Foto: Vida Press
Populārais kino portāls "IMDb.com", tuvojoties gadu mijai, apkopojis desmit populārākās kinolentes, kas 2017. gadā piesaistījušas vietnes lietotāju uzmanību. Tiesa, ne visas no šīm filmām atradīs savu vietu gada labāko filmu topos. Gluži pretēji – dažas no tām jau manītas 2017. gada lielāko kino neveiksmju sarakstos.

Šausmu filmu klasika – "Tas"

Stīvens Kings ir vārds, kurš komentārus neprasa, un 2017. gadā uz lielajiem ekrāniem nonāca veselas divas filmas, kas veidotas pēc viņa darba motīviem (kā arī – "Netflix" platformā baudāma "Geralds' Game"), bet lielāko interesi radīja Kinga populārā darba "It" ("Tas") ekranizācija.

Arī šī filma neguva viennozīmīgu vērtējumu, un tai tika pārmests oriģinalitātes trūkums, tomēr savu uzdevumu – sabiedēt – tā pildīja. Šīs filmas pluss noteikti bija meistarīgi izvēlētais bērnu lomu atveidotāju bariņš un atspirdzinošais humors.

2019. gadā gaidāms filmas turpinājums.

Supervaroņu romantiskā puse – "Brīnumsieviete"

Pēc 2016. gada ekrāna neveiksmes "Batman v. Superman: Dawn of Justice ("Betmens pret Supermenu: Taisnības rītausma") un dažādi vērtētās "Suicide Squad" ("Pašnāvnieku vienība") DC un "Warner Bros." studija sevi reabilitēja ar filmu "Wonder Woman" ("Brīnumsieviete"), ko droši varēja ieteikt skatīties pat tiem, kuriem ar komiksu filmām ir ļoti vēsas attiecības.

Kino vēsturē šī filma paliks arī kā pirmais lielais sievietes režisētais supervaroņu grāvējs. Kases ieņēmumi un skatītāju un kritiķu mīlestība darīja savu – 2019. gadā uz ekrāniem nonāks filmas turpinājums.

Pasaku triumfs – "Skaistule un briesmonis"

Kuram gan nepatīk pasakas, vai ne? Tieši tāpēc Disneja studijas filmas "Beaty and the Beast" ("Skaistule un briesmonis") popularitāte nevienu nepārsteidz. Paši par sevi runā arī milzīgie kases ieņēmumi – "Skaistule un briesmonis" ir kļuvusi par 2017. gada pelnošāko filmu ar vairāk nekā 1,2 miljardu ASV dolāru lieliem ieņēmumiem.

Vilknadža atvadas – "Logans"

Supervaroņu filmu pasaulē šogad piedzīvojām kādu īpašu notikumu – uz ekrāniem nonāca pēdējais kinodarbs, kurā redzējām Hjū Džekmenu Vilknadža lomā. Lai gan ne visi par šo filmu gavilēja, jāatzīst, ka atvadas bija iespaidīgas.

Vēl jo gruntīgāko šo filmu darīja fantastiskā Džekmena un sera Patrika Stjuarta saspēle, bet abu ekrāna veterānu duetu atsvaidzināja mazā Vilknadža pāriniece – Laura jeb mutants X-23 –, kuras lomā žilbinoši sevi pieteica 12 gadus vecā Dafne Kīna.

Lielisks ļembasts – "Galaktikas sargi"

Ja būtu jāizvēlas, kura no 2017. gada filmām ir pelnījusi labākā ekrāna ļembasta titulu, tā noteikti būtu "Guardians of the Galaxy" ("Galaktikas sargu") otrā daļa. Lipīgs skaņu celiņš, lecīgs jenots, mazais Saknis, zaļa daiļava un, protams, seksīgais Kriss Prats pārgalvīgā un sevi ļoti mīlošā galaktiku ceļotāja lomā ir tikai daļa no priekšnosacījumiem, kas šo filmu (gluži tāpat kā pirmo daļu) padara par lielisku izklaidi.

Ar lielu interesi gaidām, kas notiks tad, kad Galaktikas sargi satiks Atriebējus daudzu visvairāk gaidītajā nākamā gada filmā "Avengers: Infinity War".

Supervaroņi tepat, Skrundā – "Taisnības līga"

To, ka supervaroņu pasaule nemaz tik ļoti neatšķiras, apliecina tas, ka arī tur darbojas vecais labais princips – kas par daudz, tas par skādi. Tā notika ar filmu "Justice League" ("Taisnības līga"), kurā vienkopus bija pulcēti daudzi DC komiksu varoņi, bet no kritikas to neglāba pat Brīnumsieviete.

Arī ar kases ieņēmumiem "Taisnības līgas" kompānijai neveicās spīdoši – ar 300 miljonu ASV dolāru lielo budžetu tā ierindojas visu laiku dārgāko kinoprojektu augšgalā, dalot 2./3. vietu ar "Pirates of the Caribbean: At World's End" ("Karību jūras pirāti: Pasaules malā"), bet filmas ieņēmumi nav sasnieguši pat 650 miljonus, kas noteikti nav tas, uz ko cerēja tās veidotāji.

Latvijas kino skatītāju simpātijas šī filma gan var iekarot ar to, ka tajā redzamas dažas ainiņas no Skrundas militārās pilsētiņas.

Makevoja meistarklase – "Sašķeltais"

Lieliskā skotu aktiera Džeimsa Makevoja fani filmu "Split" ("Sašķeltais") gaidīja ar lielu nepacietību, un ne bez iemesla – viņu mīlulim šajā filmā bija jāiejūtas deviņos tēlos (pavisam filmas varonī mājoja 23 dažādas personības).

Filma neattaisnoja visas cerības, tomēr pats Makevojs gods godam tika ar savu uzdevumu galā, biedējot un smīdinot ar savām pārvērtībām un pārslēgšanos no tēla uz tēlu, bet filmas atrašanās desmit visvairāk interesējušo filmu sarakstā, visticamāk, skaidrojama ar režisora vārdu – to uzņēmis filmas "The Sixth Sense" ("Sestais prāts) veidotājs M. Naits Šjamalans.

Gada vilšanās – "Svešais: Covenant"

Ridlija Skota "Alien: Covenant" ("Svešais: Covenant") noteikti ierindojams 2017. gada lielāko vilšanos sarakstā. Pēc galvenās lomas atveidotāja izvēles (šķiet, ka laiki, kad Maikla Fasbendera vārds filmas titros nozīmē kvalitāti, ir beigušies) un cerīgajiem reklāmas video kinozālē skatītājus gaidīja visai garlaicīga un samocīta pieredze.

Divas stundas jautrības – "Tors: Ragnarjoks"

Jaunzēlandiešu kinorežisors Taika Vaititi noteikti bija labākā izvēle, kam uzticēt filmas "Thor: Ragnarok" ("Tors: Ragnarjoks") veidošanu, un, skatoties filmu, nepameta sajūta, ka visi tās tapšanā iesaistītie ir pa īstam izbaudījuši filmēšanas procesu.

Tāpat neviens neapšaubīs, ka šī ir labākā no Tora filmām, un par to jāpateicas ne tikai jaunajai Tora frizūrai.

Gada notikums – "Pa asmeni skrejošais 2049"


Filmu, kas visvairāk interesējušas vietnes "IMDb.com" lietotājus, sarakstu noslēdz "Blade Runner 2049" ("Pa asmeni skrejošais 2049"), kas bija starp šī gada dedzīgāk gaidītajām filmām un attaisnoja cerības.

Ridlija Skota veidotās astoņdesmito gadu kulta filmas "Blade Runner" turpinājuma veidošana bija uzticēta Denī Vilnēvam, kurš skatītājus pēdējo gadu laikā priecējis ar tādām spriedzes un meistarīgi veidotas atmosfēras piepildītām filmām kā "Prisoners" ("Gūsteknes"), "Sicario" (" Sikario: Narkokarš") un "Arrival" ("Atnācēji") un kurš arī šoreiz attaisnoja daudzu uzskatu, ka viņš ir viens no spēcīgākajiem jaunās paaudzes režisoriem Holivudā.

Starp citu, šo filmu vēl ir iespējams noskatīties kinoteātros Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!