Foto: Kadrs no video
Jau pēc nedēļas ar pirmo pusfinālu startēs 63. ikgadējais "Eirovīzijas" dziesmu konkurss, kurā dalību ņems priekšnesumi no 43 valstīm. Kamēr dalībnieki aizvada pirmos mēģinājumus un gatavojas lielajam uznācienam, "Delfi Izklaide" piedāvā sagatavoties pasākumam arī vietējiem "Eirovīzijas" faniem un iepazīties tuvāk ar šī gada spožākajām dziesmām.

Sieviešu tiesības un #MeToo – Izraēla

Šī dziesma ir absolūts bukmeikeru favorīts jau kopš brīža, kad tika publicēts tās videoklips, un ļoti daudzi uzskata, ka tieši šī dziesma plūks uzvaras laurus.Apaļīgās izraēliešu dziedātājas Nettas meistardarbs iekarojis vairāku valstu radio topus un veiksmīgi "trendojas" arī "YouTube", kur pārsniegti 16 miljoni skatījumu. Pati dziesma ir kā radīta 'Eirovīzijai" – moderns skanējums ar spēcīgiem vārdiem un nepārprotamu vēstījumu par sieviešu tiesībām un kustību #MeToo.Tā ir pietiekami jautra un rotaļīga, taču tā nepārkāpj robežu, lai to uztvertu kā joku. Vienīgais mīnuss ir gluži tāds pats kā pērnā gada favorītam no Itālijas, kuram prognozēja vieglu uzvaru konkursā –dziesmas dzīvais izpildījums pagaidām nav tik spožs, kā videoklipā redzētais, un tas var pabojāt izredzes atstāt iespaidu uz tiem skatītāju miljoniem, kuri nākamnedēļ otrdien vai sestdien dziesmu dzirdēs pirmoreiz. Visādi citādi Izraēla pamazām klāj svinību galdus savai ceturtajai uzvarai konkursā.

Īpaši banāla mīlas dziesma – Spānija

Divi jaunieši, kuri iepazinušies talantu šovā un turpina priecēt fanus ar savu mīlas stāstu – jā, Spāniju šogad pārstāvēs viņu vietējie Dons un Lily. Vēl banālāku dziesmu par mīlestību neatrast ne šajā, ne piecos iepriekšējos "Eirovīzijas" konkursos, taču šoreiz tas pat nāk viņiem par labu.Alfreds un Amaia savā priekšnesumā spēj nodot šķietami patiesas emocijas, novedot līdz aizkustinājuma asarām daudzus, kuri iepazīstas ar šo skaņdarbu, un tieši tas uzskatāms par viņu galveno trumpi.Nav arī jābūt spāņu valodas pazinējam, lai saprastu, ka dziesmā tiek vēstīts par vistīrāko mīlestību un otra cilvēka cildināšanu, piesaucot debesis, mēnesi un pašas labākās sajūtas. Diemžēl Spānija jau neskaitāmas reizes pēc kārtas konkursā ir ieguvusi zemu vietu pat ar izcilām dziesmām, tāpēc īpaši augsta vieta mīlas balodīšiem prognozēta netiek.

Metālisti no Ungārijas

Šogad konkursā nevarēsim skatīt īpaši daudz "ērmu", jo nebūs ne džeks ar trīsmetrīgu bizi, ne dziedātāja dzīvnieku maskā, taču vismaz viens priekšnesums jūtami atšķirsies no pārējiem.Ungārija uz Lisabonu nolēmusi sūtīt metāla grupu "AWS". Kā norādījuši daudzi 'Eirovīzijas" apskatnieki, nav jābūt metāla fanam, lai šī dziesma iekarotu klausītāja simpātijas, jo tā skan tiešām labi un ļauj solistam veiksmīgi apvienot melodisku dziedāšanu ar agresīvu bļaušanu.Ne visa Eiropa uztvers dziesmas dziļo domu par solista mirušo tēvu, taču tā noteikti nepaliks nepamanīta starp visām pārējām – vismaz mums noteikti, jo "AWS" ceturtdien otrajā pusfinālā startēs tieši pirms mūsu Lauras Rizzotto. Vismaz vienā ziņā dziesma ideāli atbilst "Eirovīzijas" standartiem, jo noslēguma daļā varam izbaudīt skaistu modulāciju.

Igauņu operdziedātāja ar iespaidīgu šovu

Vēl viena dziesma, kura šogad izceļas uz pārējo fona, ir Igaunijas meistardarbs. Operas soprāns Elīna Nečajeva pavisam noteikti jau ir uzvarējusi konkursā par šī gada visaugstāk paņemto noti un viskrāšņāko kleitu.Kā liecina pirmie mēģinājumi, priekšnesums būs patiesi iespaidīgs un pārliecinoši papildinās spēcīgo skaņdarbu, tāpec dziesma var droši cerēt ne tikai uz skatītāju balsīm, bet arī uz žūrijas atbalstu visā Eiropā."La Forza" pavisam noteikti nav tā dziesma, kurai būs viegli dziedāt līdzi un tās melodiju aizmirsīsim uzreiz pēc tās noklausīšanās, taču kleita un Elīnas vokālās spējas vēl ilgi rādīsies sapņos ne tikai rūdītākajiem "Eirovīzijas" faniem.

Dziesma par bēgļu krīzi – Francija

Lai gan "Mercy" skan pēc dziesmas, kura jau gadus desmit varētu rotēt "Radio Skonto" ēterā, tai ir spēcīgs vēstījums, kas varētu aizkustināt "Eirovīzijas" fanus. Dziesma ir par bēgļu krīzi, un tā radusies, iespaidojoties no reāla stāsta.Pirms gada "Tviterī" nonāca bilde ar bērnu, kas dzimis uz bēgļu kuģa pa ceļam no Āfrikas un veiksmīgi sasniedzis Sicīlijas krastus.Bildi ieraudzīja franču muzikālais duets "Madame Monsieur", kas tajā laikā strādāja pie sava debijas albuma un pārvērta notikumu dziesmā, kas nosaukta gluži tāpat kā jaundzimušais bērns – "Mercy". Ne velti šo uzskata par šīgada "melno zirdziņu", un bukmeikeri to pagaidām ievieto augstajā otrajā vietā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!