Foto: Ģirts Raģelis
Viens no šī rudens gaidītākajiem jaunumiem bija LTV veidotais jauniešu seriāls "16+". Aizvadītās nedēļas izskaņā plašākas sabiedrības novērtējumam tika sniegtas tā pirmās divas epizodes, un, lai gan daudzi skatītāji pauduši prieku par jauniešu vidē dažādu bieži sastopamu problēmu aktualizēšanu, ļaudis nav skopojušies arī ar skarbu kritiku.

Jau vēstīts, ka seriāla režisors ir Uldis Cipsts, bet scenāriju veidojuši Osvalds Zebris un Artis Dobrovoļskis. Stāsta centrā ir seši vidusskolēni, kuri tiek ierauti pašu izraisītu notikumu ķēdē – viņi draudzējas, iemīlas, kļūdās, labojas un dzīvo tādā pasaulē, kādu to radījušas iepriekšējās paaudzes. Seriāla mērķauditorija ir jaunieši vecumā no 13 līdz 17 gadiem.

Jaunajā seriālā galvenās lomas atveido jaunieši bez iepriekšējas pieredzes aktiera darbā – TV personības Baibas Sipenieces-Gavares meita Grieta Sipeniece, radio "Pieci.lv" balss Aleksis Vilciņš, Augusts Barkovskis, Helēna Kuple, Kristaps Brēmers un Annija Ūsīte.

Seriāla galvenā platforma ir "YouTube", bet informācija par to ir atrodama arī "Instagram" (tostarp arī "IGTV") un "Facebook". Plānots, ka seriāls rudenī tiks pārraidīts arī LTV7 ēterā.

Aizvadītās nedēļas izskaņā "YouTube" publiskotas pirmās divas sērijas. Abas kopā tās dažu dienu laikā noskatītas jau vairāk nekā 46 tūkstošus reižu, un ļaudis gan "YouTube" komentāros, gan sociālajos tīklos dedzīgi analizējuši redzēto.

Seriāls izpelnījies ļoti pretrunīgu vērtējumi – daži to slavējuši, bet citi asi kritizējuši un piefiksējuši daudzas nepilnības. Skarbi vārdi veltīti gan sižetiskajai līnijai, gan aktieru spēlei, gan režijai, operatora darbam, montāžai un skaņas kvalitātei. Tāpat arī ne visi atzinīgi vērtējuši seriāla skaņu celiņu, kurā iekļauta tikai latviešu mūzika.

"Ko lai saka – skumji! Stāsts vispār nekāds, mūzika šķiet salikta vairāk kā reklamēšanas nolūkos, nevis noskaņas radīšanai. Ticu, ka varam labāk," pēc pirmās sērijas noskatīšanās savu viedokli "YouTube" paudis kāds komentētājs.

"(..) Saprotu, ka nepieciešams parādīt dzeršanas kaitīgumu un vidi, kurā tik grūti pretoties dažādiem kārdinājumiem, tomēr tas ir tik uzbāzīgi. Nu, varbūt 15 līdz 19 gadu vecuma auditorijai tas pat ir ok, ne man. Kopumā – skatīties var, un nedaudz haotiskā scenārija dēļ gaidu nākošo sēriju. Kā saka, nekristīsim nedzimušu, lai paaugas, tad jau redzēs," vērtējis kāds cits komentētājs.

"Diemžēl tomēr galīga haltūra. Stāsts nekāds, vispār nekāds, pat nevar saprast, ko īsti seriāla rādītāji gribēja pateikt. Operatora darbs arī švaks. Acīmredzot mēģināja radīt efektu, it kā tas būtu "reality shows", bet iznāca ne pārāk skatāmi. Varbūt ņemiet par piemēru "Saved by the Bell" – vismaz tur bija kāds stāsts un spilgti izteikti personāži," ar viedokli dalījies viens no seriāla skatītājiem.

Tiesa, ne visi seriālu tikai nopēluši. Atradušies arī tādi, kas ar cerīgu skatu raudzījušies nākotnē.

"Čau, autori, ceru, ka lasāt manu komentāru. Protams, ka ir kam piesieties un uzlabot, bet pie tiem resursiem un iespējām, kas jums ir, ir ļoti "nice". Tiešām ceru, ka neņemsiet personīgi skarbos komentārus, bet izvērtēsiet, kā uzlabot nepilnības un turpināsiet šo darīt. Ar laiku un darbu noteikti kļūs vieglāk un labāk, un nav nemaz slikti šobrīd, manuprāt. Latvijai vajag attīstīties seriālu veidošanā, ar šo jūs tam pavisam noteikti palīdzat, krietni pozitīvāks savā vērtējumā bijis "YouTube" lietotājs ar vārdu Ray Hoodoo.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!