Foto: Privātais arhīvs/LETA/F64
Latvijā arvien populārāks kļūst stāvizrāžu žanrs – pieaug gan komiķu skaits, gan skatītāju interese par to. Sekojot pasaules līmeņa komiķu piemēram, arī mūsu jokdari izvēlas arvien drosmīgākus tematus, tiesa, dažreiz nošaujot greizi un kādu aizvainojot.

Tā noticis arī nedēļas izskaņā notikušajā Jāņa Skuteļa "Pusnakts šovs septiņos" filmēšanā. Stāvizrāžu žanra pamatlicējs šosezon šova ietvaros sadarbojas ar "Comedy Latvia" puišiem, un viens no viņiem izpelnījies bijušās iekšlietu ministres, uzņēmējas Lindas Mūrnieces kritiku.

"Vakar kopā ar bērniem aizgājām uz šovu ar Jāni Skuteli. Šķita, ka formāts piemērots gan man, gan viņiem. Arī tēmas aktuālas un interesantas. Jānis prot smīdināt un vakars jauks. Līdz brīdim, kad uz skatuves uzkāpa kāds Aleksandrs. Vārdu minu, jo pats vairākas reizes uzsvēra, ka esot krievs. Tāpēc varbūt viņa jokus latvieši nesaprotot...

Viens no "jokiem", ko latvieši nesaprata. Citēju "jokdari" tuvu viņa tekstam: "Ziniet, kāpēc latvieši arī vasarā staigā cepurēs? Ja nu Latviju iekaro Krievija un latviešus atkal izsūta uz Sibīriju, viņiem nebūs auksti."

Zālē bija klusums. Nevienam tas nešķita smieklīgi. Ar tādām lietām nejoko," savā feisbuka profilā emocijās dalījusies Mūrniece.

Viņas ieraksts izpelnījies lielu uzmanību, un komentāros daudzi atbalstījuši bijušās ministres nostāju, norādot, ka desmitiem tūkstošu Latvijas iedzīvotāju izsūtīšana uz Sibīriju patiešām nav labākais temats jokiem.

"Necieņa! Nav nozīme, vai tu esi krievs vai latvietis, bet tas nozīmē, ka viņam tā pat īsti vienalga par visu. Tā jokot nedrīkst. Baigi žēl, ka pieļaujam ko tādu. Tur vairāk pašiem šova producentiem būtu jāskatās, ko aicina ciemos. Viņu nolaidība," savu nostāju paudis arī dziedošais policists Nikolajs Puzikovs.

"Delfi Izklaide" arī sazinājās ar pašu notikušā "vaininieku" – komiķi Aleksandru Guzenko, kurš jau vairākus gadus ar panākumiem darbojas pašmāju stāvizrāžu lauciņā, izklaidējot programmā "Sekss, meli un pončiki", soloizrādē "Latviski", pasākumos kopā ar citiem apvienības "Comedy Latvia" jokdariem un citviet.

"Sākumā gribu pateikt, ka Jānis Skutelis tiešām nezināja, ka es stāstīšu to joku par Sibīriju," situāciju ar savu nu jau par skandālu kļuvušo joku Skuteļa šova filmēšanā skaidro Guzenko un atklāj arī to, kāpēc aizskāris Sibīrijas tēmu.

"Joki ir nekas cits kā aizsardzības mehānisms. Ir ļoti veselīgi jokot par bailēm un sāpēm, jo tas mums palīdz atbrīvoties no tām sāpēm. Piemēram, Otrajā pasaules karā krievu zaldāti stāstīja anekdotes par Ādolfu Hitleru. Vai viņi to darīja tāpēc, ka fīrers tiešām bija smieklīgs? Nē. Bet tāpēc, ka viņiem bija ļoti bail karot pret viņu. Bet, kad pajoko par Hitleru, viņš uzreiz nešķiet tik bīstams. Tāpēc es arī pastāstīju to joku, lai cilvēki pasmejas un lai viņiem kļūtu vieglāk," skaidro komiķis.

"Visus jokus, kurus es stāstu tādos pasākumos, es pārbaudu uz auditoriju vismaz desmit reizes, lai droši zinātu, ka tie ir smieklīgi. Tā arī bija ar to Sibīrijas joku, kuru es latviešiem no skatuves stāstīju vairākas reizes," stāsta Guzenko.

Šo joku viņš stāstījis arī šovasar "Positivus" festivālā, kur, kā norāda pats komiķis, "2000 latviešu par to pašu joku smējās".

"Kāpēc tas nestrādāja "Pusnakts šovā"? Nezinu. Bet jau par nākamo joku, kur es stāstu, ka krievu tanki drīz būs Latvijā, cilvēki skaļi smējās. Un vispār, izņemot to pirmo joku par Sibīriju, man bija ļoti laba uzstāšanās, cilvēki daudz smējās un aplaudēja. Un es nedomāju, ka var aplaudēt tam cilvēkam, kurš tevi riktīgi apvainoja," sarunā ar "Delfi Izklaidi" skaidro Aleksandrs.

Foto: F64
Tā kā joks izskanējis Jāņa Skuteļa šovā, "Delfi Izklaide" sazinājās arī ar šova vadītāju, kuram ir liela pieredze stāvizrāžu žanrā. "Joku pasaulē ir jābūt lielai vārda brīvībai," uzsver Skutelis, citējot rakstniekam un filozofam Voltēram piedēvēto teicienu "Es nepiekrītu tavam viedoklim, bet līdz nāvei aizstāvēšu tavas tiesības to paust".

Skutelis pats tādus jokus kā Aleksandrs nestāstītu, bet ne tēmas dēļ – tas gluži vienkārši neesot viņa stilistikā. Viņaprāt, arī šajā gadījumā problēma bijusi nevis izvēlētajā tēma, bet citā apstāklī. "Joks nebija aizvainojošs. Tas vienkārši nesanāca. Ja joks tiktu pareizi pastāstīts, neviens tam nebūtu pievērsis uzmanību. Tā arī ir problēma," spriež Skutelis, norādot – humora pasaulē nav tematu, par kuriem nedrīkstētu jokot.

"Tu vari stāstīt cik vājprātīgu joku gribi, bet ir jāmāk to izdarīt," atzīst Skutelis. Viņš arī norāda – latvieši ir pieraduši pie "bezzobainiem" jokiem par vīriem un sievām, bet humora pasaule iet tabu tēmās un arī skatītāji galu galā tieši tāpēc dodas uz šādiem šoviem – lai par tām pasmietos.

"ASV vai Anglijā neviens šo joku nepamanītu un īpaši neizceltu, izņemot to, ka tas nebija izdevies," pieļauj Skutelis. Viņš arī atklāj, ka sadarbībā ar "Comedy Latvia" puišiem viņa vienīgais nosacījums ir, lai puiši, uzstājoties "Pusnakts šovā", "neiet oligarhu valodiņā", bet joku tēmas saskaņot vai kontrolēt viņš negrasās.

"Tas būtu cits gadsimts," strikti savu nostāju sarunā ar "Delfi Izklaidi" pauž Skutelis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!