Foto: Edijs Kārkliņš
Sestdien,1. septembrī jeb Zinību dienā, Simtgades kauss devās uz Jēkabpili, kur tika dots starts erudīcijas turnīra "Prāta spēles: simtgades kauss" 14. kārtai. Jaunais mācību gads tika atzīmēts ar zināšanu pārbaudi ģimeniskā gaisotnē – gan vecākiem, gan jauniešiem. Viss par un ap Latviju!

Spēlē ar saukli "Izzini Latviju!" dalībnnieki sacentās zināšanās par Latvijas izcilu personību autobiogrāfijām, latviešu sportistiem, Latvijas bākām, estrādes mūziku, bērnu dziesmām un citiem interesantiem jautājumiem. Ar augstiem rezultātiem tika izspelēts arī "Delfi" aktualitāšu raunds un Jēkabpils pilsētas raunds.

"Šī bija īpaša spēle, jo visa Latvija gatavojas jaunam mācību gadam, jaunam zināšanu posmam. Pēc lieliskas atvasaras mums visiem ir sācies jauns un aktīvs posms – gan bērniem, gan jauniešiem, gan vecākiem," norāda "Prāta spēļu" vadītājs Jānis Začs.

"Latvijas jubilejas mēnesis tuvojas, un mums prieks, ka projekta popularitāte palielinās ar katru spēli. Ar spēli netradicionālā, bet aizraujošā veidā godinām Latviju, iesaistot visu reģionu iedzīvotājus. Jau septembra beigās sāksies reģionālie pusfināli Zemgalē, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Rīgā. Savukārt novembrī rezultatīvākās komandas no katra reģiona piedalīsies lielajā finālā, lai cīnītos par Simtgades kausu un erudītākās komandas titulu," piebilst Jānis.

"Prāta spēles: simtgades kauss" ir unikāla iespēja izklaidi apvienot ar latviskās identitātes stiprināšanu, kas rūpējas par svētku un piederības sajūtas veicināšanu. Spēlē var piedalīties ikviens un nav noteikts vecuma ierobežojums. Dalība pasākumā ir bez maksas. Spēļu sērija veltīta tikai jautājumiem, kas saistīti ar Latviju, tās vēsturi un kultūru, un pasākuma mērķis ir kopējas svētku sajūtas veidošana, nedaudz citādākā veidā svinot Latvijas simtgadi.

Sīkāku informāciju par simtgades erudīcijas spēles norises vietām var atrast šeit.

Projekts piedāvā ne tikai pārbaudīt zināšanas spēlē, bet aicina apceļot Latviju un uzzināt daudz ko jaunu. Šis mēnesis solās būt Jēkabpilī pasākumiem un notikumiem bagāts. Jau septembra pirmajā nedēļā Jēkabpilī būs iespēja noskatīties Nacionālā Kino centra rīkotā Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma ("Baltic Sea Docs") reģionu programmu. Savukārt no 11. septembra līdz 15. septembrim Jēkabpilī norisināsies Dzejas Dienas "Dzeja, kas mērāma metros" ar lasījumiem, sarunām un diskusijām par iedvesmu un tekstu lietošanu mūsdienās.

Savukārt 30. septembrī Jēkabpilī, Krustpils saliņā, norisināsies viens no lielākajiem Miķeļdienas gadatirgiem, kas pulcēs mājtirgotājus, amatniekus un rokdarbniekus no visas Latvijas. Tiks svērts un mērīts arī lielākais ķirbis. Kā arī Jēkabpilī būs iespējams noskatīties visas programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" radītās kinoflmas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!