Foto: Pixabay
Beidzot, beidzot klāt ir vasara! Beidzot pienācis ne tikai ballīšu, festivālu un pasākumu, bet arī ceļojumu lielais BUMS, kad laiciņš lutina, garastāvoklis ir lielisks un tā vien prasās mesties piedzīvojumos! Kas gan varētu būt foršāks par tuvāku vai tālāku zemju apceļošanu jaunu iespaidu gūšanai un Facebook vai Instagram profila papildināšanai! Paliek tikai viens BET – kā ceļot tā, lai par šiem piedzīvojumiem nenāktos atdot pēdējās bikses? Atbilde ir vienkārša – iegādājoties lētus ceļojumus! Kā tādus vislabāk nomedīt? Šis ir jau sarežģītāks jautājums, uz kuru atbildes Tu atradīsi šī raksta turpinājumā! Meties iekšā!

Raksts tapis sadarbībā ar Vivus.lv.

Kā ceļot?

Tā kā atvaļinājums gadā ir tikai četras nedēļas ilgs, šis laiks jāizmanto maksimāli lietderīgi un pilnasinīgi. Tā vietā, lai trīs dienas sautētos autobusā, foršāk un efektīvāk būtu nepilnu divu stundu laikā nonākt galamērķī un pie reizes izbaudīt pasakainu skatu pa lidmašīnas iluminatoru, piekrīti? Saprotams, pirmā atbildes reakcija uz šo teikumu Tev būs: "Bet lidmašīnu biļetes taču ir tik dārgas! Tas ir ļoti neekonomiski!" Tieši tāpēc Tev ir jākļūst par lidojumu guru un jāzina, KĀ un KUR meklēt LĒTAS un ĀRKĀRTĪGI IZDEVĪGAS aviobiļetes! Protams, Tu vari iemest aci dažādās ceļotāju un pārdošanas grupās Facebook vai cerēt uz tūrisma aģentūru pēdējā brīža piedāvājumiem, taču šādā gadījumā nav absolūti nekādas garantijas, ka Tev paveiksies dabūt tieši to, ko Tu vēlies, un par patiešām viszemākajām iespējamām cenām. Iekārtojies ērtāk un sākam aizraujošu mācību stundu – Lēto aviobiļešu guru 101!

1. Visiem Taviem meklējumiem jābūt super-slepeniem

Pirmais un pats svarīgākais noteikums, kas Tev jāievēro, meklējot aviobiļetes, ir – DARI TO TIK SLEPENI, CIK VIEN IESPĒJAMS! Jeb citiem vārdiem sakot, aviobiļetes meklē un piedāvājumu pēti incognito jeb privātajos logos. Kāpēc tā? Aviokompānijas ir ļoti viltīgas un darīs visu, lai nopelnītu iespējami lielāku naudas summu, tostarp arī izmantos savā labā cookies, lai piefiksētu Tavu meklēšanas vēsturi un palielinātu lidojumu cenas. Kā tas notiek? Īpašas programmas fiksē Tavus meklēšanas rezultātus un, ja kāds maršruts tiek meklēts atkārtoti, ar katru nākamo meklēšanas reizi tiek parādītas arvien lielākas aviobiļešu cenas. Kāds no tā labums? Mājaslapas Tevi iebiedē un provocē pārsteidzīgi rezervēt lidojumu, pirms cenas ir kļuvušas vēl augstākas. Ko darīt? Katru maršrutu meklē jaunā privātajā logā, iepriekšējo aizverot, jo tad, kad logs tiek aizvērts, cookies izdzēšas un mājaslapai Tu esi kā jauns apmeklētājs.

2. Meklē lidojumus pareizajā vietā

Tu taču saproti, ka aizejot uz purvu Tu noteikti neatradīsi jūras gliemežvākus. Tieši tāpēc jāzina, kur meklēt lidojumus. Lūk, saraksts ar labākajām aviobiļešu piedāvājumu meklēšanas mājaslapām:

Skyscanner (šeit vari lejupielādēt aplikāciju) – vislabākā no visām, jo ir visparocīgākā;

AirFare Watchdog – lieliska izpārdošanām un kļūdīgu cenu biļešu (pārlieku zemu cenu) uzmeklēšanai;

Momondo – reizēm uzrāda lētākus lidojumus nekā Skyscanner;

Kiwi.com – apvieno VISAS aviokompānijas, lai radītu "saliktos lidojumus" no dažādu aviokompāniju piedāvājumiem, kas ir lētāki nekā vienas aviokompānijas lidojumi, turklāt piedāvā arī kartes skatu, lai Tu redzētu, kurā vietā atrodas lidosta;

AirWander – dod iespēju pārsēšanos pagarināt par pieturvietu, tādējādi Tev ir iespēja apmeklēt divus galapunktus par viena lidojuma cenu;

JetRadar – meklēšanas rezultātos uzrāda arī lētās aviosabiedrības, ko vairums citu meklētāju neuzrāda.

Protams, neeksistē neviens perfekts meklētājs (kaut gan Skyscanner ir vislabākais pieejamais), tāpēc noteikti velti laiku lidojumu cenu salīdzināšanai dažādos meklētājos, lai garantēti rezervētu visizdevīgāko!

3. Noskaidro lētāko dienu lidošanai

Visneizdevīgāk lidot Tev pilnīgi noteikti būs nedēļas nogalēs, jo tad ir vislielākais aviobiļešu pieprasījums, līdz ar to arī augstākas cenas. Kurās dienās ir viszemākās cenas un kā to noskaidrot? Kā piemēru apskati Skyscanner:

  1. dodies uz Skyscanner mājaslapu;
  2. ievadi izlidošanas un galamērķa pilsētas;
  3. izvēlies "one-way" (vienvirziena, pat, ja plāno lidot arī atpakaļ – šobrīd Tev ir aktuāli noskaidrot lētākās izlidošanas dienas);
  4. pie "Depart" izvēlies nevis konkrētu datumu, bet "Whole month" un tad "Cheapest month". Spied "Search flights" un iepazīsties ar lidojumu cenām!


Kad būsi noskaidrojis, kad Tev ir visizdevīgāk izlidot, šādu pašu ceļu izej arī ar lidojumu mājup, lai noskaidrotu, kad būs vislētākās biļetes mājupceļam. Tas palīdzēs ne tikai ietaupīt, bet arī plānot ceļojumu!

4. Izplāno pārsēšanos pats

Ja Tu plāno ceļot kaut kur, kur pa vidu nepieciešama pārsēšanās, abus lidojuma posmus iegādājies atsevišķi – pastāv milzīga iespēja, ka tas būs krietni lētāk nekā izmantot jau gatavu lidojumu plānu. Bet obligāti ņem vērā – nekādā gadījumā neizvēlies lidojumus, kas ir ar pāris stundu starpību! NEKAD!!! Gadījumā, ja Tavs pirmais lidojums aizkavēsies, otrais lidojums netiks aizturēts, lai Tu paspētu. Vislabākais variants – starp pirmo piezemēšanos un otro pacelšanos ieplānot vēl vienu pieturas punktu savā ceļojumā un pavadīt tajā pāris dienas. Trīs zaķi ar vienu šāvienu – papildus apskates punkts, minimāls risks nokavēt otro lidojumu un lētāka kopējā lidojumu cena!

Šim nolūkam ļoti ērts aviobiļešu meklētājs ir Airwander.com – ievadi lidostu, no kuras sāksi ceļojumu, un galapunktu, datumu, kad vēlies izlidot, nospied vidējo pogu "STOPOVER" un izvēlies, ko vēlies! Bieži vien šāda veida lidojumi ir pat lētāki nekā ar vienkārši pārsēšanos (pat tad, ja Tu tos iegādājies atsevišķi).

5. Atrodi lētākos galapunktus

Neatkarīgi no tā, vai Tu jau zini, kurp vēlies doties, vai vienkārši gribi ceļot, kurp deguns rādīs, ieskaties Kiwi.com – šis meklētājs apvieno gan premium, gan biznesa, gan ekonomiskās klases lidsabiedrības, tādēļ Tev tiek piedāvātas patiešām visizdevīgākās cenas no visas pasaules! Ievadi savu izlidošanas pilsētu, izvēlies galamērķi "Anywhere", spied "Search flights", iebaksti ar pirkstu kartē un aiziet, piedzīvojumos!

6. Meklē lidsabiedrību kļūdīgās cenas

Izcils veids, kā lidot pa lēto, ir laikus noķert lidsabiedrību kļūdīgi ievadītās biļešu cenas. Tiesa, Tev jābūt īpaši izveicīgam, jo šie piedāvājumi tiek izķerti pāris stundu laikā. Lieliskas aviobiļešu meklēšanas lapas, kas piedāvā acīgajiem un izmanīgajiem ceļotājiem izmantot lidsabiedrību pieļautās kļūdas savā labā, ir AirFare Watchdog un Secret Flying. Atceries – ātra reakcija un spēja pielāgoties ir Tavi lielie trumpji!

7. Ja zini, kad un kurp lidosi, rezervē NEKAVĒJOTIES

Ļoti reti aviobiļetes kļūst lētākas, tuvojoties izlidošanas datumam, gluži otrādi – tās kļūst dārgākas, tāpēc negaidi maģisku, nezināmu izpārdošanu, bet rezervē savas biļetes laikus!

8. Pārliecinies, vai citā valūtā maksāt nav lētāk

Reizēm gadās tā, ka vienā valūtā maksājot, lidojums izmaksā dārgāk nekā par to norēķinoties citā valūtā, tādēļ pārbaudi arī tādu sīkumu kā valūtas maiņas rezultātā iespējamo cenu atšķirību!

Par izdevīgākajiem ceļojumiem parūpējās aizdevējs Vivus.lv

AIZŅEMIES ATBILDĪGI, IZVĒRTĒJOT SAVAS IESPĒJAS ATMAKSĀT
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!