Foto: Publicitātes foto

Aizvadītās nedēļas izskaņā uz lielajiem ekrāniem iznāca režisora Andreja Ēķa pikantā komēdija "Svingeri", kas jau kļuvusi par īstu pašmāju kinogrāvēju, pulcējot pilnas zāles un izpelnoties jūsmīgas atsauksmes.

Filmas režisors sarunā ar "Delfi Izklaidi" neslēpj, ka ir priecīgs un gandarīts par galarezultātu, filmas panākumiem un cilvēku reakciju – "Svingeriem" patiesi izdevies apgāzt mītu, ka latvieši neprot jokot un par jokiem nesmejas.

"Cilvēki dažkārt saka, ka mums ir slikta valoda un joki labāk skan krievu valodā. Tā nav. Aktieri un valoda ir vislabākā," spriež Ēķis.

"Komēdija ir visgrūtākais žanrs, bet šoreiz viss izdevās. Arī iecerētā provokācija, manuprāt, izdevās," priecājas režisors. Viņš smejas, ka vairākas valsts augstākās amatpersonas atteikušās ierasties uz "Svingeru" pirmizrādi, bet tagad, iespējams, lasot atsauksmes par filmu, to nožēlo.

To, ka filma pārspējusi gaidīto, liecina arī pozitīvie vērtējumi sociālajos tīklos – tie, kuri bija baidījušies par vulgāriem jociņiem un bezgaumīgi vaļīgām ainiņām, kautrīgi atzīst, ka filma ir kvalitatīvs izklaidējošs gabals, skatītāji priecājas par iespēju kārtīgi izsmieties, un ne viens vien iesaka "Svingerus" noskatīties tiem, kuriem šķiet, ka Latvijā ar kino ir slikti.

"Svingeri" ir pirmā filma Latvijas kino vēsturē, kurai finansējums gūts no kinoizplatītājiem – SIA "Forum Cinemas".

"Kinoteātrim tika piedāvāts radīt kino, kurš ir vistiešākajā veidā "popkorna" kino - izklaidei, atpūtai, skatītājam," skaidro filmas producente Zanda Seņkova.

Foto: Publicitātes foto
Arī režisors norāda, ka "Cinevilla Studios" un "Platforma Film" veido filmas "cilvēkiem kinoteātros", un šīs komandas līdzšinējie darbi apliecina, ka skatītājus viņi prot pulcēt – piemēram, filma "Rūdolfa mantojums" 2010. gadā Latvijā skatītāko filmu topā piekāpās tikai "Avataram" un "Šrekam", bet "Sapņu komanda 1935" 2012. gadā kļuva par astoto skatītāko filmu Latvijas kinoteātros.

Kā vēsta filmas izplatītāji, "Svingeri" pirmajā izrādīšanas nedēļas nogalē kļuvusi par skatītāko filmu Latvijas kinoteātros – filmu tās pirmajās izrādīšanas dienās ir noskatījušies 11 700 skatītāju un kopējie kases ieņēmumi ir 66 700 eiro.

Lai gan par filmu uzņemšanas izmaksām Latvijā nav ierasts runāt, Ēķis "Svingeru" budžetu neslēpj – tas bijis 250 tūkstoši eiro.

"Scenārijs ir tik kruts, ka cilvēku aizrauj tas, kas notiek uz ekrāna," salīdzinoši pieticīgo budžetu skaidro Ēķis, norādot, ka, tieši pateicoties aizraujošajam stāstam un scenāristes Rasas Bugavičutes-Pēces darbam, varēja "nespiest" uz dekorācijām".

Valsts finansējumu filma nesaņēma, bet, kā norāda gan producente, gan režisors, tas nebija iemesls skumt – līdz ar "Forum Cinemas", kas ieguldīja lielākos līdzekļus, filmu atbalstīja arī privātie sponsori.

Jau vēstīts, ka mīlētāju lomās iejutušies Intars Rešetins, Kristīne Nevarauska, Elīna Vāne, Ģirts Ķesteris, Kristīne Belicka, Jurijs Djakonovs un pazīstamais mūziķis Jānis Jubalts.

Filma tiek demonstrēta Rīgas kinoteātros "Kino Citadele", "Cinamon Alfa", "Multikino", Liepājas kinoteātrī "Kino Balle", Ventspils kinoteātrī "RIO", Siguldā "Kino Lora", Cēsu "Vidzemes koncertzālē", Valmieras "3DCinema/Gaisma", Smiltenes kinoteātrī, Madonas kinoteātrī "Vidzeme", Rēzeknes kino "SilverScreen Rēzekne " un Daugavpilī "SilverScreen Daugavpils".
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!