Pie Spānijas krastiem otrdien nogrimis neliels naftas tankkuģis ar 1000 tonnām degvielas. Izglābti divi apkalpes locekļi, taču kapteinis ir pazudis.
Avārija notika pie Alhesirasas pilsētas Spānijas dienvidos. Kuģis nogrima apmēram 50 metru dziļumā, un pašlaik to mēģina vilkt krasta virzienā.

Alhesirasas ostas amatpersona aģentūrai "Reuters" sacīja, ka degvielas noplūde nav gaidāma. Varas iestādes plāno izsūknēt naftu no kuģa korpusa. Viņš sacīja, ka spēcīgais vējš un četrus metrus augstie viļņi apgāza 70 metru garo kuģi, kad to pietauvoja.

Tankkuģa avārija notika dienu pēc tam, kad vairāki "Greenpeace" aktīvisti tajā pašā līcī uzrāpās uz cita tankkuģa, protestējot pret potenciālajiem draudiem videi, ko Gibraltāra šaurumā rada šādi kuģi, kurus izmanto citu kuģu uzpildīšanai.

Spānija jau cieš no ekoloģiskas katastrofas sakarā ar milzu tankkuģa "Prestige" nogrimšanu. Varas iestādes nesen paziņoja, ka Spānijas ziemeļu piekrastes satīrīšana no mazuta piesārņojuma valdībai izmaksās vismaz vienu miljardu eiro (621 miljons latu), neieskaitot izmaksas par nodokļu atlaidēm un darbiem ar nogrimušo tankkuģi.

Pirmajās nedēļās pēc "Prestige" nogrimšanas no tā tilpnēm ūdenī izplūda līdz 150 tonnām mazuta dienā, bet vēlāk, mazutam atdziestot un sabiezējot, - ap 80 tonnām dienā. Spānijas valdības komisija, kas tika izveidota avārijas seku likvidēšanai, nesen paziņojusi, ka kuģī, kas šobrīd guļ okeāna dzelmē 3,6 kilometru dziļumā aptuveni 250 kilometrus no Spānijas krasta, vēl palicis ap 53 000 tonnām mazuta.

Kuģis nogrima pagājušā gada 19.novembrī. Kopumā mazuts piesārņojis Spānijas piekrasti gandrīz 1000 kilometru garumā un Francijas piekrasti 250 kilometru garumā, un vienīgi dienvidu vēji līdz šim pasargāja no ekoloģiskās katastrofas Portugāles krastu, lai gan arī tas nav tālu no avārijas vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!