Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēc tam, kad "Zelta globusa" ceremonijā Holivudas zvaigznes bija vienojušās protestā pret seksuālo uzmākšanos un vardarbību industrijā, plašu vētru sacēlis franču aktrises Katrīnas Denēvas parakstīts paziņojums – viņa steigusi aizstāvēt vīriešus un viņu tiesības izrādīt uzmanību pretējā dzimuma pārstāvēm.

Denēva un citas ievērojamas francūzietes atklātā vēstulē paudušas uzskatu, ka vīriešiem jābūt tiesīgiem pavedināt sievietes un ka viņu apsūdzēšana seksuālā uzmācībā ir aizgājusi par tālu.

Denēva un vēl apmēram 100 ievērojamu sieviešu no izklaides industrijas, zinātnes un citām jomām ir parakstījušas atklātu vēstuli, kuru otrdien publicēja Francijas laikraksts "Le Monde".

Vēstulē teikts, ka ASV kino magnāta Hārvija Vainstīna skandāla izprovocēts "leģitīms protests pret seksuālu vardarbību" ir aizgājis par tālu un apdraud grūti izcīnītu seksuālo brīvību.

"Vīriešus soda un atlaiž no darba par to vien, ka viņi ir pieskārušies kāda ceļgalam vai mēģinājuši nozagt skūpstu," vēstulē teikto citē "BBC". "Izvarošana ir noziegums, bet mēģinājums sievieti pavedināt, pat ja tas notiek neatlaidīgi vai neveikli, nav," vēstījušas Francijas sievietes.

Šī vēstule atspoguļo Francijas dalītās jūtas par to, ka pēdējos mēnešos daudzās valstīs ietekmīgi vīrieši tiek plaši apsūdzēti sistemātiskos seksuālos pārkāpumos pret sievietēm.

Francijā, kas ir slavenu feministu mājvieta, Denēvas parakstītā vēstule ir izpelnījusies kritiku. Daudzi cilvēki Francijā tomēr atzīst par pamatotām Denēvas bažas par jaunu "puritānismu", kas ir pretstats franču tradīcijām pavedināšanas jomā.

Jau vēstīts, ka pērnā gada rudenī skaļi izskanēja producenta Hārvija Vainstīna nodarījumi, kas aizsāka "MeToo" akciju, kuras ietvaros sievietes visā pasaulē publiski sāka runāt par piedzīvoto vardarbību. Izskanēja arī citu sabiedrībā zināmu cilvēku vārdi, un ne vienam vien par nodarījumiem nācās maksāt ar cieņas un karjeras zaudēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!