Foto: Publicitātes foto

Pamatīgas nesaskaņas radušās starp zāļu ražotāja "Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina vecākajām meitām Irinu Maliginu, Niku Saveļjevu un jaunākās atvases Annas Emīlijas Maliginas aizbildni Signi Balderi-Sildedzi. Pēdējās nedēļās uzņēmumā notikušas lielas pārmaiņas, kuru dēļ Valērija mantinieces un uzņēmuma akcionāres sagājušas naidā, vēsta pašmāju prese.

Septembra sākumā "Olainfarm" akcionāri nolēma pilnībā nomainīt uzņēmuma padomi. No padomes tika atsaukts tās iepriekšējais priekšsēdētājs Ivars Kalniņš, vietniece Milana Beļeviča un padomes loceklis Ivars Godmanis. Viņu vietā par padomes priekšsēdētāju tika ievēlēts advokāts Pāvels Rebenoks, par vietnieci – Valērija Maligina mantojuma aizgādne Irina Maligina, bet par padomes locekļiem – advokāts Mārtiņš Krieķis, Daina Širlaka un Signe Baldere-Sildedze.

11. septembrī tapa zināms, ka Signe Baldere-Sildedze nolēmusi pamest darbu padomē. Dažas dienas vēlāk viņa kopā ar Maligina meitu Niku Saveļjevu vērsās tiesībsargājošajās iestādēs par iespējamu raiderismu saistībā ar vadības maiņu AS "Olainfarm". Savukārt šonedēļ abas pieprasījušas sasaukt uzņēmuma akcionāru ārkārtas sapulci, pamatojot to ar vēlmi novērst trešo personu negodprātīga tiesību izlietojuma rezultāta radītās sekas.

Divas no uzņēmuma lielākajām akcionārēm ir nepatīkami pārsteigtas un pauž neizpratni par to, ka Irina Maligina Pāvelu Rebenoku iecēlusi padomes priekšsēdētāja amatā. Izdevums "Kas Jauns" šonedēļ vēsta, ka Nikai un Signei nācies vērsties tiesībsargājošajās iestādēs, jo situācija esot tiktāl saasinājusies, ka abas akcionāres vairs pat netiekot ielaistas rūpnīcā.

"Rebenoks un Krieķis jau krietni sen, kādus trīs mēnešus, klejoja pa pilsētu, izteica dažādus piedāvājumus un meklēja sev sabiedrotos, lai tiktu pie "Olainfarm" vadīšanas. Viņi arī pie manis vērsās, gribot pārdot informāciju, kas it kā esot Elīnas Maliginas rokās un saistīta ar Valērija Maligina un "Olainfarm" darījumiem. Tāpat viņi piedāvāja sevi kā kandidatūras būt padomē. Viņiem tas nodoms bija jau ilgāku laiku, viņi tikai meklēja, kā to īstenot.

Arī tajā mums ļoti nepatīkamajā laikā – ziemā, drīz pēc Valērija nāves, kad notika visas uzņēmēja atstātās mantas apsardzība, mantojuma apzināšana un daudz laika bija jāpavada kopā ar tiem juristiem, – no viņiem izskanēja teikumi: beigsim ar šo, varētu tālāk piedāvāt savus pakalpojumus uzņēmumu vadīšanā. Tagad sanāk, ka tas viņiem ir izdevies," izdevumam savu komentāru sniegusi Signe.

Arī Nika pastāstījusi, ka Krieķis pie viņas vērsies ar piedāvājumu, kas viņai nav šķitis pieņemams. Viņa paudusi neizpratni par to, kas māsu Irinu pamudinājis sadarboties ar abiem iepriekš minētajiem juristiem.

"(..) Nezinu Irinas tiešos iemeslus, kāpēc viņa šādi rīkojas. Man nav ne jausmas, ko tieši Irinai viņi ir piedāvājuši, ka māsa izmantoja situāciju un tagad rīkojas pretēji pārējai ģimenei. Es ar māsu vairs nekontaktējos, jo uzskatu, ka viņa ar visām savām darbībām ir nodevusi mani, Signi un viņas meitu," sacījusi Nika.

Maligina meita arī paudusi nostāju, ka septembra sākumā izsludinātajā akcionāru sapulcē notikušais esot panākts ar viltu – sapulcē esot bijis paredzēts tikai viens jautājums, kas neietvēra ļoti būtiskas izmaiņas uzņēmuma pārvaldīšanā.

"Irina ļoti labi zināja, ka es nebūšu klāt šajā sapulcē, jo nebiju Latvijā. Viņa arī teica, ka nekas akcionāram būtisks jau tur netiks lemts, ka nav lielas nozīme ierasties, viņa tikšot galā," atklājusi Nika.

Abas akcionāres paudušas dzelžainu nostāju, ka darīs visu iespējamo, lai nepieļautu uzņēmuma reputācijas sagraušanu, tā vērtības samazināšanos un iespējamajās nelikumīgās darbības.

"(..) Katram loģiski domājošam cilvēkam taču skaidrs, ka šādi satricinājumi publiskai akciju sabiedrībai nenāk par labu – uzņēmums tikai zaudē vērtību. Šobrīd mums rodas jautājums, vai tas nav īstenais mērķis, uz kuru iet Irina ar saviem cilvēkiem. Varbūt mērķis ir uzņēmumu pazudināt, varbūt izpārdot... Tas ir tas, pret ko mēs šobrīd vēršamies un mēģinām nepieļaut," tā abas akcionāres.

Abas sievietes ir pārliecinātas, ka Irina izmantojusi māsu uzticēšanos un, iespējams, gājusi pavadā pagaidām vēl neizgaismotiem censoņiem, kuriem varētu būt interese par "Olaifarm", un juristiem Rebenokam un Krieķim, kas pārstāvējuši cita farmācijas jomas milža "Grindeks" lielākos akcionārus Kirovu un Annu Lipmanus.

Atgādinām, ka abi juristi pavisam nesen arī pārstāvēja Valērija Maligina atraitnes Elīnas Maliginas intereses jautājumā ar viņas mantojuma daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!