros, Amatas ielās galā.

    Pasākumā piedalīsies un Saules dziesmas dziedās Helmī Stalte un pazīstamā folkloras grupa „Skandinieki”.

    Jau tradicionāli dzeju lasīs Dzejas dienu dalībnieki no dažādām valstīm: Lī Lī no Zviedrijas, Šens Cji no Ķīnas, Ulrika Marija Hille, Gerhards Ohss un Karls Šolcs no Vācijas. Notiks arī Raiņa grāmatas „Lauztās priedes” grāmatas prezentācija.

    Plkst. 12.00 Raiņa un Aspazijas 140. dzimšanas gadā notiks dzejas maratons Raiņa ielā Kauguros „Es gribēju jums vēl vairāk dot”.

    Dzejas lasījumi sāksies plkst. 12.00 -12.30 pie Kauguru kultūras nama, Raiņa ielā 110, turpināsies plkst. 12.45-13.15 pie Jūrmalas 1. ģimnāzijas, Raiņa ielā 55 un noslēgsies plkst.13.45-15.00 Slokas tirgus laukumā, Raiņa ielā 4.

    Maratonā piedalās dzejnieki no Latvijas un arī ārzemju viesi: Romāns Pillava no Krievijas, Jurijs Zavgorodnijs no Ukrainas un Lūkass Hīsgens no Nīderlandes. Slokā skanēs dziesmu cikls „Skrejošās ugunis” ar Raiņa vārdiem un J. Griķa mūziku.

    Plkst. 15.00 notiks Raiņa takas „gala un sākuma” atklāšana. Raiņa un Aspazijas vasarnīcā notiks projekta ”Raiņa taka” prezentācija. Varēs iepazīties ar Ilmāra Blumberga mākslas objektu-ceļazīmju „Raiņa spieķi” skicēm un materiāliem par takas maketēšanu Jomas ielā. Pašlaik norit darbs pie mākslas objektu izgatavošanas. Daļa „Raiņa takas” tiks atklāta šī gada rudenī.

    Majoros pie pieminekļa „Krauklītis” Jomas ielā 35

    Plkst. 16.00 notiks Dzejas dienu sarīkojums „JŪTAS IR PUĶES LABĪBĀ”(Aspazija)

    Piedalās: Ludmila Azarova, Andra Manfelde, Knuts Skujenieks, Kristaps Vecgrāvis, Ante Stamačs (Ante Stamač), un Hanus Kambans (Hanus Kamban) Raiņa un Aspazijas vasarnīcā, J.Pliekšāna ielā 5-7.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!