Foto: AFP/Scanpix

Holivudas aktrise Andželīna Džolija ceturtdien presē kritizēja ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojumu par bēgļu uzņemšanas apturēšanu un aizliegumu iebraukt septiņu musulmaņu valstu pilsoņiem.

Džolija laikraksta "New York Times" ievadrakstā vēstīja, ka diskriminācija pret bēgļiem uz viņu reliģijas vai izcelsmes valsts pamata "uzaicina to pašu nestabilitāti, pret kuru mēs mēģinām aizstāvēties".

Viņas ievadrakstā arī teikts, ka bēgļu uzņemšanas un iebraukšanas no septiņām musulmaņu valstīm apturēšana nav amerikāniska.

"Katru reizi, kad mēs novirzāmies no savām vērtībām, mēs pasliktinām tieši to problēmu, kuru mēģinām iegrožot," rakstīja Džolija. "Mēs nekad nedrīkstam ļaut mūsu vērtībām kļūt par netiešu zaudējumu lielākas drošības meklējumos. Aizvērt mūsu durvis bēgļiem vai diskriminēt viņus nav mūsu dabā, un tas nepalielina mūsu drošību."

Džolija, kas no 2012. gada ir ANO bēgļu lietu organizācijas UNHCR īpašā sūtne, savā rakstā pauda, ka izmitināšanai ieteiktie bēgļi bieži ir pārcietuši terorismu un spīdzināšanu, vai viņiem var būt vajadzīga mūsdienīga medicīniskā aprūpe. Bēgļus, kas mēģina ierasties ASV, jau plaši pārbauda dažādas federālās aģentūras, rakstīja Džolija.

"Globālā bēgļu krīze un terorisma draudi padara pilnīgi attaisnojamu to, ka mēs apsveram, kā vislabāk sargāt mūsu robežas," teikts Džolijas rakstā. "Katrai valdībai ir jālīdzsvaro savu pilsoņu vajadzības ar tās starptautiskajiem pienākumiem. Tomēr mūsu atbildei jābūt nosvērtai un pamatotai ar faktiem, nevis bailēm."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!