Foto: Vida Press
Pēdējo gadu laikā modes pasaulē arvien biežāk atpazīstamību un panākumus gūst cilvēki, kuri neatbilst savulaik pieņemtajiem un sabiedrības apziņā iesīkstējušiem priekšstatiem par to, kā tad ir jāizskatās modeļiem. "Delfi Izklaide" piedāvā nedaudz tuvāk iepazīties ar mazu daļiņu no viņiem.

Iespējams, neglītākā modele pasaulē

Foto: Vida Press

Pirms pāris gadiem pasaules slavu iemantoja Melānija Gaidosa. Viņai ir reta ģenētiska saslimšana – ektodermālā displāzija, kas ietekmē matu, ādas un nagu stāvokli, kā arī nereti izraisa kaulu deformāciju.

Neraugoties uz savu slimību, kuras dēļ Melānija palikusi gan bez matiem, gan zobiem, jaunā sieviete kļuvusi par panākumiem bagātu modeli.

Viņas ceļš uz slavu sācies, kad viņa studējusi Ņujorkas Pratta institūtā. Tur Melānija sākusi veidot savus pašportretus, kas, kā modele vēlāk atzinusi intervijās, palīdzējis citiem cilvēkiem ieraudzīt viņu citādu, kā, piemēram, satiekot uz ielas.

Lai gan viņas izskats ir tālu no modes pasaulē ierasti redzamajām sejām, 29 gadus vecā modele bauda lielus panākumus un uzskatāma par vienu no daudzajām "noteikumu lauzējām" pārspīlēto skaistuma ideālu pasaulē.

NOW BOOKING: Berlin, November 13 - 20 ;)

A post shared by Melanie Gaydos (@melaniegaydos) on Nov 8, 2017 at 1:33am PST

Pirmais albīns

Foto: Vida Press

Albīni modeļi modes pasaulē vairs nav nekāds jaunums, bet uz viņu fona īpaši izceļas 26 gadus vecais Šons Ross, kurš uzskatāms par pirmo profesionālo modeli – albīnu.

Savu karjeru Bronksā dzimušais puisis uzsāka jau 16 gadu vecumā, un viņa foto rotājuši tādu izdevumu kā "Vogue", "GQ", "Paper Magazine", "Another Man" un citu lapas, bet kā modelis viņš ir defilējis Aleksandra Makvīna, "Givency" un citu modes namu skatēs, kā arī piedalījies dažādos mūzikas videoklipos.

Intervijās stāstot par savu dzīvi, Ross nav slēpis – bērnībā viņš daudz cietis no vienaudžu apvainojumiem savas ārienes dēļ un baltās ādas dēļ viņš tika saukts par "Pūderi" un "Kasperu", bet tagad jauneklis bieži gozējas uz dažādu nozīmīgu pasākumu sarkanajiem paklājiem.

Vai liekais svars ir skaists un veselīgs?

Foto: Vida Press

Arvien lielāku popularitāti gūst arī tā sauktās "plus size" jeb lielo izmēru modeles. Starp viņām īpaši pamanāma ir 32 gadus vecā amerikāņu modele Tesa Holideja, kura modes pasaulē mēģinājusi ielauzties jau 15 gadu vecumā. Toreiz meitene saņēmusi spriedumu, ka sava garuma un svara dēļ varēs darboties tikai kā katalogu meitene.

Vēlākajos gados, mainoties modes pasaules standartiem, Tesa guva arvien lielāku atpazīstamību un panākumus, un tagad uzskatāma par vienu no labāk zināmajām lielo izmēru modelēm pasaulē. Pirms pāris gadiem viņa piedalījās arī zīmola "H&M" kampaņā, un viņas foto ir rotājis žurnāla "People" vāku.

Tiesa, Tesas ķermeņa formas ir arī raisījušas gana daudz diskusiju par to, vai tik liels liekais svars un tā popularizēšana nav bīstams signāls citām sievietēm, kuras, tiecoties pēc šī ideāla, var apdraudēt savu veselību, tomēr pati Tesa intervijās vienmēr uzsvērusi, ka jūtas lieliski un par veselības problēmām nesūdzas.

Dāma, kura mainīja kārtību

Foto: Vida Press
Nemaz ne tik sen lielo izmēru modeļu popularitātes vilni nevarēja pat iedomāties, bet par vienu no celmlauzēm uzskatāma daiļava ar profesionālo pseidonīmu Velveta d'Amūra.

1967. gadā Amerikā dzimusī meitene vēlējās kļūt par modeli, bet 21 gada vecumā tolaik slaido meiteni aģenti izbrāķēja kā pārāk resnu.

2006. gadā viņa kļuva par īstu pārsteigumu Žana-Pola Gotjē pavasara/vasaras kolekcijas skatē. Gandrīz 40 gadus veca, ar pamatīgu lieko svaru viņa modes pasaulē ielauzās ar skaidru mērķi – mainīt stereotipus, ka skaists var būt tikai kārns augums.

Kopš tā laika pagājuši jau vairāk nekā desmit gadi, Velveta no publiskās telpas ir pazudusi, bet viņas mērķis ir sasniegts – pēdējo gadu laikā arvien lielāku popularitāti iemanto "lielo izmēru" daiļavas, kurām vairs ceļš uz lielo modes biznesu nav slēgts.

Supermodele-pensionāre. Restarts pēc vīra nāves

Foto: Vida Press

Dafne Selfe ir dzimusi 1928. gadā Londonā, kur 21 gada vecumā kļuva par modeli, veiksmīgi darbojoties reklāmās. Pēc laulībām un trīs bērnu nākšanas pasaulē Dafne modes biznesu pameta, pievēršoties tikai ģimenes dzīvei, bet dzīve viņai sarūpēja pārsteigumu.

Kad dāma bija pārsniegusi 70 gadu slieksni un zaudēja mīļoto vīru, modes pasaule viņu atklāja vēlreiz, un kopš tā laika viņa par piedāvājumu trūkumu dažādos interesantos projektos nevarot sūdzēties.

Pirms vairākiem gadiem viņa kā pasaulē vecākā supermodele iekļuva Ginesa rekordu grāmatā, bet šarmantās modeles gaitām var sekot līdzi arī viņas "Instagram" kontā, kas apliecina – 89 gadi nav iemesls nebūt modīgam.

Serbu skaistulis Andrejs

Foto: Vida Press

Par serbu izcelsmes puisi Andreju Pedžiču pasaule uzzināja 2011. gadā, kad viņš ar savu parādīšanos burtiski uzspridzināja Londonas modes nedēļas viesu prātus.

Meitenei līdzīgais jauneklis visus valdzināja gan ar savu izskatu, gan uzvedību un defilēšanas iemaņām, bet 2014. gadā Andrejs paziņoja – viņš ir oficiāli mainījis dzimumu un kļuvis par Andreu. Kopš tā laika Pedžičs ir kļuvis vēl sievišķīgāks, un, iespējams, tie, kuri nezina viņa stāstu, lūkojoties uz viņa foto, vairs pat nevarētu pateikt, ka pasaulē šī daiļava nākusi kā puisis. Kur nu vēl, ieraugot viņu kailām krūtīm pludmalē.

Pedžičam savulaik arī bija izveidojusies veiksmīga sadarbība ar modes pasaules "enfant terrible" Žanu-Polu Gotjē, kurš izcēlis saulītē vai veiksmīgi pārvilinājis pie sevis daudzus modeļus ar neierastu ārieni.

Skaistākais zombijs pasaulē

Foto: AFP/Scanpix

2011. gada vasarā modes pasaulē sevi skaļi pieteica kanādiešu modelis Riks Dženests, kuru no citiem defilēt kāriem jaunekļiem atšķir tetovējumi, kas klāj gan augumu, gan seju.

To dēļ Riks ātri vien tika pie iesaukas "Zombie Boy", un, lai gan tetovētais puisis atstāj skarbas un depresīvas personas iespaidu, viņa māmuļa Katerīna medijiem dēlu raksturojusi kā "klusu, mīļu un unikālu zēnu".

Pirmo tetovējumu viņš uztaisījis 16 gadu vecumā, 17 gados pametis mājas, bet par savu panākumiem bagāto modeļa karjeru var pateikties dziedātājai Lady Gaga – tieši viņa Riku no klaidoņa padarīja par visā pasaulē atpazītu zvaigzni, uzaicinot filmēties klipā "Born This Way".

Pēdējos pāris gadus par Zombijzēnu dzirdēts maz, tomēr viņš ik pa brīdim piedalās kādā spilgtā projektā, kā arī nodarbojas ar mūziku.

Pirmā uz sarkanā paklāja

Foto: Vida Press

Pirms gandrīz trim gadiem modes pasaulē par sensāciju kļuva dizaineres Kerijas Hammeras jaunākās kolekcijas skate. Tajā modeles lomā iejutās Džeimija Brēvere – sieviete, kura sirgst ar Dauna sindromu.

Mediju skaļie virsraksti vēstīja, ka viņa kļuvusi par pirmo sievieti ar Dauna sindromu, kura defilējusi Ņujorkas modes nedēļā.

Tiesa, šis nav vienīgais Džeimijas sasniegums šovbiznesā – šausmu žanra cienītāji viņu iepazinuši amerikāņu seriālā "American Horror Story", bet paralēli aktrises darbam sieviete aktīvi iesaistās Dauna sindroma slimnieku atbalsta akcijās.

Drosmīgā pusaudze

Foto: Vida Press

2015. gadā pasauli apbūra arī jauniņā austrāliete Medlīna Stjuarte – meitene ar Dauna sindromu. Viņa kļuva par otro modeli ar Dauna sindromu, kam izdevies piedalīties Ņujorkas modes nedēļā.

Medlīna kļuva par iedvesmas avotu daudziem – lai sasniegtu sapni un kļūtu par modeli, meitene daudz strādājusi. Viņa trenējusies peldēšanā un nodarbojusies ar daudz citām fiziskām aktivitātēm, lai atbrīvotos no liekajiem kilogramiem.

"Viņa smagi strādāja, lai to sasniegtu. Cilvēki ar Dauna sindromu spēj visu. Es domāju, ir pienācis laiks sabiedrībai saprast, ka arī cilvēki ar Dauna sindromu var būt seksīgi un skaisti," Austrālijas medijiem stāstījusi modeles mamma Rozanna.

Šī gada sākumā Medlīna prezentēja savu apģērbu kolekciju, , un nereti tiek dēvēta par pirmo profesionālo modeli ar Dauna sindromu.

Plankumainā skaistule

Foto: Vida Press

2014. gadā par modes industrijas zvaigzni kļuva Šantele Brauna-Janga, kuru modes pasaulē pazīst kā Vinniju Hārlovu. Arī viņa ir piemērs tam, kā slimība var pārvērsties par atslēgu uz panākumiem un popularitāti.

Šantelei ir diagnosticēts vitiligo – slimība, kuras rezultātā viņas organisms izstrādā antivielas pret pigmentu –, un viņas ķermeni un seju klāj lieli, balti plankumi.

I could be your Supermodel if you believe... 👼🏾🎶

A post shared by ♔Winnie Harlow♔ (@winnieharlow) on Dec 13, 2017 at 5:48am PST

Pēc bērnības, kas pagāja, uzklausot apvainojumus, Šantele izturēja atlasi un nokļuva populārajā modeļu šovā "America's Next Top Model". Tad arī durvis uz lielo modes industriju bija vaļā, bet, piedaloties modes skatēs, fotosesijās un citos projektos, plankumainā meitene neaizmirst arī par savu galveno misiju – iedvesmot citus, kuri sirgst ar vitiligo.

Pēdējos gados Vinnija ne tikai piedalās dažādu zināmu zīmolu kampaņās, bet arī bieži gozējas uz šovbiznesa dzīvē nozīmīgu notikumu sarkanajiem paklājiem un tabloīdu virsrakstos. Piemēram, pērn britu autosportistam un F-1 sacīkšu braucējam Lūisam Hamiltonam piedēvēja romānu ar plankumaino daiļavu.

Pasaulē garākā modele Viljams

Foto: Vida Press

Pasaulē šī daiļava nāca kā Viljams Ērvins, bet 2004. gadā aptuveni 25 gadu vecumā kļuva par sievieti Ēriku.

Profesionālajā darbībā gan viņa labāk zināma ar skatuves vārdu "Amazon Eve", un viņa ir ne tikai modele, bet arī fitnesa trenere un aktrise – viņa filmējusies seriāla "American Horror Story" ceturtajā sezonā, kur filmas veidotāji cirkā bija vienkopus pulcējuši daudzas neparastas būtnes.

Sava garā auguma dēļ, kas sievietei sagādājis arī krietni daudz problēmu, viņa atzīta par pasaulē garāko modeli – sieviete ir divus metrus un trīs centimetrus gara.

Goblins uz mēles

Foto: Vida Press

To, ka modes pasaulē ir pieprasīts savdabīgs skaistums, apliecina arī 20 gadus vecā amerikāņu modele Mollija Beira, kura skatienus piesaista ar neparasto sejas formu, ausīm un tieviņo augumu.

Kā pati modele stāstījusi ārvalstu medijiem, bērnībā viņa bijusi īpatnējs bērns, un lieki piebilst, ka nav baudījusi vienaudžu simpātijas. Tas gan meiteni nav salauzis, un pirms pāris gadiem viņa veiksmīgi debitēja modes biznesā.

Viņa ir defilējusi tādu zīmolu kā "Moschino", "Jeremy Scott", "Alexander Wang", "Vera Wang" un citu skatēs, bet pati savu stilu Mollija raksturojusi kā "citplanētieša, žurkas, dēmona, goblina un gremlina" sajaukumu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!