Foto: Edijs Kārkliņš
Aizvadītajā nedēļas nogalē ar lielo finālu noslēdzās unikāls Latvijas simtgades pasākums — "Prāta spēles: simtgades kauss" izcīņa, kurā sapulcējās erudītu komandas no visas valsts.

Kopumā pa šiem mēnešiem kopš pirmās atlases kārtas Lapmežciemā spēles organizatori pa Latviju izbraukuši gandrīz 6000 kilometrus, atbildes uz jautājumiem iesniegušas vairāk nekā 300 komandas un tām tika sagatavoti ap 300 raundi par dažādām ar Latvijas vēsturi, kultūru, dabu, sadzīvi un politiku saistītiem jautājumiem.

Pēc pieciem reģionālajiem pusfināliem pašā Mārtiņdienā Rīgā, "Čarlstona" banketu zālē, svinīgā un priecīgā gaisotnē uz lielo finālspēli sapulcējās 25 komandas, par kurām noteikti var teikt, ka Latvija ir viņu mīļā zeme un par to viņi zina daudz. Finālspēle ritēja nedaudz atšķirīgi, lai gan ievērojot Simtgades spēles formātu, un stingrā novērotāju uzraudzībā.

Pavērojot finālspēles rezultātus dinamikā, kopvērtējums mainījās teju vai pēc katras kārtas, un jautājumi bija izšķirošās cīņas cienīgi — komandas, kas viegli bija uzvarējušas atlases spēlēs un pusfinālos, šoreiz nebūt nebija līderos. Tikai spēles otrajā daļā vadībā izvirzījās un to līdz galam noturēja komanda, kas kļuva par pirmajiem unikālā, dizainera Henriha Bināna veidotā Simtgades kausa īpašniekiem: Rīgas pusfināla uzvarētāji "Manu kaķi sauc Manfrēds" nodrošināja slavu šim kaķim uz visiem laikiem!

"Manu kaķi sauc Manfrēds" nav iesācēji erudīcijas spēlēs, viņi piedalās arī brāļu Jāņa un Edija Začu rīkotajās spēlēs un Simtgades kausu vērtē ļoti atzinīgi ne tikai tāpēc, ka tajā uzvarēja. "Kultūras kanons, citāti – tas bija kritiskākais raunds, un neviens negaidīja, ka tēma "Sports" būs par autosportu, bet visu cieņu organizatoriem par tēmām un darbu, kas ieguldīts!" pēc uzvaras teica komandas kapteinis Raimonds Dunke. "Uzvarēt mums izdevās laikam tāpēc, ka gan labas tēmas, gan komandu veidojām tā, lai ir cilvēki, kas ar savām zināšanām aptvertu pēc iespējas vairāk tēmu. Komandai ir pamatsastāvs, kas spēlējam "Prāta spēles" pie brāļiem Začiem, un šis kodols beidzot arī spēra kārtīgu soli!"
Foto: Edijs Kārkliņš

"Pamodāmies šodien kaujinieciskā noskaņojumā, ka TOP3 nav nesasniedzams, un šis ir ļoti labs noslēgums!" piebilst kapteinis. Jautāts par komandas interesanto nosaukumu, viņš paskaidroja: "Manu un sievas kaķi patiešām tā sauc, un, kad mēs sākām spēlēt "Prāta spēles", vajadzēja izdomāt komandas nosaukumu. Kāds ir Manfrēds? Dižciltīgs!"

"Visgrūtākā tēma bija aforismi, laimīgi, ka dabūjām vismaz vienu atbildi! Laikam jau tad, kad sāka saukt pēdējās kārtas jautājumus, sapratām, ka būs uzvara!" piebilda komandas spēlētājs Jānis.

"Prāta spēles: simtgades kauss" ir noslēdzies, bet organizatori sola, ka arī nākamsezon tiks rīkota līdzīga spēle, iesaistot visas Latvijas erudītus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!