Foto: Edijs Kārkliņš
Ar sīvām cīņām 3. novembrī Ventspils Pārventas bibliotēkā tika aizvadīts erudīcijas turnīra "Prāta spēles: simtgades kauss" pēdējais reģionālais – Kurzemes – pusfināls. Līdz ar to noslēgusies gan 25 pilsētu atlašu un arī pusfināla spēļu sērija, kas uzsāka Latvijas apceļošanu šī gada aprīlī.

Projekta laikā piecas labākās komandas no katras pilsētas tikās reģionālajos pusfinālos Kurzemē, Vidzemē, Latgalē, Zemgalē un Rīgā, lai noskaidrotu erudītākās Latvijas komandas, kas piedalīsies lielajā finālā un cīnīsies par Simtgades kausu un erudītākās komandas titulu.

Kurzemes pusfinālā erudīcijas spēles dalībnieki sacentās zināšanās par arhitektūru, Latvijas ezeriem, senlatviešu valdniekiem, vēsturi un nacionālajām tradīcijam, politiku un Latvijas dabas bagātībām.

Visvairāk punktu ieguva komanda "Zemļikina vienpadsmitnieks", ar 40 punktiem apsteidzot 2. vietas ieguvējus "Štepselētāj atgriešan". Secīgi no trešās līdz piektajai vietai labāko piecinieku sadalīja komandas "Stende 2", " Teātra Studija TE" un "Vinnijs Pūks." Visas piecas komandas ar visaugstāko pusfināla rezultātu kvalificējušās turnīra galvenajai fināla spēlei.

Vislatvijas erudīcijas viktorīnas lielais fināls norisināsies jau 10. novembrī. "Simtgades kausa" uzvarētāji iegūs unikāla dizaina balvu, kuras autors ir dizaineris Henrihs Bināns. Saskaņā ar mākslinieka pamatideju, balvā apvienoti trīs pamatelementi: laika plūdums (aizvadīti 100 gadi), virzība jeb vektors (uz priekšu, attīstība, izaugsme) un trešais elements – vērtības, zināšanas, sakrālā pieredze un viedums.
Foto: Edijs Kārkliņš

""Prāta spēles; simtgades kauss" ir dāvana Latvijai 100 gadu svinības. Kopā apceļoti visi Latvijas novadi, piedalījās vairāk nekā 320 komandas, izspēlētas gandrīz 300 dažādas tēmas. Un pavisam drīz – jau 10.novembrī – noskaidrosim labākos no labākajiem. Esam pārsteigti, cik daudz gudru cilvēku projekta laikā esam satikuši visos reģionos. Tas iedvesmo un iepriecina. Ne tikai sportā, mākslā, kultūrā Latvijai ir lieliski sasniegumi. Mēs vēlamies parādīt, ka starp mums ir arī ļoti daudzi vispusīgi un erudīti cilvēki ar visplašāko redzējumu un zināšanām," stāsta turnīra rīkotāji Jānis un Edijs Zači.

"Simtgades kauss ir unikāla iespēja izklaidi apvienot ar latviskās identitātes stiprināšanu. Mēs cenšamies rūpēties par svētku un piederības sajūtas veicināšanu, tāpēc priecājamies, ka visi kopā varam ne tikai labi pavadīt laiku, bet arī pārbaudīt un stiprināt savas zināšanas. Jau tagad skaidrs, ka mēs neapstāsimies. Projekts ir ieguvis loti labus rezultātus un pozitīvas atsauksmes, tā kā viss liecina par to, ka turnīrs turpināsies kā ceļojošais kauss arī nākamgad, lai kopā stiprinātu prāta spēļu tradīcijas visā Latvijā," piebilst Jānis.

Aktuālā informācija un spēļu rezultāti pieejami šeit.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!