Foto: Vida Press
ASV tiesa otrdien piesprieda 81 gadu vecajam komiķim Bilam Kosbijam trīs līdz 10 gadu cietumsodu par sievietes sazāļošanu un seksuālu uzbrukumu viņai, kas noticis 2004. gadā.

Kosbijs nekavējoties tika apcietināts, jo viņa advokātam Džozefam Grīnam neizdevās panākt viņa atbrīvošanu pret drošības naudu, kamēr spriedums tiks pārsūdzēts.

Policisti izveda rokudzelžos saslēgto Kosbiju no tiesas zāles Filadelfijas piepilsētā Noristaunā. Ir gaidāms, ka pirmās cietumsoda dienas viņš pavadīs Montgomerijas apgabala labošanas iestādē, bet pēc tam tiks pārvests uz jaunu Pensilvānijas štata cietumu pie Filadelfijas.

Tiesnesis Stīvens O'Nīls, kurš vadīja prāvu, nosauca Kosbiju par "seksuāli vardarbīgu plēsoņu", kas nozīmē, ka Kosbija vārds tiks iekļauts ASV seksuālo noziedznieku sarakstā.

"Neviens nestāv pāri likumam, un ne pret vienu nav jāizturas citādāk, neatkarīgi no tā, kur viņš dzīvo, kas viņš ir, vai viņa bagātības, slavas vai pat filantropijas dēļ," sacīja O'Nīls.

"Sazāļošanas un seksuāla uzbrukuma izdarīšanai ir smaga cena, un ši cena ir jūsu brīvība," tiesnesis sacīja Kosbijam.

Pasludinot spriedumu, O'Nīls pateica, ka Kosbijam arī jāsamaksā 25 000 ASV dolāru naudassods.

Aprīlī zvērinātie Noristaunā vienojās par Kosbija vainu lietā par 2004. gadā notikušo Andreas Konstandas sazāļošanu un seksuālu uzbrukumu viņai.

Zvērinātie atzina, ka Kosbijs 2004. gadā savās mājās Filadelfijas priekšpilsētā seksuāli uzbrucis Tempļa universitātes darbiniecei Konstandai. 80.gadu televīzijas šova "The Cosby Show" aktieris apgalvo, ka viņiem bijušas labprātīgas seksuālās attiecības.

Prokurori lūdza tiesnesi piespriest Kosbijam no pieciem līdz desmit gadiem cietumā, jo viņš nav izrādījis nožēlu un varot atkārtoti izdarīt pārkāpumu. Savukārt advokāti apgalvoja, ka Kosbijs ir vecs, trausls un akls un viņš jānosūta mājās izciest mājas arestu.

Pēc tiesas sprieduma Kosbijam jāizcieš sods vienā no 24 štata cietumiem Pensilvānijā.

Kosbija prāva notikusi laikā, kad ASV sabiedrībā plašu rezonansi izraisījusi kustība pret seksuālu uzmākšanos un seksuāliem uzbrukumiem #MeToo.

Kosbijs ir pirmā #MeToo ēras slavenība, kas stājies tiesas priekšā un notiesāts par seksuālu varmācību.

Kopš Konstanda vērsās pie policijas 2005.gadā, vairāk nekā 60 sievietes apsūdzējušas Kosbiju seksuālā varmācībā, taču kriminālapsūdzības viņam tika izvirzītas tikai Konstandas lietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!