Foto: Kadrs no video

Šomēnes Latvijas kinoteātros slepenā aģenta Ītana Hanta lomā slavenās piedzīvojumu franšīzes "Neiespējamā misija" jaunākajā filmā "Neiespējamā misija: Sekas" ("Mission impossible: Fallout") uz lielajiem ekrāniem atkal atgriežas Holivudas spīdeklis Toms Krūzs. Kinolentē redzamās lidošanas ainas ir uzņemtas pasaulē lielākajā vēja tunelī, ko speciāli pēc Krūza pasūtījuma būvējis latviešu zīmols "Aerodium".

Pasaules lielākajam vēja tunelim ir 6,5 m x 3,5 m liela lidošanas zona. Tajā vienlaicīgi var brīvi lidot septiņi cilvēki. Lidot var arī horizontāli, kas ir jauna, unikāla pieredze un rada vistuvākās sajūtas izpletņlēkšanai, "Delfi Izklaidi" informē zīmola pārstāvji.

Kā atklāj vēja tuneļa veidotāji, iekārta ir četrstāvu mājas augstumā, un tās darbināšanai nepieciešama 3200 kilovatu jauda – ar tādu pietiktu 200 privātmājām.

Lai arī lidošanas ainu filmēšana aizņēmusi tikai trīs dienas, treniņi tām "Warner Brothers" studijā Londonā ilguši gandrīz gadu. Holivudas kinozvaigznes galvenais lidošanas treneris bija "Aerodium" lidotājs Ēriks Osmanis.

"Strādāt ar Tomu Krūzu bija liels pagodinājums! Treniņu plānošana bija izaicinošs uzdevums, lai tie būtu maksimāli efektīvi un pēc iespējas īsāki, saistībā ar Toma aizņemto grafiku. Katra minūte bija svarīga, un mēs to nevarējām izniekot. Toms ir cilvēks, kurš daudz un smagi strādā pie tā, lai kaut ko sasniegtu. Lidošanu viņš apguva ātri, kā rezultātā bijām spējīgi horeogrāfijā ielikt sarežģītākus lidošanas manevrus un trikus," atklāj Ēriks.

Tas, kā latvieši Tomama Krūzam uzbūvēja pasaulē lielāko vēja tuneli, iemūžināts arī īsfilmā, kura šonedēļ sniegta plašākas sabiedrības novērtējumam

"Aerodium" valdes priekšsēdētājs Ivars Beitāns stāsta, ka klients viņus uzrunājis jau 2016. gada rudenī. "Toms Krūzs savā jaunajā filmā vēlējās skatītājus pārsteigt ar ko līdz šim nebijušu. Sākumā viņi izmēģināja lidošanu normāla izmēra tunelī. Tomam tas patika, bet viņš jautāja, vai varam viņam uzbūvēt kaut ko lielāku.

Vārds pa vārdam, un nonācām līdz idejai, ka speciāli šim projektam jābūvē pasaulē lielākais vēja tunelis. Normālos darba apstākļos šāda projekta radīšanai būtu nepieciešams vismaz gads, taču studija mums piedāvāja vai nu radīt to piecu mēnešu laikā, vai arī neuzņemties šo projektu vispār.

Šāda mēroga filmas uzņemšana izmaksā aptuveni 500 tūkstošus ASV dolāru dienā, tāpēc arī līgumā paredzētās soda sankcijas bija iespaidīgas. Pieņēmām šo izaicinājumu, un mūsu komandai to izdevās paveikt laikā. Tunelis ir perfekts un lidot tajā ir tīrā bauda," stāsta Beitāns.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!