Foto: EPA/Scanpix/LETA
Par vienu no pēdējo dienu apspriestākajiem notikumiem kļuvusi Romas pāvesta Franciska vizīte Baltijas valstīs, kas otrdien, 25. septembrī, noslēdzās ar ciemošanos Igaunijā. Gana lielu ievērību kaimiņzemes medijos izpelnījusies ne tikai paša garīdznieka viesošanās Tallinā, bet arī prezidentes Kersti Kaljulaidas tērps.

Tikšanās ar pāvestu paģēr stingru ģērbšanās etiķetes ievērošanu. Kā vēsta dažādi ārzemju modes izdevumi, sievietēm jāņem vērā vairākas stingras prasības: pleciem un dekoltē zonai jābūt piesegtai, kleitu un svārku garumam jābūt pāri celim, savukārt apaviem jābūt slēgtiem. Tāpat arī ieteicams apsegt galvu ar melnu plīvuru, cepuri vai kapuci. Rotaslietām jābūt nemanāmām.

Vairumā gadījumu dāmas, tiekoties klātienē ar pāvestu, izvēlas ģērbties melnā. Savukārt Igaunijas prezidente Francisku sagaidīja, tērpusies rūtotā kostīmā violetā krāsā, kas īsti neatbilst etiķetei, jo šis tonis un auduma raksts ir pārāk spilgta kombinācija.

Tiesa, Kaljulaida tomēr bija ievērojusi visas pārējās iepriekš minētās ģērbšanās etiķetes prasības, izņemot galvas piesegšanu.

Kas interesanti, pastāv "baltā privilēģija", kas viņu statusa un ietekmes dēļ piešķirta vairākām sievietēm, kuras pāvesta klātbūtnē drīkst būt tērpušās baltā. Šāda privilēģija ir piešķirta tikai septiņām sievietēm – esošajām un bijušajām karalienēm – visā pasaulē.

Viņu vidū ir Spānijas karaliene Letīcija, Beļģijas karliene Matilde un citas. Savukārt Lielbritānijas karaliene Elizabete II, tiekoties ar pāvestu, agrāk priekšroku deva melnam apģērbam, bet kopš Franciska stāšanās amatā viņa atļāvusies uzvilkt arī viegli lillā kostīmiņu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!