Foto: LETA/Vida Press

Pēc tam, kad grupa "Triana Park" nekvalificējās šī gada starptautiskā "Eirovīzijas" dziesmu konkursa finālam, pašmāju šovbiznesā uzvirmojušas kaislīgas diskusijas par to, kāpēc tā notika.

Lai gan īsi pēc Latvijas neveiksmes šķita, ka šoreiz neiekļūšana "Eirovīzijas" finālā tiks uztverta klusi un mierīgi, vēlākajās dienās tomēr izskanējuši daži viedokļi, kuri radījuši zināmu viļņošanos mūzikas biznesa vidē.

Komponists maestro Raimonds Pauls ierasti rosināja Latviju uz kādu laiku paņemt pauzi konkursā, un savu viedokli paudis arī Latvijas Nacionālās operas un baleta direktors Zigmars Liepiņš.

"Dažāda līmeņa profesionāļi, amatieri un tā saucamie dīvāna kritiķi spriedelē par "Eirovīziju" – kāpēc atkal fiasko? Vieni saka, ka noteikti vajadzīga spēcīga un laba balss, kādas esot dienvidniekiem. Citi, ka basus fonogrammā vajadzēja skaļāk. Kāds maita esot nogriezis, lai ieriebtu. Citi vēl, ka starptautiska līmeņa sazvērestība notiek. Un tā tālāk un tā joprojām," savā "Facebook" lapā vēstījis Liepiņš, kurš bija izpētījis arī kādu no "Eirovīzijas" fanu balsojumiem un izdarījis savus secinājumus.

"Kādā lapā bija publicēts skatītāju balsojums. Un visvairāk zvanu ir bijuši par beļģu dziedātāju, kura vienas oktāvas diapazonā zemi dūca totāli (manuprāt) garlaicīgu, vienveidīgu meldiņu. Varu droši apgalvot – viņai nav balss vispār. Par šovu un kostīmu pat nerunāsim.

Foto: Reuters/Scanpix
Savukārt portugālis, kurš arī ar īpašu balsi neizcēlās, toties precīzi nospēlēja teātra lomu, bija kāds trešais vai ceturtais.

Tātad ne balss, ne basi, ne sazvērestības neko neizšķir. Visu izsķir oriģinalitāte, citādīgums. Un to var saredzēt tikai talantīgi producenti. Un, kamēr Latvijā nebūs producenti, kas spēs iedvesmot, virzīt, radīt, kuriem būs, piedodiet, "poņa, čujs un ņuhs" un varēs arī investēt, tikmēr nelolojiet cerības.

Ar skatuves māksliniekiem kā ar tomātiem. Jāaudzē, jāizgriež pazares un šad tad pat galotnes," spriedis Liepiņš.

Viedoklim par nepieciešamību pēc labiem producentiem piekritis arī komponists Jānis Lūsēns.

"Simtprocentīga taisnība par producentiem, kuriem ir jābūt arī super radošiem. (..) Neder "visi dara tā". Ir daudz jāklausās dažāda mūzika un jāmēģina saprast, kāpēc viens ko dara un kāpēc citi klausās. (..) Šinī darbā arī jābūt dievišķam aicinājumam, tāpat kā komponistiem un izpildītājiem," komentāros pie Liepiņa ieraksta atzinis Lūsēns.

Neizpratnē par šiem viedokļiem bijusi dziedātāja Liene Šomase, kurai pašai paticis "Triana Park" priekšnesums un grupas līderes Agneses Rakovskas sniegums. Šī iemesla dēļ viņa arī paudusi neizpratni, kāpēc iesākumā visi Latvijas izvēli slavējuši, bet tagad metušies pelt.

"Latvijā ir pietiekami daudz izcilu komponistu, producentu, dziedātāju. Kādēļ neapvienojas,lai radītu spēcīgu dziesmu Eiropai?" sociālajos tīklos brīnījusies Šomase un retoriski taujājusi, "kādēļ Latvijas lieliskie komponisti nepiedalās starptautiskos konkursos, bet ar lielāko prieku tos kritizē un izsaka savu viedokli".

Protams, malu malās izskanējuši arī dažādi vārdi, kuri būtu cienīgi un spējīgi pārstāvēt Latviju "Eirovīzijā". Komentāros pie Šomases radītās diskusijas minēts dziedātājs Dons, kuru gan pati Liene jau steigusi izbrāķēt.

"Viņš jau mēğināja iekļūt Lielbritānijas mūzikas tirgū, bet nekas nesanāca. Ar šādām dziesmām, kādas pašlaik skan Latvijā, noteikti viņš nekur augstu nebūtu. Latvijas mūzikas tirgum laikam viņas ļoti labi der, bet ne Eiropai. Bet, kā jau zinām, brīnumi notiek," spriedusi Liene.

Visu uztvert vieglāk aicinājis mūziķis Andris Kivičs. "Varbūt vienkārši vajag izklaidēties, neanalizēt, jo, ja kāds zinātu, kā vajag, tad visi tā darītu un uzvarētu," ar smaidu spraigajās diskusijās sociālajos tīklos savu viedokli paudis Kivičs.

Diezgan asa virtuāla vārdu apmaiņa notikusi arī starp dziedātājām Diānu Pīrāgs un Lieni Greifāni, kura jau iepriekš bija paudusi savu atbalstu grupai "Triana Park". Pīrāgs savā "Facebook" profilā bija norādījusi, ka jau prognozējusi "Triana Park" neveiksmi, bet Greifāne aicinājusi kolēģi pašu "nākošgad parādīt, kā jāuztaisa šovs, jānodzied un jāuzvar" un arī pārējiem kritiķiem ieteikusi iesākumā palūkoties uz saviem panākumiem un izcilību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!