Foto: Kadri no video/Publicitātes foto
Daudziem šķiet, ka īstā popmūzikas video vismaz vienlīdz svarīgi kā dziesma ir arī kadri ar pieticīgi tērptām meitenēm, un arī Latvijā pēdējo gadu laikā tapuši vairāki klipi, kas plikumu dēļ nokļuva ļaužu valodās.

Romantiskas draiskulības laukos

Lai izpelnītos sabiedrības uzmanību, ne vienmēr nepieciešams mesties plikam vai atrast kādu, kurš uz to ir gatavs – tauta novērtē arī romantisku draiskošanos. To pirms trim gadiem pierādīja dueta Aleka Silvēra un Lieras Štein videoklips dziesmai "Dari to".

Videoklipā iemūžinātie divu jauniešu raibie piedzīvojumi – pastaiga pa pludmali, vāļāšanās sienā, kaujas ar spilveniem pie dzelzceļa sliedēm, dziedāšana uz traktora – izpelnījās nedalītu publikas uzmanību. Tiesa, bija arī tādi, kuri šo video nesaprata un kritizēja.

Ziņa visai cilvēcei

2014. gada novembrī klajā nāca viens no visu laiku pikantākajiem klipiem Latvijā – pretrunīgi vērtētās muzikālās apvienības "Ryga" videoversija dziesmai ar daudzsološo nosaukumu "TITS".

""TITS" ir ziņa visai cilvēcei! Izrādās, ka līdzās tādām ekoloģiskām vērtībām kā mūsu meži, ūdens un ozons no citplanētiešiem ir jāsargā arī mūsu planētas vissievišķīgākais elements – Zemes sieviešu krūtis," dziesmas ideju skaidroja grupas mūziķi, un, ja kādam ar vārdiem nepietika, talkā nāca sulīgi kadri.

Citāds Ziemassvētku vēstījums

Apvienība "Ryga" gan uz lauriem negrasās snaust, un pērnā gada decembrī klajā nāca videoklips dziesmai "Merry Christmas". Tas kļuva par apspriestāko pašmāju mūzikas video 2016. gada izskaņā, un vienaldzīgo nebija – vieni par pikantajām ainiņām priecājās, bet citi nosodoši kratīja galvas.

Paši grupas dalībnieki gan ierasti visu uztvēra ar krietnu devu ironijas un norādīja, ka ar šo video gluži vienkārši aicina "dzīvot mierā, dalīties ar mīlestību un neiznīcināt šo pasauli".

Meitenes-celtnieces un Nils

2015. gada martā par sevi skaļi pavēstīja Nill Ketner – Latvijas dīdžejs ar pieredzi ārzemēs. Viņš plašākas sabiedrības vērtējumam nodeva dziesmu "SMOG!", kam bija radīts arī gana pikants videoklips.

"Meitenes, specefekti un pasaules līmeņa dziesma," tā savu veikumu raksturoja pats izpildītājs – Ogrē dzimušais Nils. Tiesa, pēc spilgtās debijas vairāk par viņu nekas daudz nav dzirdēts.

Labumi Rīgas naktsklubos

Drīz vien pēc Nill Ketner video par sevi lika runāt reperis Dreff ar dziesmu "Dzīvesveids" un tā videoklipu, kas dienasgaismu ieraudzīja 2015. gada decembrī.

"Esmu vienmēr meklējis savu zelta vidusceļu un ierakstījies daudz un dažādos mūzikas žanros. Atveidoju spilgtu amerikāņu repa prototipu. Sākot ar nakts uzdzīvi klubos, beidzot ar marihuānas smēķēšanu lielos kvantumos, kā tas parasti notiek amerikāņu mūzikas video," to, ka ietekmējies no pasaules standartiem, tolaik atzina Dreff.

Pikantā pīlādžoga

Pērnā gada rudenī ļaužu valodās nonāca skandalozais pašmāju dziedātājs Sandis Kiops, kurš nekautrējoties fanu vērtējumam nodeva dziesmas "Pīlādžoga" versiju krievu valodā un jaunu videoklipu.

Kā jauno veikumu raksturojis pats Kiops, dziesmas "Pябина" videoklips uzskatāms par "skandalozāko un pikantāko video klipu Krievijā un Baltijas valstīs", un viņa daiļrades cienītājiem neatlika nekas cits, kā vien skatīties un baudīt draiskās ainiņas.

Iespējams, piedauzīgākais jociņš Latvijā

Pērnā gada vasarā pašmāju šovbiznesu satricināja projekta "Golden Shower" video, kur bija viss – gandrīz kailas meitenes, naudas žūkšņu vicināšana, laistīšanās ar pienu un citas lietas, par kurām daudzi var tikai sapņot.

Klipa veidotāji neslēpa, ka tas tapis kā joks, bet singlam par skaudro dzīves īstenību "Шкуры любят кэш" bija visai atzīstami panākumi un tas saviļņoja tūkstošiem cilvēku.

Klips, kas satrauca luterāņus

Pati negribot, šoziem skandālā iekūlās dziedātāja Linda Leen – pēc dziesmas "Beyond Velvet Skin" videoklipa publicēšanas satraucās Valmieras luterāņi. Tā kā video daļēji bija filmēts Valmieras Sīmaņa luterāņu baznīcā, cilvēki norādīja, ka klipā redzamā meiteņu maigošanās vai ainiņas ar pašu dziedātāju un kādu vīrieti varētu mest ēnu uz dievnamu.

Nekādas nepieņemamas darbības gan pašā baznīcā nebija notikušas, cīkstēšanās ap Lindas video drīz vien noklusa un jau janvārī sagaidījām dziedātājas jauno albumu "Digital Church".

Neķītrais seniors

Pārbaudītas vērtības savā debijas singla video izmantoja arī Miervaldis Kangars – "kultūras nama galdnieks, tagad nakts klubu valdnieks" ar skatuves vārdu O-Pi$$.

Pērnā gada sākumā viņš skaļi startēja ar dziesmu "Skaitāmpantiņš", kura klipā, protams, gozējās arī pieticīgi tērptas daiļaviņas, bet gada izskaņā citā viņa video dupsīti draiski dricelēja seksīgā Yana Bruk.

Sliktākā mīlas balāde

Par aizvadītā gada skaļāko sensāciju pašmāju mūzikas lauciņā kļuva enerģisko puišu apvienība "Singapūras satīns". Par viņiem gan jūsmoja, gan nepatikā viebās, bet zēni braši soļoja uz pašu nospraustajiem mērķiem.

Starp viņu dziesmām īpašu uzmanību izpelnījās kompozīcija "Paliec pie manis", kam tapa arī videoklips. Lai gan tajā spilgtu pikantu ainiņu nebija, tas tomēr ierindojams šajā sarakstā gan sabiedrības reakcijas dēļ, gan jutekliskās spriedzes dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!