Foto: Caters News/Scanpix/LETA
"Instagram" modeļu, sociālo tīklu influenceru un blogeru laikmetā panākumi tiek mērīti sarkanajās sirsniņās, "retvītos" un "laikos". Virtuālās vides zvaigznēm nākas izdomāt arvien jaunus veidus, kā pārsteigt un izcelties, un nereti tiek izmantoti arī dzīvnieki.

Plašu mediju ievērību izpelnījies stāsts par 26 gadus veco lāci Stepanu, kurš Maskavas pievārtē dzīvo kopā ar saviem saimniekiem Svetlanu un Juriju Panteļenko. Dzīvnieks pie cilvēkiem sāka dzīvot, kad vēl bija pavisam mazs lācēns, un daudzus gadus vadīja mierīgu ikdienu, līdz pasauli pārņēma sociālo tīklu un "Instagram" sarkano sirsniņu neprāts.

"Caters News" aģentūra vēsta, ka Stepans ir kļuvis par gardu kumosiņu tiem, kuri virtuālajā vidē tīko būt apjūsmoti. Pēdējos gados lācis piedalījies neskaitāmās fotosesijās un, pateicoties lielajai cilvēku interesei, kļuvis par īstu zvaigzni.

Daiļavas 350 kilogramus smago lāci izmanto, lai tiktu pie maģiskiem, pasakaini skaistiem foto, kas, protams, garantē kārtējo ļaužu sajūsmu, komentārus un virtuālu atzinību.

Sabiedrība ir sadalījusies divās pretēju viedokļu nometnēs – vieni priecājas par lāča panākumiem, bet otri uzskata, ka dzīvnieku izmantošana savas popularitātes spodrināšanai un izklaidēm ir amorāla rīcība.
Foto: Caters News/Scanpix/LETA

Lai gan lāča saimniekiem nav iebildumu pret to, ka ļaudis no visas plašās Krievijas un arī citām zemēm raujas uz viņu saimniecību nobildēties ar Stepanu, dzīvnieku tiesību aizstāvji ir noskaņoti skeptiski un asi kritizē ķepaiņa izmantošanu savtīgiem nolūkiem.

Tikmēr Jurijs un Svetlana uzskata, ka lāča dzīve šobrīd ir ievērojami labāka, nekā tā būtu tad, ja viņš mitinātos zoodārzā vai cirkā.

"Mēs šo lāci izglābām," aģentūra citējusi Svetlanu. "Viņam nebija nekādas izredzes pielāgoties dzīvei savvaļā, vienīgie varianti bija cirks vai zooloģiskais dārzs, vai vēl sliktāk – viņš varēja nonākt ļaunu cilvēku rokās, kas nezinātu, ko ar viņu darīt," turpinājusi sieviete, kura ir dzīvnieku dresētāja.

"Cilvēkiem ir daudz ko teikt par cietsirdību, kad viņi redz bildes. Bet mēs vēlamies cilvēkiem pavaicāt – ko jūs esat izdarījuši, lai palīdzētu dzīvniekiem? Adoptējuši pamestu kaķi vai suni? Vienmēr ir vienkāršāk komentēt citu rīcību, nevis pašiem rīkoties," piebildis Jurijs.

Savukārt fotogrāfe Olga Baranceva, kura veidojusi neskaitāmas fotosesijas ar lāci, uzskata, ka bildes ar Stepanu raisa asociācijas ar krievu pasakām un ilustrē to, ka cilvēki un dzīvnieki var dzīvot perfektā harmonijā. Ar Stepanu bildējušies ļaudis no Japānas, Ķīnas, Taizemes, Austrijas, Šveices, Meksikas, Indijas un citām zemēm.

"Modernajā pasaulē ir tik daudz ļaunuma. Un tas, ko es vēlos parādīt, ir mīlestība. Mīlestība starp cilvēkiem un dzīvniekiem," sacījusi fotogrāfe.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!