Foto: Vida Press
Vai atceraties pasauli, pirms uzpūsti dibeni aizstāja Jēzuliņa tēlu pie krusta? Nav tik viegli – piekritīsiet? Popkultūrai piemīt niķis savas "vērtības" virzīt kā vienīgo patiesību, dzēšot no kolektīvās apziņas visu, kas pastāvējis iepriekš.

Pēdējos gados tas izdevies ar apskaužamu ātrumu, un tāds vai citādāks popkultūras produkts šodien nav iedomājams bez vismaz pusduča brangu dupšu, kas ar savu vibrēšanu ekrānos hipnotizē patērētājus. Bet kas mūs hipnotizēja pirms tam?

Slavenību seksa video celmlauze Parisa Hiltone

Foto: Vida Press

Pirms Kima Kardašjana diktēja modes, plikumu un kailfoto tendences, atceramies un ar godu pieminam patieso karalieni, kas ar savu skandalozo uzvedību izbruģēja panākumu ceļu šīs paaudzes elitārākajām sabiedrības dāmām – tā ir neviena cita kā Parisa Hiltone.

Parisa Hiltone ir slavenību seksa skandālu celmlauze. Parisa Hiltone radīja kailfoto skandālus. Parisa pelnīja naudu ar to, ka ir Parisa, līdzīgi, kā šobrīd to dara Kima.

Ar ļoti veiksmīgu modelēšanas karjeru, kas vēlāk arī pārtapa par realitātes šovu un mūziķes karjeru, Hiltone neatstāja vienaldzīgu nevienu un vienmēr paliks mūsu atmiņā kā skandālu karaliene.

Iztēlojieties Kimu kā Lady Gaga, bet Parisu kā Madonnu. Šī ir labākā analoģija, lai raksturotu paaudžu maiņu.

Solārijā apcepinātie ballētāji no 'Jersey Shore'

Foto: Vida Press

Pirms mūsu prātus un televizorus nodarbināja iepriekš minētā Kardašjanu ģimene, ļaudis apjūsmoja leģendāro MTV realitātes šovu "Jersey Shore", kas vienkopus pulcēja ekstravagantus un tikko-no-solārija izkāpušus jauniešus, izmitināja tos vienā mājā uz visu vasaru, kā arī deva viņiem teju neierobežotu brīvību un alkoholu.

Rezultāts? Jebkura sociālo eksperimentu vērotāja sapnis. Fitness, ego barošana, drēbju kalni, solārijs, ballītes un bezrūpīga attieksme pret dzīvi – šis šovs ilgu laiku diktēja pasaules jauniešu aktualitātes, kā arī par superzvaigznēm padarīja šķietami beztalantīgus, neinteresantus un seklus jauniešus. Vai vari vilkt paralēles ar kādu vietējo televīziju?

Starp citu, šopavasar iznāca šova "atkal satikšanās" pirmā sezona, kurā redzami savulaik iepazītie kolorītie tēli, un augustā gaidāms starts otrajai sezonai.

Ēra pirms dibenu dricelēšanas – 'Tecktonik'


Pirms pasaule bija apsēsta ar dibenu dricelēšanu visos iespējamajos sociālajos portālos, ir svarīgi pieminēt, ka ne vienmēr viss bijis tik seksualizēts un samaitāts. Cilvēki nekustināja savus dibenus, bet savus gurnus.Bērni negrieza grozāmgrābšļus, bet rokas. Meitenēm spīdēja viņu bikses un topiņi, nevis sēdvieta. Jā, tā ir enerģiskā "tecktonik" deja, kas bija jauniešu aizraušanās pirms tverkošanas neprāta.Laikā, kad nebija "Twitter", "Instagram", "Snapchat" un "Facebook" esošā attīstības stadija, cilvēki internetā meklēja video materiālus ar citiem cilvēkiem, kuri enerģiski griež rokas kā helikopterus lustīgas deju mūzikas pavadībā.

Mīļākā spēļmantiņa pirms grozāmgrābšļa izgudrošanas

Kad pasaule vēl nebija savā kolektīvās attīstības fāzē nonākusi līdz grozāmgrābslim kā mūsdienu pirmās nepieciešamības precei, eksistēja spēļmantiņa Yo-Yo.Noteikti atceraties Yo-Yo kā pirmo grozāmgrābsli, kas kavēja laiku starpbrīžos, starp lekcijām vai ļāva jums vienkārši būt vienā solī ar jauniešiem. Ar šo pirkstu spēļmantiņu bija iespējams veikt vairāk triku, tātad – vairāk jautrības!Tas spēja relaksēt pat saspringtākos prātus, sniedzot patīkamu atslodzi savā vieglajā rotācijā no augšas uz leju, no augšas uz leju... Yo-Yo simbolizēja daudz vairāk par vienkāršu spēļmantiņu. Tas simbolizēja dzīvi, jo dzīve gluži kā yo-yo iet uz augšu un uz leju.

Glamūrs ar lētuma piegaršu – 'bling-bling'

Foto: Vida Press

Esam kļuvuši nedaudz pieticīgāki savos tēriņos, kā arī gudrāki mūsu pirkumos. Vairs nav jābūt lietpratējam, lai pateiktu, ka tā pārmēru lielā un spīdīgā siksnas sprādze vai rokas pulkstenis, kas atstaro vairāk gaismas nekā Latvijas Nacionālās bibliotēkas jumts, ir viltota.

Dimanti un kristāli maksā naudu, taču stikls un cirkonijs nemaksā teju neko. Bija periods pasaules aksesuāru tendencēs, kad par pieciem dolāriem cilvēki iegādājās pulksteņus, siksnas sprādzes vai kulonus, kuros ir vairāk stikla nekā "Saules akmenī" un "Z-torņos" kopā ņemtos.

Tie bija lēti, imitēja dimantus un nereti padarīja populārās kovboja stila jostas vēl atbaidošākas. Tas, kas agrāk šķita vērtīgs, ir kļuvis tikai par blāvu atmiņu no laikiem, kad zāle bija zaļāka un mode bija jocīgāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!