Foto: DELFI/LETA
Jauns pavērsiens noticis AS "Olainfarm" vadītāja Valērija Maligina mantojuma lietā – viņa sieva Elīna Maligina vērsusies tiesā, lai apstrīdētu janvārī nolasīto vīra testamentu.

"Elīna Maligina Rīgas rajona tiesas Jūrmalas tiesu namā ir iesniegusi prasību atzīt par spēkā neesošu Valērija Maligina testamentu, un tiesa ir ierosinājusi lietu. Atbildētāji ir visi pārējie mantinieki. Tas nozīmē, ka mantojuma lieta tiek apturēta, kamēr nebūs pieņemts tiesas lēmums," portālu "Delfi" informēja viņas advokāts Pāvels Rebenoks.

Arī Jūrmalas tiesā portālam "Delfi" apstiprināja, ka šāds iesniegums ir saņemts un lieta ir ierosināta.

"Mums ir gan pārliecība, gan pierādījumi tam, ka 2016. gada februārī sastādītais un šī gada janvārī nolasītais Maligina testaments neatspoguļo viņa patieso pēdējo gribu," skaidroja Rebenoks.

"Ir pierādījumi, ka savas dzīves pēdējos mēnešos Valērijs ir publiski paudis citu gribu, kurā bija pieminējis arī savu sievu. Tam ir gan rakstiski pierādījumi, gan liecinieki," norāda Maliginas advokāts.

Viņš kā Elīnas Maliginas pārstāvis arī neslēpa – netiek izslēgts pieņēmums, ka janvārī nolasītais testaments varētu būt viltojums. Kā vienu no argumentiem Rebenoks min to, ka šādam testamentam "nav jēgas" – laikā, kad tas sagatavots, Maligins nebija precējies un visu viņa īpašumu tāpat mantotu meitas.

"Neticami ir arī tas, ka testaments ir latviešu valodā, bet nekur nav minēts, ka Valērija pēdējā griba būtu tulkota. Viņa latviešu valodas zināšanas nebija tādā līmenī, lai diktētu tik juridiski sarežģītu tekstu," pauž Rebenoks.

"Šie argumenti mums liek domāt, ka testaments nedrīkst stāties spēkā. Ja prasība tiks apmierināta, testamentu atzīs par spēkā neesošu un mantinieki saņems sev pēc likuma pienākošās mantojuma daļas. Tas atbilstu Valērija patiesajai gribai, " sarunā ar "Delfi" uzsvēra Maliginas advokāts.

Jau vēstīts, ka janvārī nolasītajam Maligina testamentam bija jāstājas spēkā 13. aprīlī, bet tiesā ierosinātās lietas dēļ tas nenotiks. Prognozēt, cik ilgi var vilkties lietas izskatīšana, pagaidām ir pāragri, bet, kā norādīja Rebenoks, šis process var būt "ļoti garš".

Pēc prasības iesniegšanas tiesā Maligina atraitne ir devusies uz ārzemēm.

"Ja notārs, kurš ved mantojuma lietu, saņem tiesas paziņojumu, ka celta prasība par pēdējās gribas rīkojuma akta apstrīdēšanu, viņš aptur lietvedību mantojuma lietā līdz strīda izšķiršanai tiesā," portālam "Delfi" skaidroja zvērināta notāre Valda Vaivara, kura janvārī nolasīja Maligina testamentu.

"Šādas prasības celšana ir vienīgais veids, kā apturēt mantojuma apliecības vai apliecību izsniegšanu," skaidroja notāre.

Kamēr strīds nav atrisināts tiesā, notārs nevar izsniegt mantojuma apliecību, un, kā norādīja Vaivara, šāda tiesvedība var ilgt "gadiem". Kamēr notiek tiesu darbi, par mantojumu rūpējas tā aizgādnis. Jau vēstīts, ka februāra sākumā Jūrmalas pilsētas Bāriņtiesa nolēma par Maligina mantojuma aizgādni iecelt viņa vecāko meitu Irinu Maliginu.

Komentējot pieņēmumus, ka testaments varētu būt viltots, notāre norādīja, ka "tas nav iespējams".

Foto: Publicitātes foto
Atgādinām, ka janvārī nolasītā Valērija Maligina pēdējā griba bija sagatavota 2016. gada februārī, kad uzņēmējs vēl nebija precējies ar Elīnu. Visu savu kustamo un nekustamo īpašumu Maligins bija novēlējis bērniem, bet sievas vārds testamentā nebija minēts.

Kā viena no neatraidāmajiem mantiniekiem atraitne var izprasīt savu neatraidāmo daļu, kas šajā gadījumā ir viena astotā daļa no visas īpašuma vērtības, un sākotnējā informācija liecināja, ka tieši tā arī Elīna rīkosies.

Vēlāk situācija mainījās – Elīna vairākās intervijās pašmāju medijiem atklāja, ka viņas un Valērija vecāko meitu attiecības pēc traģiskā zaudējuma kļuvušas naidīgas, atraitne pēc vīra nāves ir "faktiski izlikta uz ielas". Pēc tam, kad viņa februāra vidū kopā ar pārējām Maligina mantiniecēm tika ielaista vīra Jūrmalas īpašumā, māksliniece vērsās policijā par dažādu vērtslietu pazušanu.

"Nevaru komentēt Elīnas Maliginas apgalvojumus un pieņēmumus, kuri nav pamatoti un drīzāk izskatās pēc apzinātas apmelošanas," pēc publiski izskanējušajām Elīnas sūdzībām portālam "Delfi" ar savu pārstāvju "Vīlands Associates" starpniecību norādīja Maligina vecākā meita Irina.

Uzņēmējam palikuši četri neatraidāmie mantinieki – divas jau pilngadību sasniegušās meitas Irina un Nika, kura pērnā gada vasarā Maliginam dāvāja pirmo mazbērnu, jaunākā atvase Anna, kas nāca pasaulē laulībā ar Helmuta Baldera-Sildedža meitu Signi Balderi-Sildedzi, kā arī atraitne Elīna Maligina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!