Foto: Vida Press
Arheologiem izdevies atšķetināt kārtējo vēstures mīklu – ārzemju mediji vēsta, ka zinātnieki atraduši vietu, kur savulaik atradusies tā dēvētā zudusī pilsēta, kuru pirms vairāk nekā 2000 gadiem dibinājis Maķedonijas Aleksandrs jeb Aleksandrs Lielais.

Izdevums "The Huffington Post" vēsta, ka antīkā pilsēta, kas, kā uzskata zinātnieki, dibināta 331. gadā pirms mūsu ēras, atradusies Irākas ziemeļu daļā Kvalatgas Darbandas (Qalatga Darband) apriņķī.

Pilsētas drupas atrastas, pateicoties aizvadītā gadsimta sešdesmitajos gados tapušiem amerikāņu spiegu veidotiem satelītuzņēmumiem, kas publiskoti jau 1996. gadā.

Tiesa, gadiem ilgi teritorijas izpēte Irākas politiskās nestabilitātes dēļ nebija iespējama, tomēr 2015. gadā Britu Muzejs beidzot ķērās klāt sīkākai teritorijas apsekošanai, izmantojot dronu tehnoloģijas, un šomēnes plašāka sabiedrība iepazīstināta ar iegūtajiem rezultātiem.

Britu un irākiešu pētnieki paziņojuši, ka uzņemtajos kadros ir skaidri saskatāmas pilsētas kontūras, kā arī kvadrātveida ēkas paliekas, kas varētu būt sena cietokšņa drupas. Savukārt, veicot izrakumus, šajā teritorijā atrasti kaļķakmens bloki, senas monētas un citi artefakti.

"Mail Online" vēsta, ka senajos rakstos šī pilsēta dēvēta par vietu, kur ļaudis dzēruši vīnu un klausījušies filozofu gudrībās, un tā, pēc zinātnieku domām, bijusi nozīmīgs punkts, kur satikušies lielās impērijas austrumu un rietumu zemju ļaudis.

Plānots, ka izpētes darbi Irākas teritorijā ilgs līdz 2020. gadam. "Pagaidām, protams, vēl ir pāragri spriest, bet tiek pieļauts, ka tā bijusi ļoti rosīga pilsēta, kas atradusies starp Irāku un Irānu. Varam iztēloties vietējos ļaudis, kas apgādāja ar vīnu karavīrus, kas devās cauri pilsētai," izdevumam "The Times" sacījis galvenais arheologs Džons Makginiss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!