Foto: Edijs Kārkliņš
Ar sīvām erudīcijas cīņām Ventspilī un Saldū ir aizvadītas pēdējās Vislatvijas prāta spēļu turnīra pilsētu atlases. Ir noslēdzies svarīgs posms – 25 pilsētu sērija, kas uzsāka Latvijas apceļošanu šī gada aprīlī. Projekta turpinājumā piecas labākās komandas no katras pilsētas tiksies reģionālajos pusfinālos, un pirmais no tiem norisināsies jau sestden, 29. septembrī, Valmierā. Tajā pulcēsies 25 komandas no Ikškiles, Carnikavas, Gulbenes, Cēsīm un Valmieras.

Jau pavisam drīz tiks noskaidrotas erudītākās Latvijas komandas, kas piedalīsies "Simtgades kausa" finālā novembrī un cīnīsies par Simtgades kausu un erudītākās komandas titulu.

Sestdien, 22. septembrī, Ventspils Pārventas bibliotēkā komandas izspēlēja tradicionāli desmit kārtas. Kā atzīmē dalībnieki, jautājumi paliek arvien grūtāki un sarežģītāki. No 20 piedāvātajām tēmām paši dalībnieki izvēlējās izspēlēt raundus par Ventspils pilsētu, "Delfi" aktualitātēm, pēdējās desmitgades latviešu mūziku, latviešu alpīnistiem, ārstiem un pat asteroīdiem.

Savukārt ceturtdien, 27. septembrī, norisinājās saturiski tikpat interesanta spēle Saldū, kurā starp dažādām interesantām tēmām tika izspēlēti specifiski raundi par mūsu futbolistiem, rakstniekiem, suitiem, Saldus pilsētu un vairāki muzikālie raundi. Spēles kopumā prasa ļoti vispusīgas zināšanas gan par šobrīd valstī notiekošo dažādās jomās, gan vēsturi, ģeogrāfiju, zinātni, sportu, kultūru un personībām, kas devušas nozīmīgu ieguldījumu Latvijas vēsturē. Atliek gaidīt, kādus pārsteigumus komandām nesīs gaidāmie reģionālie pusfināli.

Ventspilī pārliecinoši vadībā noturējās komanda "Saratovas Kuruovs", kuras pārstāvji uzvarēja arī Saldus spēlē zem nosaukuma "Mēse Samne Norīgas".

"Liels paldies komandām, kas cītīgi mums sastāda veselīgu konkurenci, liels prieks sacensties tik inteliģentā sabiedrībā. Ir lieliski, ka ir pilsētas tēma, ir iespējams uzzināt tik daudz kā jauna un noderīga, kas ikdienas steigā paskrien garām," norāda komandas kapteine Inga Vīnerte.

"Ļoti novērtējam mūzikas tēmas šajās spēlēs, jo tās piešķir tādu kā svētku sajūtu, ceram sagaidīt arī kādu video tēmu par latviešu filmām. Ļoti ceram, ka tikpat aizraujošas spēles būs arī reģionālajos pusfinālos. No sirds gaidām iespēju sacensties ar reģiona spēcīgākajām komandām. Vēlam visām komandām izbaudīt atlikušās spēles un sasniegt labus rezultātus. Lai visiem brīnišķīga šī Latvijas Simtgade," turpina Inga.
Foto: Edijs Kārkliņš

Tiesa, erudīcijas viktorīna "Prāta spēles: simtgades kauss" ir tikai viens no projektiem, kas bagātina Latvijas simtgades plašo svētku programmu arī šajās pilsētās.

Šajā nedēļā Saldū norisinās Saldus garšu nedēļa, kas noslēgsies ar Garšu festivālu 29. septembrī. Tā laikā ikviens aicināts nobaudīt īpaši šim notikumam veidotu un sagatavotu "rudens garšu" piedāvājumu.

Savukārt 29. septembra vakarā Saldus tirgus laukumā notiks grila ballīte ar grupām "Tehnikuma trio", "Sudden Lights" un "Dzelzs vilks", bet nakts balli spēlēs grupa "Dakota". Pasākumu vadīs dabas pētnieks un žurnālists Māris Olte. Pasākuma laikā būs iespēja apmeklēt maksas atrakcijas bērniem, radošās darbnīcas, pavāra Žaņa-Raivo Behmaņa (restorāns "Trīs pavāri") gatavošanas meistarklases un brīvdabas kino. Tāpat arī Saldus ēdināšanas uzņēmumi būs sagatavojuši dažādus pārsteigumus un balvas lielajai loterijai. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Ja nedēļas nogalē gtavojies viesoties Saldū tad noderīgi ir zināt, ka Saldū ir pieejama pavisam jauna interaktīva spēle "Plaukstas lieluma Saldus", kurā ar jaunāko tehnoloģiju palīdzību ir iespēja iepazīt pilsētu. Savukārt gājputnu pārlidojumus iespējams vērot jaunākajā putnu vērošanas tornī pie Sātiņu dīķiem.

Savukārt Ventspils ir pilsēta ar skatu uz rītdienu, kas šajā rudenī aicina uz bagātīgu pasākumu programmu gan vietējos iedzīvotājus, gan pilsētas viesus. Lai saplānotu saturīgu un izzinošu Ventspils apmeklējumu ikvienam, lieti noderēs informācija Ventspils virtuālajā vēstniecībā, kurpat pieejama ērti lietojama un mūsdienīga aplikācija pilsētas apskatei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!