Foto: Publicitātes foto
Latvijas, Lietuvas un Igaunijas labākie vīndari 21. septembrī pulcējās Bauskas pilī, kur tika paziņoti ikgadējā Baltijas valstu vīnogu vīna, augļu un ogu vīna konkursa "Baltic Cup 2018" uzvarētāji. Šogad starptautiskā žūrija pazīstamā vīnziņa Jāņa Kaļķa vadībā dažādās kategorijās vērtēja 146 vīna paraugus.

Baltijas vīna kausu "Baltic Cup 2018" dažādu grupu kopvērtējumā vīnogu vīna kategorijā ieguva Lietuvas vīndaris Vitauts Kanapka, savukārt augļu un ogu vīna kategorijā Vīna kauss tika piešķirts Latvijas vīndariem no "Līgatnes vīna darītavas".

"Aizvadot nu jau otro Baltijas kausa vīnu konkursu, varam droši teikt, ka vīna darīšanas tradīcijas Baltijas valstu reģionā arvien nostiprinās. Šis konkurss ir pierādījums tam, ka arī mazajā Baltijā ir spēcīgi vīndari un tiek radīts kvalitatīvs vīns. Mūsu vīndari ir savas jomas meistari, taču šobrīd tas ir nišas produkts. Šī iemesla dēļ mazo vīna darītavu attīstība iet roku rokā arī ar vīna tūrisma attīstību. To saprot arī Lietuvas un Igaunijas kolēģi, un šis pasākums Baltijas vīndariem ir arī lieliska iespēja satikties, atrast jaunus sadarbības veidus vīna tūrisma jomā un dalīties pieredzē," stāsta Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības priekšsēdētājs Ričards Ivanovs.

Vīnogu vīna kategorijā vīni tika vērtēti trīs dažādās grupās: vīnogu sarkanvīns, vīnogu baltvīns un vīnogu dzirkstošais vīns. Savukārt augļu un ogu vīna kategorijā – deviņās grupās: sausais sarkanvīns, sausais baltvīns, pussausais / pussaldais sarkanvīns, pussausais / pussaldais baltvīns, deserta sarkanvīns, deserta baltvīns, dzirkstošais vīns (tradicionālā metode), dzirkstošais vīns (karbonizācijas metode) un eksotiskais vīns. Tāpat tika noskaidroti Baltijas valstu labākie sidri divās grupās: dabīgi gāzēti un negāzēti sidri, kā arī pēc karbonizācijas metodes izgatavoti sidri.

"Baltic Cup 2018" šogad saņēma 49 vīna darītavu pieteikumus, tai skaitā 16 no Lietuvas, 11 no Igaunijas un 22 no Latvijas. No 146 vērtēšanai iesniegtajiem vīniem 40 bija no Lietuvas, 19 no Igaunijas un 87 no Latvijas.

Konkursa apbalvošanas ceremonijā Bauskas pilī šogad piedalījās konkursam nominēto vīna darītavu pārstāvji no visas Baltijas, Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības biedri, kā arī lūgtie viesi, kas saistīti ar šo nozari, to vidū VID Akcīzes preču aprites daļas vadītāja Baiba Šmite-Roķe un Zemkopības ministrijas Veterinārā un Pārtikas departamenta direktora vietniece Dace Ugare. Ar prezentāciju par mazo un mājas vīnu darītavu attīstību uzstājās Saeimas Tautsaimniecības komisijas pārstāvis Armands Krauze, kurš uzsvēra, ka labvēlīgas likumdošanas jomā Latvijai pagaidām izdevies apsteigt Lietuvu un Igauniju: "Latvijas mazo vīna darītavu attīstība ir iespēja radīta jaunas darbavietas, vairot nodokļu ieņēmumus valsts budžetā un veicināt gan vietējo, gan ārvalstu tūristu interesi par Latvijas reģioniem. Sekojot jomas attīstībai jau no 2006.gada, prieks, ka šo gadu laikā izdevies panākt mazajiem vīna ražotājiem labvēlīgu likumdošanu un būtiski atvieglot birokrātisko slogu. Lai gan vēl ir virkne lietu, kuras likumdošanā attiecībā uz mazajiem vīndariem uzlabot, šajā jomā noteikti esam priekšā kaimiņiem Lietuvā un Igaunijā."

"Baltic Cup 2018" iesniegtos vīna paraugus šogad vērtēja starptautiska vīnziņu komisija: Nele Tiiman (Igaunija), Kristina Remmel (Igaunija), Vaidotas Burbulis (Lietuva), Stig Holmskär (Zviedrija), Agnese Meiersone (Latvija), Andris Dišlers (Latvija) un Jānis Kaļķis (Latvija).

Līdz ar "Baltic Cup 2018" pasniegšanas ceremoniju Bauskas pilī 21.septembrī tika atklāta arī ikgadējā izstāde "Latvijas vīnogas 2018", kas šogad pulcēja īpaši lielu apmeklētāju skaitu. Izstādē vienkopus varēja apskatīt vairāk nekā 100 šķirņu dažādās Latvijas vietās audzētu vīnogu paraugu. Tāpat interesenti varēja piedalīties arī izglītojošā seminārā par vīnogu audzēšanu.

Vīnogu vīna, augļu un ogu vīna konkursā "Baltic Cup 2018" tika pasniegtas šādas godalgas:

Vīnogu vīnu kategorija (Lielā vīnogu vīna kopvērtējuma nominācija)

1) Vytautas Kanapka, vīnogu šķirne "Juodupe" (LT)
2) Ričards Ivanovs, vīnogu šķirne "Zilga" (LV)
3) Ernestas Aušvicas, vīnogu šķirne "Solaris" (LT)

Augļu un ogu vīna kategorija (Lielā kopvērtējuma nominācija)

1) "Līgatnes vīna darītava", vilkābeles ābolu vīns, autors Ainars Vanags (LV)
2) "Līgatnes vīna darītava", ābolu vīns, autors Ainars Vanags (LV)
3) "MEMEL Wine", cidoniju vīns (LT)

Deserta sarkanvīna augļu un ogu vīna grupa

1) Danguole Marcinkevičiene, aveņu vīns (LT)
2) Darius Balčytis, upeņu vīns (LT)
3) Vīna darītava "Vējkalnietis", aveņu un dzērveņu vīns, autors Varis Baņģieris (LV)

Deserta baltvīna augļu un ogu vīna grupa

1) "Līgatnes vīna darītava", ābolu vīns, autors Ainars Vanags (LV)
2) Meelis Kask, pīlādžu vīns (EE)
3) "Zilver" dzērienu darītava, balto jāņogu vīns, autori Jānis Zilvers, Jānis Zilvers un Reinis Zilvers (LV)

Sausā sarkanvīna augļu un ogu vīna grupa

1)Vīna darītava "Tēviņu mājas vīns", ķiršu vīns, autors Ivo Immermanis (LV)
2)Modestas Česnauskas, upeņu vīns (LT)
3) Robertas Katilius, aveņu vīns (LT)

Sausā baltvīna augļu un ogu vīna grupa

1) "Līgatnes Vīna darītava", vilkābeles ābolu vīns, autors Ainars Vanags (LV)
2) "Zilver" dzērienu darītava, pīlādžu vīns, autori Jānis Zilvers, Jānis Zilvers un Reinis Zilvers (LV)
3) Vīna darītava "Durbes Veltes", rabarberu vīns, autore Evija Kopštāle (LV)

Pussausā / pussaldā sarkanvīna augļu un ogu vīna grupa

1) Rihards Bergs, dzērveņu vīns (LV)
2) Vīna darītava "Vīna ceļš", rudens aveņu vīns, autors Normunds Labrencis (LV)
3) Vytautas Kanapka, upeņu un aroniju vīns (LT)

Pussausā / pussaldā baltvīna augļu un ogu vīna grupa

1) "MEMEL Wine", cidoniju vīns (LT)
2) "Līgatnes Vīna darītava", lāceņu vīns, autors Ainars Vanags (LV)
3) Vīna darītava "Durbes Veltes", cidoniju vīns, autore Evija Kopštāle (LV)

Dzirkstošo vīna Augļu un ogu vīna grupa (tradicionālā metode)

1) "Lubānas vīnotava", rabarberu vīns, autors Oskars Žvagins (LV)

Dzirkstošo vīnu Augļu un ogu vīna grupa (karbonizācijas metode)

1) "Zilver" dzērienu darītava, rabarberu vīns, autori Jānis Zilvers, Jānis Zilvers un Reinis Zilvers (LV)

Eksotisko vīnu grupa

1) "CREMON" vīna darītava, vīgriežu vīns, autors Jānis Mikans (LV)
2) Olga Vilkaliene, tējas rozes un aveņu vīns (LT)
3) "Naukšēnu vīna darītava", ābolu vīns ar garšvielām, autors Jānis Baunis (LV)

Sidru grupa (karbonizācijas metode)

1) Sidra vīna darītava "Abuls", ābolu sidrs, autors Jānis Matvejs (LV)

Sidru grupa (dabīgi gāzēti, negāzēti)

1) "Tori Siidritalu", sidrs "Estonian Organic Apple", autors Karmo Haas (EE)

Izstāde "Latvijas vīnogas 2018" un vīnu konkurss "Baltic Cup 2018" notiek Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības īstenotā projekta "Latvijas vīna tūrisma attīstība" ietvaros. Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrība dibināta 2006.gadā, taču tās saknes meklējamas jau 1970.gados Rīgas Dārzkopības un biškopības biedrībā, kur vīnkopis Edmunds Petrānis nodibināja Vīnkopju sekciju.1980.gados Gvido Dobeļa vadībā Vīnkopju sekcija pārtapa Vīnogu audzētāju klubā. Latvijas vīnogu izstāde regulāri tikusi organizēta jau kopš 1970.gadu beigām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!