Foto: Vida Press
Augusta izskaņā apritēs 20 gadi kopš traģiskās autoavārijas Parīzē, kurā izdzisa Velsas princeses Diānas dzīvība, un gadadienas priekšvakarā "lēdijas Dī", kā viņu dēvē britu laikraksti, vārds ar apskaužamu regularitāti gozējas ziņu virsrakstos.

Par Diānas zaudējumu sēroja visa pasaule, un daudzi joprojām nespēj samierināties ar tautas princeses traģisko likteni. Skaistās sievietes trauksmainā dzīve, kurā netrūka skandālu un likstu, veicinājusi labu augsni dažādām konspirācijas teorijām par viņas nāves apstākļiem un notikumiem mūža nogalē, un izdevums "The Mirrror" apkopojis populārākās no tām.

Specdienestu organizēta slepkavība

Foto: Vida Press

Automašīna, kurā atradās Diāna, viņas mīļotais Dodi al Fajeds, miesassargs Trevors Rīzs-Džounss un šoferis, avarēja, cenšoties izvairīties no preses fotogrāfiem. Vēlāk atklājās, ka automašīnas vadītājs pie stūres bija sēdies reibumā. Traģiskā avārija tika atzīta par negadījumu.

Tiesa, daudziem labpatīk ticēt, ka avārija bijusi smalki izplānota un to, iespējams, organizējis Britu armijas Īpašais gaisa dienests (SAS).

2013. gadā kāds bijušais specdienesta seržants, kurš publiskajā telpā tika dēvēts par "kareivi N", savai dzīvesbiedrei it kā bija pateicis, ka avāriju noorganizējis SAS. Sieviete devās uz policiju un izklāstīja vīra versiju.

Viņš bija teicis, ka specdienesta norīkota komanda, izmantojot teroristu apkarošanai izstrādātu paņēmienu, apžilbinājusi Diānas automašīnas šoferi, lai izraisītu avāriju.

Tiesa, dažas dienas pirms ieplānotās nopratināšanas noslēpumainais vīrietis aizbēga no Lielbritānijas. Lieta pierādījumu trūkumu dēļ vēlāk tika slēgta.

Traucēklis Liebritānijas rasistiskajai iekārtai

Foto: Vida Press

Dodi al Fajeda tēvs, ēģiptiešu miljardieris un uzņēmējs Muhameds al Fajeds joprojām pieturas pie pārliecības, ka Diāna un viņa dēls noslepkavoti.

Šobrīd 88 gadus vecais biznesmenis ir pārliecināts, ka kādam pa prātam nav bijis fakts, ka viņa dēls un Diāna gatavojās apprecēties. Viņaprāt, Lielbritānijas iekārta, kuru viņš nodēvēja par rasistisku, nevēlējās pieļaut to, ka Anglijas nākamā karaļa māte ir precējusies ar musulmani.

Miljardieris sava dēla un princeses slepkavībā vainoja Lielbritānijas drošības dienestus, un viņš arī uzskatīja, ka Nacionālā drošības aģentūra slepus ierakstījusi Diānas un Dodi telefonsarunas.

Biznesmenis paudis pārliecību, ka Parīzes tunelī, kur notika avārija, bijusi kāda automašīna, kas speciāli bloķējusi Diānas un Dodi spēkratu. Tiesa, turīgajam kungam joprojām nav izdevies pierādīt šīs teorijas patiesumu.

Diānas grūtniecība un saderināšanās ar musulmani

Foto: Vida Press

Pēc Diānas nāves uzvirmoja dažādas baumas, un kuluāros pat mēļoja, ka Dodi (abi attēlā) gatavojies bildināt princesi, kura bijusi viņa bērna gaidībās.

Arī Dodi tēvs drīz pēc pāra nāves nāca gaismā ar paziņojumu, ka princese un viņa dēls plānojuši apprecēties un Diāna bijusi gaidībās.

Tam, protams, netika gūts oficiāls apstiprinājums, tomēr 2007. gadā franču žurnālists Kriss Lafai apgalvoja, ka viņš veicis izmeklēšanu un ir gandrīz pilnībā pārliecināts, ka Diāna bijusi devītajā vai desmitajā grūtniecības nedēļā.

Izdevums "The Daily Mail" tolaik ziņoja, ka žurnālists par grūtniecību uzzinājis, izpētot slimnīcas arhīva dokumentus. Savukārt Parīzes slimnīcas, kurā tika nogādāta Diāna, pārstāvis medijiem apgalvoja, ka žurnālista iegūtie dokumenti ir pārskatīti un konstatēts, ka tie bijuši viltoti.

Jāatzīmē, ka lēdijas bijušais preses sekretārs nesen kādā intervijā apgalvoja, ka viņas un ēģiptiešu uzņēmēja romāns bijusi tikai mirkļa aizraušanās, kas, visticamāk, drīz vien būtu izčibējusi, ja vien abu dzīvības nebūtu izdzēsusi avārija.

Sabojāta bremžu sistēma un bažas par dzīvību

Foto: AP/Scanpix

Diānas un Dodi nāves izmeklēšanā izskanēja liecības, ka princese jau 1995. gadā dažiem cilvēkiem atklājusi, ka kāds mēģinājis sabojāt viņa automašīnas bremzes un viņas dzīvība ir apdraudēta.

Tiesa, izmeklēšanā netika gūts nekāds apstiprinājums tam, ka Diānas automašīnām agrāk būtu veiktas pārbaudes, kurās konstatētas problēmas ar bremzēm.

Noslēpumainais baltais 'Fiat Uno'

Foto: Vida Press

Avārijas izmeklēšanā atklājās, ka melnais "Mercedes", kurā atradās Diāna un Dodi, īsu brīdi pirms avarēšanas aizķēris kādu citu auto.

Izmeklēšanā secināja, ka baltās švīkas uz melnā spēkrata atstājis balts "Fiat Uno", kas ražots laika posmā no 1983. līdz 1989. gadam. Tāpat krāsas testos atklājās, ka skrambas nav radījis franču fotogrāfa Džeimsa Andansona, kuru daudzi vainoja avārijas izraisīšanā, deviņus gadus vecais auto.

Dažus gadus vēlāk fotogrāfs tika atrasts miris nodegušā BMW. Tika uzskatīts, ka viņš izdarījis pašnāvību, tomēr Dodi tēvs bija pārliecināts, ka franču paparaci bijis slepenais aģents un viņu nonāvējuši specdienesti, lai viņš turētu muti par avārijas izraisīšanu.

Savukārt, kas interesanti, vēlāk atklājās, ka laikā, kad notika avārija, balts "Fiat Uno" piederējis franču taksistam Lī van Tanam. Tiesa, viņš vienmēr atteicies runāt ar Skotlendjardu.

Savukārt Lī tēvs pastāstījis, ka dažas stundas pēc avārijas viņa dēls savu balto auto pēkšņi pārkrāsojis sarkanu.

"Mēs viņu nevainojam avārijā. Ziņojumā bija teikts, ka negadījumā bija iesaistīts balts "Fiat", nevis, ka tas izraisījis avāriju," izdevums "The Mirror" citējis izmeklētāju lordu Stīvensu. Skotlendjardam joprojām nav izdevies nopratināt Lī, kurš pagaidām runājis tikai ar Parīzes policiju un noliedzis, ka viņš būtu "Fiat", kas traģiskajā naktī aizbēga no notikuma vietas, vadītājs.

Spožs gaismas uzplaiksnījums tunelī

Foto: Vida Press

Ne tikai noslēpumainais "karavīrs N" apgalvoja, ka Diānas automašīnas šoferis apžilbināts. Arī franču aculiecinieks Fransuā Levistrs apgalvoja, ka viņš tunelī redzējis lielu, baltu zibsni.

Levistrs tunelī braucis pa priekšu "Mercedes" spēkratam, un viņš aiz muguras manījis spožu uzplaiksnījumu, kas atgādinājis bākuguņu gaismas.

Vīrietis apgalvo, ka mašīnu, kurā atradās princese un viņas mīļotais, vajājis kāds motocikls. Francūzis atradies tuneļa galā, un aiz muguras dzirdējis motocikla skaņas, bet pēc brīža – spožu gaismas uzplaiksnījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!