2. augustā tiks uzsākta filmas “Tumšie brieži” filmēšana. Filmas režisors ir Viesturs Kairišs, kuram šī būs trešā spēlfilma, ziņo studijas “Kaupo Filma” pārstāvji.
Filmas “Tumšie brieži” pamatā ir Ingas Ābeles luga – viņas debija dramaturģijā, kas tūlīt pēc uzrakstīšanas izpelnījās profesionāļu ievērību. Latvijā lugu iestudēja Māra Ķimele Valmieras teātrī un Viesturs Kairišs Jaunajā Rīgas teātrī, šis uzvedums 2002. gada jūnijā tika spēlēts Vācijā, Bonnas biennālē. Lielus panākumus guva arī lugas Tumšie brieži iestudējums Štutgartes teātrī, bet dramaturgu seminārā Gdaņskā rietumu speciālisti šo lugu nodēvējuši par “tekstu teritorijā starp Čehovu un Strindbergu zem kokaīna”.

Viesturs Kairišs Ingas Ābeles radītos tekstus uzskata par ļoti kinematogrāfiskiem, un darbs pie lugas iestudējuma nostiprināja viņa pārliecību, ka teātra skatuve “Tumšajiem briežiem” ir par šauru, tie laužas ārā, dabā, kas spēlē tik lielu lomu Ingas Ābeles uzburtajā pasaulē – skarbuma un poētisma apvienojumā.

Režisors filmu iecerējis kā traģisku drāmu mūsdienīgā, bet neparastā vidē – briežu dārzā, “uz dabas neciešami skaistā fona”. Šī dārza vidū atrodas māja, un tās iemītnieki paši it kā iesprostojuši sevi kopā ar dzīvniekiem un savām apspiestajām kaislībām. Filmas stāsta centrā ir piecpadsmitgadīga meitene Ria – noslēpumains, jūtīgs un neprognozējams dabas bērns, kurš faktiski uzaudzis kopā ar briežiem, jo Rias māte cietusi autoavārijā un kopš meitas dzimšanas brīža nerunā. Tēvs mājās atvedis medmāsu, kura rūpējas par Rias māti un kļuvusi par tēva otro sievu. Lai ātri iegūtu naudu, tēvs nolemj sarīkot lielas briežu medības un gaļu pārdot, briežu dārzā ierodas vācu mednieki, un sākas Rias izmisīgā cīņa par briežu dzīvību.

Viesturs Kairišs sola, ka filma būs “par cilvēku zemapziņas tieksmi atgriezties pirmatnībā, kur garīgā atkailinātība iegūst pagānisku vērienu. Vasaras saulē sakarsuši, šie cilvēki ar bisēm rokās cenšas noķert katrs savu laimi, tikt galā ar savu apsēstību un jūtu reibumu”.

Galvenajai lomai izvēlēta jauna aktrise Kristīne Krūze, pārējās lomās – Elita Kļaviņa, Maija Doveika, Juris Žagars, Kaspars Dimiters, Pēteris Martinsons. Medniekus tēlos īsti vācieši – trīs vācu uzņēmēji, kas dzīvo Latvijā. Filmas radošajā grupā ietilpst arī operators Gints Bērziņš un māksliniece Ieva Jurjāne. Filmēšanas vietas atrastas Cēsu un Madonas rajonā, Viesaku briežu dārzā un Cirstu muižā, kur galvenās lomas tēlotāja jūlijā nodzīvoja veselu nedēļu, lai iejustos filmas vidē.

Filma būs Latvijas un Austrijas kopražojums. Latvijas puses producents ir Guntis Trekteris (Kaupo Filma), Austriju pārstāv kompānija Fischerfilm, projektu finansiāli atbalstījis Latvijas Nacionālais kinematogrāfijas centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds un ES atbalsta programma Media Plus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!