Foto: Reuters/Scanpix
Aizvadītās nedēļas izskaņā apmeklētājiem pirmo reizi atvērta Romas pāvesta vasaras rezidence – Gandolfo pils, kas gadsimtiem bijusi katoļu baznīcas vadītāju patvērums no karstajām Romas vasarām.

Gandolfo pils atrodas aptuveni 25 kilometrus no Romas, un tagad pāvesta privātos apartamentus kā muzeju var apmeklēt jebkurš interesents.

Iepriekšējais pāvests Benedikts XVI mēdza pavadīt pilī savas vasaras brīvdienas, bet viņa pēctecis Francisks kopš kļūšanas par katoļu baznīcas galvu tur viesojies vien dažas reizes, bet nakšņojis viņš tur nav.

Kā vasaras rezidenci pāvesti to sāka izmantot 17. gadsimtā. Šīs pils guļamistabā mūžībā devušies divi pāvesti – Pijs XII 1958. gadā un Pāvils VI 1978. gadā.

Otrā pasaules kara laikā pils bija atvērta patvēruma meklētājiem, bet pāvesta guļamistaba tika atvēlēta sievietēm gaidībās. Tiek lēsts, ka tur pasaulē nāca aptuveni 50 mazuļi, kuri tiek dēvēti par "pāvesta bērniem".

Pirms diviem gadiem apmeklētājiem tika atvērti Gandolfo pils dārzi, un tāpat viesiem iespējams ielūkoties nelielajā lauku saimniecībā, kas darbojas pils pievārtē. Tur tiek audzētas govis un vistas, kā arī ir bišu drava, un iegūtie labumi tiek celti gan pāvesta galdā, gan pārdoti īpašā veikaliņā Vatikānā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!